، کرج , (اخبار رسمی): یک ایده استارتاپی چیزی است که دنیای هیجان انگیز استارتاپها با آن شروع میشود. در کنار ایده عوامل مهم دیگری مانند مدل کسبوکار، سرمایه، زمان شروع و تیم اجرایی هم بسیار مهم هستند. در این مقاله به اهمیت ایده استارتاپی در کنار این عوامل پرداخته میشود.
همیشه میتوان ایده خود را در حین کار با اطلاعات واقعی و دقیقی که از مشتری گرفته میشود تغییر داد. نباید نگران بود این موضوع در دنیای استارتاپها طبیعی است
بسته به شرایط متفاوت هر استارتاپ، درجه اهمیت عوامل موثر فرق میکند. در این میان ایده استارتاپی مهم است ولی نه به اندازهای که وقت با ارزش را هدر دهید و ماهها یا سالها به دنبال ایدهای باشید که هر کسی با شنیدنش شگفتزده شود و به هوش و نبوغ شما ایمان بیاورد. نباید فکر کرد که ایده همه چیز است. همیشه میتوان ایده خود را در حین کار با اطلاعات واقعی و دقیقی که از مشتری گرفته میشود تغییر داد. نباید نگران بود این موضوع در دنیای استارتاپها طبیعی است. در ادامه به ۹ نکته مهم که ضامن موفقیت هستند به شرطی که درست اجرا شوند، اشاره میشود.
۱- اجرای ایده باید لذت بخش باشد، اما چطور؟
این که باید از کاری که انجام میدهید لذت ببرید حرف درستی است، اما چه کاری؟ خیلی مهم است که در قالب اجرای ایده خود به چه کارهایی مشغول هستید و از چه چیزهایی لذت میبرید. چون قرار است یک استارتاپ موفق داشت نه جایی که فقط در آن خوش بود. یک کارآفرین استارتاپی به دنبال رشد کسب و کارش است و فقط از انجام کارهایی که باعث رشد میشوند لذت میبرد و بقیه کارها را حذف کرده و یا در اولویتهای پایین میگذارد. اگر کارهایی که برای رشد کسبوکار باید انجام شود لذتبخش نیست باید دور ایده یک خط بزرگ کشید.
۲- محصول باید به خودتان بیاید
همانقدر که محصول باید با بازار و نیازهای مشتریان متناسب باشد، همانقدر هم باید با خود تناسب داشته باشد. ایدهای را باید انتخاب کرد که محصولش در حد و اندازه شخص باشد، با مهارتها سازگار بوده و بتوان با اجرای آن بیشترین ارزش را برای مشتری ایجاد کرد. این موضوع میتواند میزان اصالت کسب و کار را نشان دهد. مشتری وقتی مواجه میشود به راحتی تشخیص میدهد که این کار در حد شما است یا نه.
۳- ایده باید بر مبنای جاه طلبی و رشد باشد
موسس یک استارتاپ باید جاه طلب باشد. به دنبال رشد سریع بوده و برای تبدیل شدن به یک کسب و کار بزرگ تلاش کند. اگر اینگونه نباشد چه دلیلی دارد که بخواهد یک استارتاپ راه بیاندازد. از این رو برای رشد زیاد، ایده باید طوری طراحی شود که ظرفیت یک مدل اجرایی رو به رشد با سود بالا را داشته باشد. پس به محض این که ایدهای به ذهن زد اول باید دید میتوان در مدت کوتاهی مثلاً ۳ تا ۵ سال به رشد سریع و سودآوری بالا رسید. طوری که به یک شرکت بزرگ تبدیل شد. آیا میشود هزینهها ثابت بمانند یا رشد کمی داشته اما سود در هر سال چندین برابر شود.
۴- اگر نباشید کسب و کارتان چگونه خواهد بود؟
همان طور که میدانید کسب و کارهای کوچک و استارتاپ ها با هم فرق میکنند. دسته اول مانند مغازههای خرده فروشی کاملاً به صاحب خود وابسته هستند. اگر او نباشد سودی هم نیست. در هر صورت حاشیه سود کم بوده و به همین دلیل امکان سپردن وظایف به دیگران وجود ندارد. به همین خاطر خبری از رشد هم نخواهد بود. اما ایده استارتاپی باید طوری باشد که بدون حضور هم کسب و کار سودده بوده و بتوان کسی را جایگزین خود کرد.
۵- ایده خوب باید دارایی ایجاد کند
یک کسب و کار استارتاپی میتواند در کنار پول با ارزشی که ایجاد میکند داراییهای با ارزش دیگری هم خلق کند. اصلاً میتوان گفت کار استارتاپ ایجاد داریی است. این داراییها میتوانند لیست مشتریانی باشند که دائماً خرید میکنند، میتوانند طرح خاصی از محصول، برند، تیم ماهر و یا وبسایت باشند که در بلندمدت و با زحمات بسیار ایجاد شده است. خلاصه باید فکر کرد و دید اگر ۳ تا ۵ سال از اجرای ایده بگذرد چه خواهید داشت.
۶- آیا به دنبال بازاری بزرگ هستید؟
همان طور که در بالا اشاره شد هدف یک استارتاپ تبدیل شدن به شرکتی بزرگ است و این هم امکان نخواهد داشت مگر اینکه به بازاری بزرگ فکر کرد. ابتدای کار طبیعی است که با مشتریان کمی سروکار داشته باشید ولی تعداد آنها باید خیلی سریع افزایش یابند و سود مداومی به دست آید تا بتوان به هدف نهایی خود رسید.
۷- ایده باید متفاوت باشد یا مشکلی را حل کند؟
متفاوت بودن و داشتن ایدهای که نوآورانه بوده و مشکلات رقابت با دیگران را کم میکند خوب است اما آیا این موضوع به تنهایی به جذب مشتریان زیاد و سودآوری مداوم میرساند؟ ایده اگر همه اینها را داشته باشد اما مشکلی از مشتری حل نکند هرگز موفق نمیشود. در عین حال میتواند متفاوت نبوده ولی با ارائه راهکار خوب به مشتری او را به خرید تشویق کند. آیا ایده مشکلی اساسی از مشتری را برطرف میکند یا اینکه فقط یک ایده متفاوت است؟
۸- مزیت خاص ایده شما چیست؟
همانطور که اشاره شد، ایده مهم است اما همه چیز نیست. ایده خوب، باید خوب هم اجرا شود اما باز هم داخل همین اجرا باید مزیتی داشته باشد که مشتری را به ذوق آورده و جذب کسبوکار کند. این مزیت میتواند یک تمایز مهم در خود شخص یا کسب و کار باشد. برای مثال افرادی که در کار تولید محتوا هستند و صدا و چهرهای سینمایی دارند دیگه دنبال مزیت خاص نباشند!
۹- باید بتوان ایده را سریع راه انداخت یا اصلاح کرد
ایدهای را باید انتخاب کرد که بتوان سریع اجرایش کرد. به این ترتیب میتوان خیلی زود اطلاعات واقعی مشتریان خود را جمع کرده و خلاقیت، نوآوری و محصول خود را در راه درست و با اشتباهات کمتری پیاده کرد. اجرای ایده هر چه زمان کمتری ببرد بهتر است. برای این کار لازم است تمام موارد حاشیهای را که مانع اجرای ایده در کوتاهترین زمان میشوند حذف کرد.
کلام آخر
برای رسیدن به ایده خوب باید رویاپردازی کرد اما به ریسک اجرای آن هم باید فکر کرد. برای اجرای ایده خیلی روی نظرسنجی از افراد نباید تکیه کرد. به خاطر اینکه ایده هر چه که باشد منحصر به فرد است چون خود شخص منحصر به فرد است و بی شک هیچ دو نفری نمیتوانند یک ایده را مانند هم اجرا کنند. پس نظرسنجی بیفایده است برای اینکه مردم در پیش بینی رفتارشان چندان هم خوب نیستند. معلوم نیست اگر امروز شما را تشویق میکنند و میگویند که حتماً از محصول استفاده خواهند کرد این کار را بکنند یا نه. اگر به ایده ایمان دارید آن را در کوتاهترین زمان باید عملی کنید که اگر نشد هزینه کلانی نکرده باشید و در نهایت پیشنهاد میشود حتماً فیلم سخنرانی بیل گراس را درباره مهمترین عامل موفقیت استارتاپها را ببینید. این کارآفرین بین المللی بر اساس تحقیقات و تجربیات ارزشمندش ۵ عامل ایده، مدل کسب و کار، سرمایه، زمان شروع و تیم اجرایی را اولویت بندی میکند.
### پایان خبر رسمی