، (اخبار رسمی): حسابداری را در سادهترین شکل آن زبان تجارت تعریف کردهاند؛ به این معنا که ابزار ارتباط و ابراز وجود در هر تجارتی، حسابداری است. حسابداری یک فرآیند است که اطلاعات اقتصادی را جمع آوری، ثبت، طبقه بندی، خلاصه سازی، ارزیابی و گزارش میکند.
حسابداری
دنیای امروز عصر ارتباطات است و انواع ارتباط را تجربه میکند. یکی از مهمترین ارتباطات میان اشخاص حقیقی و حقوقی ارتباطات اقتصادی است که هر روز شکل متنوعتر و پیچیدهتری به خود میگیرد. در هر جا که گردشی مالی وجود دارد، فارغ از اندازه آن سازمان، ضرورت رسیدگی به امور مالی جز اولین اولویتها برای تضمین موفقیت آن شرکت است.
در چنین شرایطی روی آوردن به دانش حسابداری برای دسترسی سریع و منظم به اطلاعات مالی اجتناب ناپذیر است. مهمترین وظیفه مدیر یک مجموعه، تصمیمگیری است. لازمهی تصمیمگیری صحیح دسترسی به اطلاعات معتبر، مرتبط و به هنگام است.
سیستم اطلاعات حسابداری میکوشد همگام با نیاز افراد به خصوص مدیران هر سازمان، خود را به روزرسانی کند. ما در این مطلب به بحت حسابداری چیست؟ تاریخچه و انواع آن و کاربردهای نرم افزار حسابداری آنلاین، ابری و تحت وب خواهیم پرداخت.
حسابداری چیست؟
حسابداری را در سادهترین شکل آن زبان تجارت تعریف کردهاند؛ به این معنا که ابزار ارتباط و ابراز وجود در هر تجارتی، حسابداری است. حسابداری یک فرآیند است که اطلاعات اقتصادی را جمع آوری، ثبت، طبقه بندی، خلاصه سازی، ارزیابی و گزارش میکند.
حسابداری یک روش است که انجمنهای تخصصی و کارشناسان حسابداری تدوین میکنند و مورد پذیرش کسب و کارها قرار میگیرد اما قابل اصلاح و تغییر است. به بیانی دیگر حسابداری با بنیانگذاری ضوابط و قراردادها به حل مسائل یک سازمان کمک میکند. حسابدار با استفاده از این قراردادها گزارشات مالی را تحلیل و برسی کرده و اطلاعات مورد نیاز هر بخش را ارائه میکند.
تاریخچه حسابداری
برای اینکه بهتر بفهمیم حسابداری چیست تاریخچه آن را بررسی می کنیم. قدمت حسابداری به زمانی برمیگردد که بشر اولیه با شمردن آشنا شد. اسناد تاریخی نشان میدهد انسان خیلی زود به حساب کردن نیازمند شد و برای ثبت اطلاعات تجاری و گزارشات خرانهداری اصولی را اختراع کرد که میتوان آن را حسابداری کهن نامید.
این دانش دیرباز در عین حال پویا است و در هر تاریخ اصولی مطابق با نیاز روز داشته است. به همین دلیل شباهتی ناچیزی میان حسابداری اولیه با قوانین حسابداری کنونی میتوان یافت.
حسابداری نوین از قرون وسطی و انقلاب صنعتی اروپا آغاز شد. با افزایش ناگهانی ارتباطات تجاری، باید سیستم حسابداری هم تغییر چشمگیری میکرد. روشهای گذشته پاسخگوی نیاز جامعه نبود پس اصول و روشهای جدیدی تدوین شد که حسابداری نوین را پایهگذاری کرد.
در ایران نیز حسابداری راه تکاملی خود را داشته است. ابزارهای حسابداری از گذشته تا امروز از چرتکههای دستی تا نرمافزارهای پیشرفته حسابداری تغییرات زیادی را از سر گذرانده است. در گذشته به حسابدار میرزا میگفتند، سپس به نام دفتردار و بعدها واژه حسابدار تغییر کرد.
انواع حسابداری
حسابداری بر اساس زمینه تجارت، اطلاعات مورد نیاز و نوع سازمانها به انواع مختلفی درآمده است تا متناسب با نیاز اطلاعات را جمعآوری و پردازش کند. در تقسیم بندی کلی میتوان دو دسته حسابداری و حسابرسی ایجاد کرد که هرکدام به انواع مختلفی تقسیم میشوند.
حسابداری مالی
حسابداری مالی یا حسابداری گزارش با هدف تهیه و تنظیم صورتهای مالی اساسی ایجاد شده است. عمدهترین بخش بازار هدف این شاخه از حسابداری بانکها هستند اما تمام ذینفعان خارجی سازمان از جمله سرمایه گزاران و تامین کنندگان از این اطلاعات استفاده میکنند. حسابداری مالی نگاه به گذشته دارد و گزارشات آن پس از پایان یک دوره حسابداری منتشر میشود.
حسابداری دولتی
دولتها برای تعیین بودجه باید درآمد و هزینه سالانه خود را پیشبینی کنند. این مهم با یک سیستم حسابداری تخصصی امکان پذیر است. پیش بینی و کنترل هزینههای دولتی، مهمترین کارکرد حسابداری دولتی است. پس میتوان حسابداری دولتی را آیندهنگر دانست.
حسابداری مدیریت
این شاخه از حسابداری، همانطور از نامش پیداست، اطلاعات مورد نیاز مدیر مجموعه را جمع آوری، تجزیه تحلیل و گزارش میکند. مهمترین سیستم حسابداری برای تصمیمات داخلی سازمان، سیستم حسابداری مدیریت است.
حسابداری صنعتی
ریشه حسابداری صنعتی به تحولات بعد از انقلاب صنعتی اروپا بازمیگردد، پس از تحول تولیدات نیاز بود که هزینه تمام شده برای تولید هر محصول برآورد شود تا قیمت گذاری محصولات و خدمات طبق اصولی صورت گیرد.
### پایان خبر رسمی