، تهران , (اخبار رسمی): در طرح های توسعه شهری حفظ آثار تاریخی باید در اولویت باشد/ مسیر مترو از آثار با ارزش میراثی به دور خواهد بود رییس کمیته میراث فرهنگی شورای اسلامی شهر تهران، گفت: ظرفیت های گردشگری در منطقه 20 بی نظیر است اما نتوانسته ایم استفاده خوبی از این ظرفیت ها داشته باشیم.
به گزارش اخبار رسمی به نقل از اداره کل ارتباطات و بین الملل شورای اسلامی شهر تهران ، احمد حکیمی پوررییس کمیته میراث فرهنگی شورا از مجموعه برج طغرل ، آرامستان ابن بابویه و نیز آرامستان امام زاده عبدالله بازدید به عمل آورد.
وی در ابتدا از مجموعه فرهنگی برج طغرل که در جوار این برج تاریخی در حال ساخت است بازدید کرد وگفت : خوشبختانه شاهد عملیات اجرایی این مجموعه هستیم که نسبت به ابتدای سال پیشرفت محسوسی داشته است گرچه برخی اشکالات، از جمله عدم انطباق نمای این مجموعه با برج تاریخی طغرل به آن وارد است .
حکیمی پور افزود : شورای شهر تهران برحسب وظیفه سازمانی و نظارتی خود باید بر طرح های توسعه ای از جمله این طرح را از لحاظ آسیب نرساندن به آثار باستانی، نظم و هماهنگی نمای حریم، اجرای پروژه با محوریت برج طغرل، پیشرفت کار و تملک ملک های پیرامونی نظارت کند.
در طرح های توسعه شهری حفظ آثار تاریخی باید در اولویت باشد
وی به اختلافی که پیش از این بین سازمان میراث فرهنگی و شهرداری تهران در خصوص توسعه طرح مجموعه فرهنگی و تجاری برج طغرل وجود داشته است، اشاره کرد و افزود: سازمان میراث فرهنگی اجازه گودبرداری در برخی محل های اجرای این طرح را به دلیل وجود بناهای قدیمی و احتمال کشف اشیاء باستانی نمی داد که این اقدام بر اساس وظیفه ذاتی این نهاد بود و در این زمینه نمی توان بر میراث فرهنگی خرده گرفت. از سویی دیگر شهرداری تهران بر اساس برنامه پنجساله دوم شهرداری مکلف به اجرای پروژه شده بود. بنابراین برای حل این مشکل، کمیته میراث فرهنگی نشستی را با تمامی ذی نفعان دخیل در پروژه ترتیب داد که تمامی معضلات و دغدغه ها طرح شد و نهایتا برای حل مشکل اجماعی صورت گرفت.
رییس کمیته میراث فرهنگی شورای اسلامی شهر تهران یاد آور شد : به طور کلی باید شرایطی را فراهم آورد که پژوهشگران ابتدا محل های مورد نظر را حفاری کنند و سپس در صورت لزوم نقشه اجرای طرح را با محوریت آثار کشف شده تغییر دهند. انتظار شورا این است که معماری مناسب و متناسب با هارمونی محیطی در ساخت این مجموعه رعایت شود.
همچنین شهرداری باید برای تملک این محیط که قیمتهای آن بسیار بالاست چاره ای بیاندیشد.
مسیر مترو از آثار با ارزش میراثی به دور خواهد بود
وی با اشاره به طرح توسعه مترو تهران به ورامین و عبور این خط از زیر محدوده آثار باستانی برج طغرل، خاطر نشان کرد: یکی از مهمترین مسائلی که شورای شهر تهران به دنبال تغییر آن بود، مسیر مترو ورامین است که بدین وسیله آثار با ارزش باستانی این محدوده از لرزش، حفاری و فرو نشست های احتمالی به دور باشد و این موضوعی بود که در بازدید قبلی نیز بر آن تاکید کردیم که بنابر گزارش های ارائه شده ظاهرا مسیر مترو تغییر کرده است و این جای تقدیر دارد .
حکیمی پور همچنین از ایجاد سایت موزه در این مجموعه فرهنگی خبر داد و گفت : بنابر اظهارات نماینده سازمان میراث فرهنگی تلاش بر این است تا این برج که در زمان سلاجقه پردیس بوده است به یک سایت موزه تبدیل شود که در صورت تحقق این امر این اولین بار است که در کلانشهر تهران، چنین اقدامی صورت می پذیرد. بر این اساس بناست کلیه آثار کشف شده در مراحل کاوشگری ها، پس از اتمام پروژه در موزه ای که در همین سایت برپا خواهد شد، به نمایش گذاشته شود.
آرامستان های تاریخی در معرض تخریب جدی
در ادامه این بازدید حکیمی پور از آرامستان تاریخی «ابن باویه» بازدید کرد و با اشاره به اهیمت حفظ و مرمت این آرامستان گفت : مزار مشاهیر ملی و ادبی متعددی در این آرامستان وجود دارد و البته قدمت این محل به دورانی برمی گردد که هسته های اولیه شهرنشینی در ری شکل گرفته است و دارای ارزش تاریخی و میراثی است و بسیاری از سنگهایی که در اینجا دیده می شوند ار قدمت بالایی برخوردارند، ولی متاسفانه در حال تخریب هستند .
وی افزود : شهرداری برنامه هایی را برای پاکسازی و حفظ این آرامستانها داشته است ولی مسئولیت حفظ و نگهداری بر عهده اوقاف هست و قطعا از آنها علت مسئله را جویا خواهیم شد .
وی گفت : متاسفانه به رغم تلاش های شهرداری شاهد وجود فضای خوبی در این مکان نیستیم در حالی که این آرامستان می تواند یک ظرفیت مناسب برای گردشگری باشد . وضعیت قبور تاریخی و نیز محوطه آرامستان نیازمند رسیدگی عاجل است و به رغم تلاش های صورت گرفته این آرامستان تاریخی در معرض تخریب قرار دارد .
حکیمی پور در جریان بازدید از امامزاده عبدالله با اشاره به اینکه از نظر مذهبی و ملی امامزاده عبدالله بسیار ارزشمند است و شهرداری برای این بخش نیز برنامه هایی دارد گفت: مجموعه امازاده عبدالله در کنار برج طغرل و چشمه علی و ابن بابویه ، قرار است به عنوان یک قطب معنوی، فرهنگی و گردشگری استفاده شود و در این راستا برنامه ریزی لازم صورت گرفته و به مرحله اجرا رسیده ایم.
حکیمی پور در پایان با اشاره به اهمیت ایجاد پارکینگ برای زائران امام زاده عبدالله (ع) تاکید کرد : قطعا از شهرداری منطقه می خواهیم تا فضای مناسبی را در حاشیه این محل برای احداث پارکینگ مناسب در نظر گیرد .
### پایان خبر رسمی