، تهران , (اخبار رسمی): صفحه نمایشهای دیجیتالی باعث خستگی چشم و دیگر نشانههای مربوط به مشکلات بینایی و سردرد میشوند. کودکان نسبت به بزرگترها آسیبپذیر هستند و گذراندن وقت بیشتر با این ابزار بر بینایی آنها تاثیر میگذارد. دور نگه داشتن بچهها از گجتها سخت است اما میتوان برای به حداقل رساندن این آثار کارهایی انجام داد.
اثر گذراندن زمان طولانی روی صفحه نمایشها فقط محدود به چشمها نیست. جدای از علائمی مانند خشکی چشم، احساس سوزش، دوبینی و تاری دید افراد از دردهایی شبیه درد گردن و پشت هم شکایت دارند
گجتها و صفحه نمایشهای دیجیتال چطور به فرزندان صدمه میزنند؟
مدت زمانی که بچهها صرف تماشای رسانهها و صفحه نمایشهای دیجیتال میکنند، نگرانکننده است. انگار بچهها از تماشای تلویزیون یا بازی با گوشیهای هوشمند خسته نمیشوند. علاقه بیش از حد بچهها به گجتها نگرانکننده است، اما قبل از هر چیز باید بهخاطر تاثیر مخرب آنها بر بینایی بچهها نگران شد.
تحقیقات نشان میدهد بچههایی که زمان زیادی به صفحه نمایش زل میزنند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به مشکلات بینایی قرار دارند.
چرا ترکیب رسانههای دیجیتال و بچهها چیز خوبی نیست؟
بچهها از وسایل الکترونیکی برای بازی کردن، چت کردن، گشتن در اینترنت و فیلم دیدن استفاده میکنند. معمولا «فعالیت دیجیتالی» به این معنا است که توجه خود را از صفحه نمایش برنمیدارند. درضمن به چیزهایی مثل وضعیت قرار گرفتن، فاصله از صفحه نمایش و روشنایی آن توجه نمیکنند که میتواند بر بینایی و سلامت آنها تاثیر منفی داشته باشد.
زل زدن به صفحه نمایش برای مدت طولانی باعث ایجاد ناراحتی میشود. خشکی و سوزش چشم از عوارض زل زدن طولانیمدت است و بعد از مدتی متوجه میشوید تمرکز کردن کار سختی شده است. اگر مدت طولانی در یک حالت بمانید ممکن است دچار درد گردن و پشت شوید. اگر متوجه شدید که تحمل زمانی که با رسانههای دیجیتال میگذرانید، سخت است، تصور کنید که چشمان کودکتان پیوسته در معرض این صفحات است.
صفحه نمایشهای دیجیتالی بخش جداییناپذیر زندگی امروزی است. شما نمیتوانید بچهها را از آنها منع کنید یا آنها را از بچهها دور نگه دارید؛ اما میتوانید تاثیر آنها را بر فرزند خود به حداقل برسانید. قدم اول این است که بدانید درمقابل چه چیزی قرار دارید.
پیامدهای استفاده بیش از حد از صفحه نمایشهای دیجیتالی
براساس گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری آمریکا، کودکان به طور متوسط ۸ ساعت در روز به تماشای صفحه نمایشهای دیجیتال میگذرانند. با افزایش سن بچهها، استفاده از گجتها بیشتر میشود. هرچند با اطمینان نمیتوان گفت، اما تحقیقات نشان میدهد بچههایی که زمان زیادی به صفحه نمایش زل میزنند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به مشکلات بینایی قرار دارند. بهجز تلویزیون و بازیهای ویدیویی، بیشتر این ابزارکها طی دو دهه اخیر به بازار آمدهاند. میتوان آثار کوتاهمدت آنها بر کودکان را دید، اما آثار طولانیمدت آنها ناشناخته است.
به گفته محققان، کودکانی که وقت زیادی با این گجتها میگذرانند احتمالا دچار نزدیکبینی موقت میشوند. خوشبختانه این اثر گذرا است و چشم پس از چند دقیقه که روی فعالیتی غیر از صفحه نمایش دیجیتالی متمرکز باشد، بهبود مییابد.
اثر گذراندن زمان طولانی روی صفحه نمایشها فقط محدود به چشمها نیست. جدای علائمی مانند خشکی چشم، احساس سوزش، دوبینی و تاری دید افراد از دردهایی شبیه درد گردن و پشت هم شکایت دارند. پزشکان این مجموعه علامتها را «سندرم بینایی کامپیوتری» مینامند.
نور آبی میتواند در کار ساعت بیولوژیکی بدن اختلال ایجاد کند و بر خواب فرد تاثیر بگذارد.
مراقبت از چشم
وقتی افراد از صفحه نمایش استفاده میکنند، کمتر پلک میزنند. بهطور میانگین هر فرد حدود ۱۵ بار در دقیقه پلک میزند. از آنجا که هنگام کار با صفحه نمایش به تمرکز بالا نیاز است، این عدد ممکن است تا ۵ بار در دقیقه کاهش یابد.
پلک زدن یک مکانیسم طبیعی است که محیط چشم را مرطوب، چرب و تمیز نگه دارد. کم شدن میزان پلک زدن باعث خشکی و سوزش چشم میشود. شدت آن به نوع فعالیت و سطح درگیری با آن مرتبط است. بهاینترتیب، بازی ویدیویی باعث خستگی بیشتر چشم میشود، زیرا شخص مجبور میشود پیوسته به صفحه نمایش نگاه کند و به آنچه در آن میبیند عکسالعمل نشان دهد. کامپیوترهای رومیزی و تلویزیونهای نصبشده روی دیوار میتوانند اوضاع را بدتر کنند، چراکه شخص مجبور است رو به بالا نگاه کند. این مسئله باعث میشود چشمان شخص بازتر شود و مساحت سطح بیشتری از چشم در معرض تبخیر و خشکی قرار گیرد.
دوری از نور مضر صفحه نمایش
صفحه نمایشهای الکترونیکی میتوانند تصاویری با نور و کنتراست بالا تولید کنند و میتوانند این تصاویر را در کسری از ثانیه تغییر دهند. این صفحات، نور را از منابع نور اطراف، مثل لامپ و پنجره، بازتاب میکنند. چشم مجبور است بهطور مداوم به تغییر سطح و شدت نور پاسخ دهد. تماشای صفحه نمایشی که نسبت به محیط اطراف زیادی تاریک یا روشن است نیز به چشم فشار وارد میکند. وقتی از صفحه نمایش به اطراف نگاه میشود، چشم باید خود را تنظیم کند. تنگ و گشاد شدن مکرر مردمک چشم باعث خستگی چشم میشود.
بیشتر ابزارهای الکترونیکی جدید صفحات LED دارند، زیرا تصویر واضحتری تولید میکنند و انرژی کمتری هم مصرف میکنند. مقدار نور آبی تابششده از این صفحات نگرانکننده است. صفحات LED در مقایسه با صفحات LCD نور آبی بسیار بیشتری تابش میکنند. با اینکه تحقیقات محدودیت دارند، بسیاری از اپتومتریستها (بیناییسنجها) معتقدند که نور آبی میتواند باعث خرابی برگشتناپذیر سلولهای شبکیه شود. این خود میتواند باعث افزایش خطر ابتلا به تباهی لکه زرد (یا دژنراسیون ماکولا، Macular degeneration) و آب مروارید شود.
ماکولا، بخش مرکزی شبکیه است و برای بینایی بسیار مهم است. تباهی لکه زرد میتواند فعالیتهای روزمره مثل کتاب خواندن و رانندگی کردن را غیرممکن کند. عدسیهای چشم با افزایش سن شروع به زرد شدن میکنند. این مسئله در بزرگسالان باعث محدودیت دفاع طبیعی در مقابل نور آبی میشود، اما بچهها آسیبپذیر هستند. نور آبی میتواند در کار ساعت بیولوژیکی بدن اختلال ایجاد کند و بر خواب فرد تاثیر بگذارد.
مراقبت از کودکان در مقابل اثرات نامطلوب صفحه نمایشهای الکترونیکی
اگر کودکی سوزش چشم دارد، باید مدت زمانی را که با گجتها می گذراند بررسی کرد. در ادامه نکاتی آمده که برای بررسی کمک میکند.
- محدود کردن زمان استفاده از صفحه نمایش
مدت زمانی را که کودک به تماشای تلوزیون میگذراند، باید محدود شود. زمان استفاده از دیگر ابزارهای الکترونیکی را برای بچههای کوچک به یک ساعت در روز و دو ساعت در روز برای بچههایی که مدرسه میروند، محدود کنید. برای کاهش فشار به چشم، این زمان باید به دو یا سه بخش تقسیم شود.
- بچهها را تشویق کنید بیرون از خانه بازی کنند
گجتها باعث ایجاد عادتهای بدون تحرک میشوند که برای جسم و ذهن بد است. بچهها را تشویق کنید تا زمان بیشتری را بیرون از خانه به فعالیتهایی بپردازند که نیاز به تحرک و تعامل با بچههای دیگر دارد. بازی کردن در فضای باز با بچههای دیگر، سرگرمکنندهتر از تماشای چندباره فیلم کارتونی است. گذراندن وقت در فضای باز، تمرینی برای بیناییِ دوربُرد هم بهحساب میآید و احتمال ابتلا به نزدیکبینی را کاهش میدهد.
- از ابزارهای دیجیتال بهعنوان وسیلهای برای نگهداری بچه استفاده نکنید
سرگرم کردن بچهها با تلویزیون و ابزارهای دیجیتالی این فرصت را میدهد تا در آرامش به کار خود بپردازید، اما ایده خوبی نیست. بهجای آن از گزینههای سالمتر،مثل اسباببازیهای خلاقانه، کتابهای رنگآمیزی یا کتاب داستان استفاده کنید.
- مطمئن شوید که فرزندتان خواب کافی دارد
بچهها باید حدود ۱۰ ساعت در روز بخوابند. خواب کافی به چشم فرصت استراحت میدهد.
- از بچهها بخواهید مرتب پلک بزنند و استراحت کنند
باید به فرزندان گفت برای جلوگیری از خشکی چشم، هر بار که چشمشان خسته شد، دو سه بار پلک بزند. خستگی چشم میتواند با استراحتکوتاه، با نگاه کردن به چیزی غیر از صفحه نمایش، کاهش یابد. اپتومتریستها قانون ۲۰-۲۰-۲۰ را توصیه میکنند. هر ۲۰ دقیقه یکبار استراحت کنید و روی چیزی که ۲۰ فوت (حدود ۶ متر) دورتر است بهمدت ۲۰ ثانیه تمرکز کنید.
- اطمینان حاصل کنید که بچهها در فاصله مناسبی از صفحه نمایش نشستهاند
در حال استفاده از کامپیوتر با دیگر وسیلههای الکترونیکی شخصی، چشم حداقل باید ۲۰ اینچ (۵۰ سانتیمتر) از صفحه نمایش فاصله داشته باشد. به بچهها اجازه ندهید زیادی نزدیک تلویزیون بنشینند. اگر فرزندتان بخواهد نزدیک تلویزیون بنشیند، طبق قانون چشم او را آزمایش کنید تا نزدیکبین نشود.
- به بچهها اجازه استفاده از ابزارهای دیجیتالی را در نور آفتاب یا تاریکی ندهید
ممکن است بچهها وقتی سرگرم کاری هستند به شرایط نور توجه نداشته باشند. به بچهها اجازه ندهید در نور آفتاب و اتاق تاریک از گجتها استفاده کنند. نور صفحه نمایش نباید بیشتر از سه درجه روشنتر یا تاریکتر از محیط اطراف باشد. اگر وسیله شما حالت تنظیم روشنایی خودکار دارد، آن را فعال کنید. این تنظیم خودکار صفحهنمایش با نور محیط سازگار است.
صفحه نمایشهای دیجیتالی باعث خستگی چشم و دیگر نشانههای مربوط به مشکلات بینایی و سردرد میشوند. کودکان نسبت به بزرگترها آسیبپذیرتند و گذراندن وقت بیشتر با این ابزار بر بینایی آنها تاثیر میگذارد. دور نگه داشتن بچهها از گجتها سخت است، اما میتوان برای به حداقل رساندن این آثار کارهایی انجام داد.
علاقهمندان جهت آشنایی با محدود کردن زمان استفاده کودک از انواع صفحه نمایش میتوانند به سایت جیوامگ مراجعه کنند.
### پایان خبر رسمی