، تهران , (اخبار رسمی): دو عضو شورای اسلامی شهر تهران از اقدامات مترو در تحکیم زمین در محدوده خیابان مولوی قدردانی کرده و بر لزوم ایجاد ایمنی بیشتر در ساخت تونل های مترو و استفاده از دستگاههای پیشرفته در تغییر رفتار خاک تاکید کردند .
به گزارش اخبار رسمی به نقل از اداره کل ارتباطات و بین الملل شورای اسلامی شهر تهران اقبال شاکری رییس کمیته عمران و مجتبی شاکری رییس کمیته فرهنگی شورای اسلامی شهر تهران صبح امروز از کارگاه خط 7 مترو و محل فرو ریزش اخیر بازدید کردند .
در این بازدید گزارشی از سوی مدیر عامل شرکت مترو در راستای محکم سازی محدوده توسط شرکت مترو و چگونگی رخداد این فرو نشست ارائه شد .
اقبال شاکری رییس کمیته عمران شورای شهر تهران با بیان اینکه قبلا مطالعات ژئوفیزیک احداث این خط مترو انجام شده بود، گفت: اکنون باید با روشهای جدید همچون ژئوتکنیک نسبت به بازبینی و مطالعات اقدام شود. هرچند که مشاور پروژه عنوان داشته از روشهای جدید برای بازبینی مطالعات استفاده کرده اما جنس خاک و وجود حفره و مقارههای ناشناخته کار را در این میدان سختتر میکند. برهمین اساس باید با استفاده از دستگاههای پیشرفته تغییر رفتار خاک را مطالعه کرد تا از بروز هرگونه حوادث پیشگیری کرد.
وی با اشاره به تخلیه زودهنگام سکنه و کارگران از محل فروریزش خاک در میدان محمدیه گفت: این اتفاق مبارک و بزرگی است که توانستهایم قبل از بروز حادثه نسبت به تخلیه افراد و کارگران اقدام کنیم تا مانع از بروز فجایع بیشتر باشیم که باید مطالعات برای رویت تغییر رفتار خاک بیشتر استفاده شود.
رییس کمیته عمران شورای شهر تهران با بیان اینکه عملیات حفر مترو در زیر خاک انجام میشود و امکان بروز هر حادثهای وجود دارد، گفت: ولی باید با انجام مطالعات دقیقتر و به روز، از بروز حوادث بیشتر و عمیقتر جلوگیری کرد.
شاکری با تاکید مجدد استفاده از مطالعات ژئوتکنیک اظهار کرد: با مطالعات جدید از جمله ژئوتکنیک میتوان نسبت به بازبینی مطالعات استفاده کرد و اگر کمبود مطالعاتی در این زمینه صورت گرفته نیز جبران شود.
رییس کمیته عمران شورای شهر تهران با اشاره به دل نگرانی کسبه که در این حادثه دچار خسارت شدند، گفت: با اینکه شهرداری و پیمانکار پیگیر پرداخت خسارت این کسبه است، اما پیشنهاد میشود مترو و شهرداری یک نماینده مشخص را برای رایزنی و دلگرمی کسبه و اهالی مشخص کند تا پیگیر خواستههای آنها نیز باشد.
رییس کمیته عمران شورا خاطر نشان ساخت : وجود خاک سست و انباره های فراوان در مسیر انجام هر گونه عملیات عمرانی را نا ممکن می کند به ویژه آنکه نقشه ای هم از تاسیسات شهری در این مسیر وجود نداشته باشد در چنین حالتی احداث تونل های مترو و نیز ایمن سازی و تحکیم مسیر یکی از اقداماتی است که حاکی از توان تخصصی در مترو است و خوشخبتانه شرکت مترو توانسته روز به روز خود را به عنوان یک شرکت برتر مهندسی معرفی کند که حتی می تواند در صادرات خدمات مهندسی در خاور میانه حرف اول را بزند .
مجتبی شاکری رییس کمیته فرهنگی شورای شهر تهران نیز که در این جلسه حضور داشت، افزود: سال گذشته مدیرعامل مترو در صحن علنی شورا گزارشی ارائه کرد که در آن گزارش قید شده بود که مقارههایی به اندازه یک زمین فوتبال در زیر خاک مولوی کشف شده است. که باید حواس مسوولان نسبت به خطرات این مقاره و حفرههای ناشناخته جمع شود.
رییس کمیته فرهنگی شورای شهر تهران با بیان اینکه باید این مقارهها از قبل شناسایی شود تا حادثه بزرگی رخ ندهد، گفت: اگر یک مقاره ریزش کند، یک محله را میبلعد و باید قبل از آنکه این اتفاق رخ دهد، مطالعات بیشتری صورت گیرد، گرچه می بایست از اقدامات جهادی که در زیر زمین صورت می گیرد و از بروز حوادث عظیم جلوگیری می کند تقدیر به عمل آورد .
در این جلسه هایبیل درویشی مدیر عامل شرکت مترو نیز گفت : جنس خاک محدوده منطقه مولوی خاک رس، ریزدانه و آبرفتی است و وجود حفره و مقارههای ناشناخته در عمق خاک سبب بروز مشکلاتی شده است.
وی با بیان اینکه در مجاور محل حادثه روز شنبه، یک ساختمان نوساز قرار دارد که پس از فرونشست زمین در ارتفاع 7 متری عمق ساختمان یک آب انبار کشف شد، گفت: به دلیل خاک این منطقه علاوه بر مطالعات ژئوفیزیکی در ابتدای عملیات انجام شد، عملیات ژئوتکنیک نیز برای کل مسیر در نظر گرفته شده است اما واقعیت آن است که وجود مقاره و حفرههای نامتوازن که در زیر خیابان مولوی به وفور یافت میشوند، کار را سخت کرده است.
درویش اظهار داشت :عملیات احداث تونل مدت ها است که انجام شده و همانطور که می دانید این اقدام توسط مشاید حفار مکانیزه (تی بی ام ) صورت گرفته است . در همین راستا ما علاوه بر کار عمرانی خود به تحکیم مسیر نیز پرداخته ایم و تنها در همین مسیر خیابان مولوی به اندازه بودجه ساخت یک ایستگاه تزریق بتن در راستای تحکیم سازی مسیر انجام داده ایم که اثرات این اقدام و خدمت برای شهروندان باقی خواهد ماند.
وی با بیان اینکه این حادثه در حین ایجاد شفت هواکش مترو اتفاق افتاد، گفت :از آنجایی که جنس خاک این منطقه آبرفتی و سست است، پیش از برداشت خاک شفت هواکش، شمعهای سازهای به طول 20 متر در اطراف این شفت زده بودیم اما واقعیت این است که وجود حفرههای پیشبینی نشده در زیر خانههای اطراف، سبب ریزش و فشار خاک به پایه شمعها شده بود.
درویش با بیان اینکه یکی دیگر از مشکلات منطقه مولوی وجود معارضان شهری است، گفت: متاسفانه تاسیسات و لولههای آبی در این منطقه وجود دارد که بسیار قدیمی هستند و حتی فرسودگی آنها بالای 50 سال قدمت دارد که حتی خود اداره آب یا گاز نیز از وجود این لولهها بیخبر است به گونهای که ما در حادثه میدان قیام و در حین حفاری، به لوله آب شکستهای برخورد کردیم که خود سازمان آب نیز نمیدانست که این لوله به کجا میرسد!
وی با اشاره به جنس خاک به طرح تحکیمسازی میدان قیام اشاره کرد و گفت: از خیابان 17 شهریور تا میدان محمدیه عمق خاک به سطح تزریق و ایجاد شمعهای سازه تحکیم شده است.
مدیرعامل شرکت مترو با بیان اینکه از سال گذشته دستورالعمل تحکیم خیابان مولوی و میدان قیام در دستور کار قرار گرفت، گفت: در دو طرف خیابان در جلوی هر مغازه شمعهای سازهای زده شد و با استفاده از تزریق بتن در فاصله نیم متر به نیممتر کل دو لاین خیابان مولوی اعم از لاین بیآرتی و ماشینرو به روش تزریق تحکیم پیدا کرده است و همچنین سرتاسر پیادهرو را مشاهده کنید، ایجاد شمع قابل رویت است.
درویش با بیان اینکه تمام امکانات بسیج شده است تا مترو از این منطقه پیچیده عبور کند، گفت: خوشحال هستیم که حفر تونل به اتمام رسیده و ساخت ایستگاهها نیز تقریبا روبه اتمام است و تنها ساخت شفتهای هواکش مانده است که اگر این حادثه دیرتر اتفاق میافتاد قطعا از این مرحله نیز عبور میکردیم.
مدیرعامل شرکت مترو با اشاره مجدد به جنس ناپایدار خاک این منطقه گفت: ما در ایجاد متروی این خیابان با خانههای قدیمی با ستونهای چوبی مواجه هستیم که به دلیل بافت شهری این منطقه تنها 1.5 متر با پروژه ما فاصله دارند که درصدد هستیم نسبت به تملک این خانهها که میتواند تاثیر زیادی بر روی پروژه ما داشته باشد، اقدام کنیم.
درویش با بیان اینکه دور تا دور پروژه مترو ساختمانهایی است که نمیدانیم بستر چه حفره و آبانبارهایی هستند، گفت: در حد مقدورات و امکانات خود سعی کردهایم سانت به سانت و بادقت زیاد این پروژه ساخت مترو در خیابان مولوی را پیش ببریم اما به دلیل جنس خاک ما با حفرهها و مقارههایی روبهرو هستیم که به دلیل تعدد حفرهها مجبور هستیم کار را با دقت بیشتری پیش ببریم تا با نشست روبهرو نشویم.
### پایان خبر رسمی