، (اخبار رسمی): موتور آسانسور یکی از مهم ترین قطعات آسانسور می باشد و تأمین نیروی محرکه مورد نیاز به منظور جا به جایی کابین آسانسور بین طبقات به وسیله آن انجام می شود. در آسانسورهای هیدرولیکی این نیرو به وسیله جک هیدرولیکی و در آسانسورهای کششی به وسیله سیم بکسل متصل به موتور آسانسور انجام می شود.
آسانسورها بدون موتور، بیشتر شبیه یک کابین بدون حرکت و بلااستفاده هستند؛ از این رو در این مقاله به انواع موتورهای آسانسور می پردازیم، همچنین شما می توانید برای ارتباط سریع از طریق شماره تماس های شرکت آسانسور سخاوت 02144031502 سریعا قیمت انواع موتور آسانسور را استعلام بفرمایید.
به طور کلی موتورهای آسانسورهای کششی به دو دسته گیربکسی و بدون گیربکس تقسیم بندی می شوند. البته به این نکته هم توجه کنید که در آسانسورهای کششی تأمین نیرو برای جا به جایی کابین آسانسور، تنها از طریق موتور آن صورت نمی گیرد و بخشی از آن به واسطه وزنی که وزنه تعادل دارد و به یک سر سیم بکسل وصل است، تأمین می شود؛ به این صورت که وقتی کابین آسانسور در پایین ترین حالت خود است، وزنه تعادل به بالاترین حد خود می رسد و برعکس، در واقع در آسانسورهای کششی، وزنه تعادل و کابین آسانسور، عملکردی نظیر الاکلنگ دارند.
انواع موتور آسانسور
موتورهای گیربکسی و گیرلس از انواع موتورهای آسانسور هستند که در ساختار کلی با هم مشابه اند و تفاوت اصلی آن ها با یکدیگر، به توان و عملکرد آن ها در سیستم های آسانسور باز می گردد، در موتورهای گیربکسی، نیروی محرکه از طریق فلکه آسانسور (فلکه هرزگرد) به قرقره کششی منتقل می شود و در موتورهای بدون گیربکس یا گیرلس، نیروی محرکه از طریق روتور به قرقره کششی انتقال می یابد.
نوع دیگری از موتورهای آسانسور هم ساخته شده که البته هنوز به بهره برداری عمومی نرسیده اند و به موتورهای مغناطیسی معروف هستند.
موتور گیربکسی آسانسور
در موتورهای گیربکسی پایین و بالا رفتن کابین آسانسور با کمک چرخ دنده ها و یک قرقره کششی انجام می پذیرد. در واقع، این قطعات نیروی محرکه تولید شده توسط موتور آسانسور را به کابین آن منتقل می کنند. در این دسته از موتورهای آسانسور، گیربکس که به آن جعبه دنده هم گفته می شود، واسط میان الکتروموتور و کابین آسانسور است. چرخ دنده ها به افزایش قدرت موتور کمک می کنند. وقتی برق وارد موتور می شود، روتور به چرخش در می آید و چرخش آن باعث چرخش گیربکسی می شود که به روتور متصل است.
هم چنین، در موتورهای گیربکسی، روتور به وسیله یک میله به گیربکس وصل است؛ به همین دلیل وقتی گیربکس می چرخد، چرخ دنده ها هم به حرکت در می آیند و سیم بکسل هم مطابق با جهت چرخیدن موتور، حرکت می کند. حرکت این قطعات به حرکت کابین و وزنه تعادل آسانسور منجر می شود. معمولاً برای نرم کردن حرکت آسانسورهای گیربکسی، از یک چرخ فلزی سنگین و بزرگ به نام فلایول استفاده می شود.
در کل موتورهای گیربکسی، نسبت به موتورهای گیرلس توان بالاتر و بازدهی نزدیک به 85 درصدی دارند و قیمت آن ها هم به نسبت ارزان تر است.
موتورهای گیربکسی، دو نوع تک سرعته و دو سرعته دارند.
موتور آسانسور گیربکسی تک سرعته
در موتورهای آسانسور گیربکسی تک سرعته، همان طور که از نامش پیداست، دور موتور ثابت است و کابین آسانسور با سرعت ثابتی در میان طبقات حرکت می کند و هر گاه بخواهد در یک طبقه بایستد، با استفاده از ترمز، شتاب منفی ایجاد می شود و سرعت کاهش یافته و کابین در تراز طبقه از حرکت باز می ایستد. در این موتورها، از یک مدار الکتریکی استفاده می شود تا دورموتور در یک بازه زمانی کوتاه مدت، از صفر به بیشترین میزان خود برسد و برعکس این اتفاق هم موقع توقف کابین روی می دهد. در این سیستم سعی شده است که با استفاده از تغییر ولتاژ موتور، تکانه های شتاب اولیه آسانسور و همین طور تکانه های ناشی از ترمز، به حداقل میزان خود برسد که البته باز هم برای مسافران قابل احساس است.
موتور آسانسورگیربکسی دو سرعته
در ساخت این موتورهای آسانسور از دو سیم پیچ استفاده شده است و دارای دو سرعت می باشد. در ابتدای حرکت آسانسور، موتور با سیم پیچ دور تند حرکت می کند تا شتاب گیری آسانسور به آرامی انجام شود. وقتی آسانسور به تراز طبقه ای می رسد که باید در آن جا توقف کند، موتور آسانسور با سیم پیچ دور کند شروع به حرکت می کند تا سرعت آسانسور تدریجاً کاهش پیدا کند و در نهایت، جریان ورودی برق به الکتروموتور آسانسور قطع می شود و آسانسور با استفاده از ترمز، در تراز طبقه مورد نظر متوقف می شود. در این آسانسورها برای کاستن از تکانه های شتاب اولیه و ثانویه و کم کردن ضربه های ناشی از توقف کابین، چرخ فلایول مورد استفاده قرار می گیرد.
از جمله مزایای موتورهای گیربکسی دو سرعته، نسبت به موتورهای تک سرعته این است که تکانه ها و ضربه ها در این نوع موتور کمتر است ولی سرعت حرکت کابین بیشتر است.
موتور آسانسور گیرلس
موتورهای گیرلس همان طور که از نامشان پیداست دارای گیربکس یا همان جعبه دنده نیستند و دور موتور در آن ها با استفاده از ساختار داخلی آن تغییر پیدا می کند. در این نوع از موتورهای آسانسور میله ای که به روتور موتور وصل است مستقیماً به فلکه هم متصل است؛ بنابراین چرخیدن روتور موجب می شود که فلکه هم به حرکت دربیاید. حرکت فلکه هم باعث حرکت راستگرد یا چپگرد سیم بکسل شده و به همین دلیل نه تنها انرژی کمتری صرف می شود، بلکه تغییر سرعت هم با سرعت بیشتری رخ می دهد.
زمان حرکت میان دو توقف در این موتورها اندک است و از این رو در آسانسورهایی که باید با سرعت بالا حرکت کنند یا ترافیک مسافری دارند، کاربرد بیشتری دارد.
در موتورهای گیرلس، ترمزها فقط در صورتی عمل می کنند که کابین آسانسور متوقف شده باشد. هم چنین به دلیل عدم استفاده از گیربکس در این موتورها، اندازه آن ها کوچک است و به همین دلیل برای نصب در موتورخانه های کوچک هم مناسب هستند.
مزایای موتورهای گیرلس
- توانایی انجام کار در ولتاژ و فرکانس های متغیر
- برخورداری از سرعت بالا
- بازدهی بالای 90 درصد
- کاهش مصرف انرژی
- بدون نیاز به روغن کاری یا تعویض روغن در سرویس های دوره ای
- دارای تکانه و لرزش اندک و صدای کم
- حجم کوچک و قابل نصب در موتورخانه هایی با فضای اندک
- قابلیت نصب آسان و سریع
- قابل استفاده در مکان هایی که ترافیک مسافری سنگینی دارند.
- قابلیت شتاب گیری آرام
- سازگار با محیط زیست
قیمت موتور آسانسور
حال که تا حدودی با انواع موتورهای آسانسور موجود در بازار آشنا شدیم بهتر است به سراغ قیمت انواع موتور آسانسور که یکی از مهم ترین بخش ها برای برخورداری از یک آسانسور متناسب با ساختمان مورد نظر است، برویم چراکه انتخاب صحیح موتور آسانسور علاوه بر اینکه کارکرد مطلوبی را در اختیار ما خواهد گذاشت، امنیت و آسایش را برای ساکنان ساختمان های مسکونی و مسافران ساختمان های عمومی، فراهم خواهد کرد.
عوامل مؤثر در قیمت موتور آسانسور
عوامل زیادی در قیمت گذاری موتورهای آسانسور دخیل هستند. طبعاً نوع، ظرفیت و توان موتور آسانسور باید با ساختمان مدنظر متناسب باشد؛ به عنوان مثال موتورهای گیرلس یا گیربکسی و موتورهای تک سرعته یا دو سرعته هر کدام قیمت متفاوتی دارند. از طرفی شما می توانید موتورهای خارجی یا ایرانی خریداری کنید که طبعاً از نظر صرف هزینه با هم یکسان نیستند. هم چنین نوسانات قیمت دلار نیز بر نرخ موتورهای آسانسور و قطعات آن تأثیر مستقیم دارد.
در حال حاضر می توانید موتورهای آسانسوری بین رنج قیمتی 20 تا 100 میلیون تومان در بازار پیدا کنید که مسلماً از نظر نوع، توان و ظرفیت با یکدیگر متفاوت خواهند بود.
اگر به دنبال موتورهای آسانسور باکیفیت و با قیمت مناسب هستید، می توانید از میان برندهای ایرانی الکو، بهران، کوپل، ایتال (ایرانی) و ساسی (ایرانی) ظرفیت و توان مناسب را انتخاب کنید. این موتورهای آسانسور با توجه به اینکه دو سرعته یا تک سرعته و یا گیربکسی یا گیرلس باشند قیمت های مختلفی دارند ولی در بازه قیمتی 20 تا 50 میلیون تومان هستند.
سخن آخر
بیش از نیم قرن است که استفاده از آسانسور در ساختمان های شهرهای مختلف کشور رایج شده است و ساکنین ساختمان های چند طبقه و مسافران برج ها و ساختمان های اداری، بیمارستان ها، مراکز خرید و ... برای تسهیل در رفت و آمد از آسانسور استفاده می کنند. همچنین فاکتورهای مهمی در تعیین قیمت آسانسورها مؤثر است از جمله توان، ظرفیت و نوع آن ها که اغلب با توجه به ساختمان مورد نظر، انتخاب می شوند.
در حال حاضر قیمت موتورهای آسانسور در بازه 20 تا 100 میلیون تومان است که اگر قرار بر خرید موتور آسانسور ایرانی باشد، این بازه حداکثر تا 50 میلیون تومان خواهد بود.
همچنین شرکت آسانسور سخاوت قدیمی ترین و معتبرترین مجموعه در تولید و فروش انواع قطعات آسانسور در ایران می باشد که شما می توانید با مراجعه به سایت اسانسور سخاوت به نشانی www.setlift.com از آخرین و بهترین قیمت های انواع موتورهای آسانسورمطلع شوید؛ همچنین برای اطلاع از بهترین قیمت پله برقی به آدرس سایت www.fnslift.com مراجعه کنید تا از تخفیف های ویژه آن استفاده نمایید.
### پایان خبر رسمی