، بوکان , (اخبار رسمی): بهداشت حرفهای علم پیش بینی، شناسایی، ارزیابی، کنترل خطرات تاثیر گذار بر سلامت در محیط کار به منظور حفظ سلامت و رفاه کارکنان و در نهایت ایمن نگه داشتن جامعه است.
مهندسی بهداشت حرفهای، (شاخهای از علم بهداشت و عبارت است از شناسایی، ارزیابی و کنترل عوامل زیانآور موجود در محیط کار به همراه یک سری مراقبتهای بهداشتی است
آشنایی با رشته بهداشت حرفهای
تعریف نظامنامه انجمن بینالمللی بهداشت حرفهای:
بهداشت حرفهای علم پیش بینی، شناسایی، ارزیابی، کنترل خطرات تاثیر گذار بر سلامت در محیط کار به منظور حفظ سلامت و رفاه کارکنان و در نهایت ایمن نگه داشتن جامعه است.
بهداشت حرفهای همچنین به عنوان فن و تکنیک زیر تعریف شده است:
شناسایی عوامل خطرناک (شیمیایی، فیزیکی و بیولوژیکی) در محیط کار. که این عوامل میتوانند باعث ایجاد بیماری یا ناراحتی شوند.
ارزیابی میزان ریسک ناشی از مواجهه با این عوامل خطرناک
کنترل ریسکهای ناشی از این عوامل برای پیشگیری از آسیبهای کوتاه مدت و بلند مدت.
مهندسی بهداشت حرفهای (به انگلیسی: Occupational Health Engineering) شاخهای است از علم بهداشت و عبارت است از شناسایی، ارزیابی و کنترل عوامل زیان آور موجود در محیط کار به همراه یک سری مراقبتهای بهداشتی درمانی به منظور سالمسازی محیط کار و حفظ سلامت نیروی کار مهندسی.
بهداشت حرفهای را میتوان به طور خلاصه علم و هنر تامین سلامت در محیطهای شغلی تعریف کرد و یک مهندس بهداشت حرفهای یا متخصص سلامت شغلی کسی است که وظیفه شناسایی، ارزشیابی و حذف یا کنترل عوامل مخاطرهآمیز شغلی را به عهده دارد.
نخستین کمیته مشترک سازمان بهداشت جهانی و سازمان بینالمللی کار که در سال ۱۹۵۰ تشکیل شد، مهندسی بهداشت حرفهای را چنین تعریف کرده است: تامین و ارتقاء عالیترین سطح سلامت جسمی، روانی و اجتماعی برای کارگران همهٔ مشاغل، پیشگیری از بیماریها و حوادث ناشی از کار، به کارگماردن نیروی کار در محیط و شغلی که از لحاظ جسمی و روانی قدرت انجام آن را دارد و به طور خلاصه تطابق کار با انسان یا ارگونومی که از کلمه یونانی برگرفته شده است.
مهندسی بهداشت حرفهای رشتهای است که به محیط کار بر میگردد. در واقع متخصصان در این رشته خطرهای بالقوهای که در محیط کار وجود دارد را شناسایی میکنند و در مراحل بعد به اندازهگیری و ارزیابی این خطرات و کنترل آنها میپردازند. البته کسانی که علم بیشتری در این رشته دارند، خطرهای شغلی را پیشبینی نیز میکنند.
به این نکته باید اشاره کرد که کسب این مهارتها به نحوه تربیت دانشجویان بستگی دارد.
تاریخچه بهداشت حرفهای تا قرن شانزدهم میلادی در کتب طبی به بهداشت حرفهای و ارتباط بیماریهای مختلف با شغل افراد اشاره قابل توجهی نشده است. از قرن شانزدهم به بعد در تاریخ به چهرههای درخشانی برمیخوریم که تمام عمر خود را صرف تشخیص و جلوگیری از بیماریهای ناشی از کار کرده و خدمات با ارزشی انجام دادهاند.
اولین فردی که آثار ارزندهای در مورد بهداشت حرفهای از خود به یادگار گذاشته است طبیبی از ناحیه ساکسونی در ایتالیا بنام اگریکولا بود او کتابی در ۱۲ جلد درباره اکتشافات و استخراج فلزات. ابزار کار. حوادث و بیماریهای ناشی از کار و ... نوشت که در سال ۱۵۵۶ منتشر شد. بعد از او در سال ۱۵۶۷ پزشک دیگری اهل سوئیس بنام پاراسلسوس کتابی درباره بیماریهای وابسته به شغل در بین کارکنان معدن ذوب و فلزات منتشر کرد. در سال ۱۶۳۳ پدر طب کار یا همان رامازینی بدنیا آمد که یکی از پیشقدمان بزرگ قرن ۱۷ در زمینه بهداشت حرفهای است. کتاب معروفش درباره بیماریهای حرفهای در سال ۱۷۰۰ میلادی منتشر شد. او برای اولین بار به پزشکان توصیه کرد که علاوه بر سوالات که در زمان معاینه از بیماران میپرسیدند از همه بپرسند شغل شما چیست این جمله کوتاه نقطه عطفی در تاریخ بهداشت حرفهای و طب کار به شمار آمده است.
منبع: https://fa.wikipedia.org
### پایان خبر رسمی