، تهران , (اخبار رسمی): نورپردازی نمای ساختمان؛ جلوه ای متفاوت برای نمای ساختمان شما در شب به ارمغان می آورد. گروه نورپردازی زوم به بهترین شکل این را انجام خواهد داد.
الزامات شهرنشینی موجب شده است، بخشی از کارکرد زندگی اجتماعی افراد و حضور آنها در فضاهای شهری در شب نیز ادامه پیدا کند. در این میان نورپردازی نما و جدارههای شهری جایگاه ویژهای در تصویر منظر شبانه شهرها دارد. نورپردازی نمای ساختمان جزئی جدانشدنی از معماری و منظر شهری است و اهمیت آن به اندازهای است که نه فقط به عنوان نورپردازی شب، بلکه به عنوان ساماندهی نور، چه در روز و چه در شب، هویتی مستقل پیدا میکند.
امروزه نورپردازی نما به دو صورت خلق میشود، یکی همزمان با طراحی و همگام با ایدههای طراحی بنا و دیگری پس از طراحی یک ساختمان و برای شاخصسازی ساختمان و معماری آن. در این مورد طرح معماری باید شناسایی و تحلیل شود و سپس طراحی نورپردازی صورت گیرد که این امر محدودیتهایی را در نصب تجهیزات و طرح نورپردازی به دنبال دارد. نحوه طراحی نورپردازی نما و برنامهریزی آن برای چگونگی نمایش جداره ساختمان در منظر شبانه یک شهر معماری نور خوانده میشود. معماری نور، عامل اساسی در مناسبسازی محیطهای ساخته انسان و زیبایی منظره آن در شب است.
استفاده غلط از نورهای مصنوعی و هدایت ناصحیح پرتوهای روشنایی در شهرهای بزرگی مانند تهران، مشهد و تبریز موجب آلودگیهای نوری شده که می بایست در طراحی نورپردازی بدان توجه ویژه شود.
اصول نورپردازی نمای ساختمان
در ساختمان های مختلف با کاربری های متفاوت نیاز به نورپردازی نما متفاوت بوده و طراحی و اجرای صحیح آن نیاز به متخصصان این امر دارد. نکات زیر به صورت کلی راهنمای طراحی نورپردازی در این بخش از ساختمان می باشند.
- روشن کردن قاب پنجره های مهم برای تاکید بر آنها تاکید بر ریتم های افقی و عمودی بنا تاکید بر ایده های اصلی نما، کنج ساختمان تاکید بر ستون و روشن کردن ستون از پایین یا بالا، تاکید بر ریتم ستونها، روشن نمودن پس زمینه ستون، روشن کردن طرفین ستون تاکید بر ورودی عابر پیاده و سواره و طبقه همکف برای خوانش بیشتر و ایجاد امنیت به خصوص در ساختمانهای مسکونی تاکید بر خط بام ساختمان و نشان دادن حجم کلی ساختمان ممنوعیت نورپردازی مصالح با قدرت انعکاس زیاد برای جلوگیری از خیرگی به خصوص در معابر پر تردد ممنوعیت نصب منبع نوری با شعاع های تابش زیاد مانند قرارگیری پرژکتورها در زیر پنجره ها برای جلوگیری از آلودگی نوری و آزار ساکنین درساختمان استفاده از منابع نور با شعاع تابش کم و نصب منبع در دیواره های پنجره با شعاع تابش کمتر از عمق دیواره
نورپردازی و کاربری معماری
کاربریهای مختلف باعث خلق معماریهای متفاوتی میشود. در طراحی نورپردازی نیز توجه به نوع کاربری ضروری است. در واقع استفاده از نور، باید به گونهای باشد که گویای کاربری انجام شده در آن محل باشد. در بعضی کاربریها نیازی به کاربرد نورپردازی متعدد با شدت نور زیاد نیست. نورپردازی همین انداره که جوابگوی نیازهای عملکردی ساختمان باشد، نورپردازی خوب محسوب میشود. اگر بدون توجه به کاربری و نیازهای شبانه به نورپردازی فضاها پرداخته شود، فضاهای شهر به دریایی از نورهای خیرهکننده تبدیل میشود. این امر نه تنها به تداوم زندگی شبانه کمک نمیکند، بلکه موجب گریزان شدن مردم از این نوع فضاها و سلب آسایش آنها میشود.
نورپردازی ساختمان های مسکونی
در فضاهای مسکونی به نورپردازی خاصی نیاز نیست. روشن شدن فضاهای داخلی خانهها و دیده شدن این روشنایی در بدنه شهری، خود نشان دهنده کاربری آنهاست و مهار آلودگی نوری را به همراه دارد. در نورپردازی ساختمانها و مجتمعهای مسکونی، بیشتر تأکید به ورودیهای سواره و پیاده و دیوارههای خارجی ساختمان مد نظر است. در برخی موارد برای نمایش حجم کلی ساختمان وجود نورهای گسترده و تأکیدی نیز معرف حجم کلی در شب است. ساختمانهایی که دارای حیاط قابل رؤیت هستند، به نورپردازی مسیرها و فضاهای نشستن تأکید میکنند.
در ساختمانهای تجاری وجود نورهای گسترده و تأکیدی توأمان، بر کیفیت فضاها میافزاید. روشن کردن ویترینها و تأکید بر ورودیها نیز از جمله مواردی است که باید در فضاهای تجاری رعایت شود. در فضاهای تجاری، خدماتی، فرهنگی و تفریحی، نور رنگی و متحرک با رعایت اصول نورپردازی و مهار آلودگی نوری موجب نشاط و سرزندگی فضاهای شهری میشود.
نورپردازی نمای ساختمان ویلایی
ویلاها ساختمانهایی هستند که اغلب دارای ایده و طراحیهای خاصی می باشند. توجه به المان ها و ایده اصلی اهمیت زیادی دارد. از طرفی با توجه به کاربرد فضا، نورپردازی نمای این ساختمانها میبایست دارای سناریو باشد. برای مثال گروه معماری نور زوم با بهره گیری از این اصول نورپردازی ویلای خلفان را طراحی نموده است. در این طراحی به المانهای شاخص و نحوه استفاده از آن در ساعتهای مختلف توجه شده و کاربران به صورت تعاملی در نورپردازی نمای ویلا تاثیرگذار بودند.
وجود فضاهای نیمه باز، تراس ها و روف گاردن باعث می شود تا نورپردازی نمای ویلا مبتنی بر این فضاها و به صورت کاربردی شکل گیرد و در طرح نورپردازی کل تاثیر چشم گیری داشته باشد. نورپردازی استخر، نورپردازی محوطه یا همان لندسکیپ نیز نباید از نورپردازی نمای ویلا جدا دیده شود و همزمان با آن و در راستای ایده اصلی می بایست شکل گیرد.
نورپردازی ساختمان دوطبقه
نورپردازی ساختمان های دو طبقه میبایست مبتنی بر کاربری و کاربرد بنا صورت گیرد. بسیاری از ساختمان های کم ارتفاع به عنوان گالری، رستوران و کافی شاپ مورد استفاده قرار می گیرند. در نورپردازی این فضاها ورودی، پیش فضا و تابلوها نقش مهمی دارد. این نورپردازی به نوعی در مقیاس خرد فضاهای شهری تعریف می شود و لذا دید انسانی اهمیت پیدا میکند. توجه به همجواریها در طراحی نورپردازی ساختمانهای تجاری دو طبقه اهمیت ویژه ای دارد.برای مثال نورپردازی ساختمانهای تجاری های دو طبقه در یک راستا میتوانند از یک الگو پیروی کنند و در شب منظر شبانه یکپارچه ایجاد کنند. در نورپردازی ساختمان های دوطبقه باید خیرگی کنترل شود و از چشم زدگی جلوگیری شود لذا بهترین منبع نور به صورت نورمخفی است.
نورپردازی نمای ساختمان کلاسیک
در نورپردازی نمای رومی به دلیل استفاده از الگوهای خاص در طراحی این گونه نماها می بایست در نورپردازی نیز به آنها توجه کرد و با استفاده از تجهیزات متناسب نظیر وال واشر به روشن نمودن عناصر پرداخت. به دلیل اهمیت ورودی در اینگونه ساختمان ها نورپردازی این بخش نیز مهم بوده و می باسیت از خیرگی و آلودگی نوری پرهیز شود. نورپردازی قوس ها و انحناهای نما نیز با استفاده از نورپردازی مخفی می تواند راهکار مناسبی را ارائه دهد. نورپردازی با توجه به کاربری نیز در ساختمان های کلاسیک دارای اهمیت می باشد. در ساختمان های مسکونی به دلیل ایجاد آلودگی نوری برای واحد های مسکونی از نورپردازی اضافی باید اجتناب کرد.
به دلیل برجستگی های نمای رومی و کلاسیک ممکن است سایه اندازی های زیادی در نورپردازی نما ایجاد می شود لذا برای رفع این مشکل می بایست تجهیزات مناسب انتخاب شود و جایگذاری مناسب صورت گیرد تا حجم های نمای کلاسیک به درستی و زیبایی نورپردازی شود.
نورپردازی نمای ساختمان اداری
ساختمانهای اداری و ساختمانهای خدماتی و رفاهی نظیر هتلها نیز با تأکید بر ورودیها و مشخص کردن حجم کلی بنا یا روشن و خاموش بودن فضاهای داخلی، بینیاز از نورهای اضافی، کاملاً کاربری خود را نمایش میدهد. ذکر این نکته مهم است که کاربریهای مختلف با توجه به موقعیت آن در شهر و بدنه شهری، جایگاهی متفاوت پیدا میکنند و به نورپردازیهای متنوعی احتیاج دارند. هتلی کوهی در جزیره لوسیا با اختصاص رنگهای گوناگون به اتاقها، منظری جدید و بدون آلودگی نوری را برای بیننده به وجود آورده است. این نورپردازی گویای کاربری داخل آن در شب است و با خاموش یا روشن بودن هر اتاق دیالوگی جدید با مخاطب برقرار میکند.
نورپردازی نمای برج
نمای برج به عنوان نشانه شهری می بایست اصولی نورپردازی شود. شهر هویتمند مملو از نشانههاست و از سوی دیگر نشانهها نیز در تقویت سازمان هویتی شهر موثرند. برج ها عواملی در تشخیص قسمتهای مختلف شهرند؛ بـا این تفاوت که نـاظر به درون آنها راه نمییابد. معمولاً اشیائی که ظاهری مشخص دارند، مانند ساختمانها، علائم، فروشگاهها یا حتی یک کوه میتواند نشانه باشد. نشانه باید چنان باشد که از میان عوامل بسیار باز شناخته شود.
ایجاد خوانایی و حس جهتیابی در شهرها بسیار اهمیت دارد. ساختمانها در روز یا شب کارکرد نشانهای در شهر دارند. نشانههای شهری ممکن است فرمال، عملکردی و معنایی باشند. در واقع نشانهها نقاط عطف ذهنی در سیمای شهرند که توسط ظاهر، عملکرد یا معنای یک پدیده در شهر به وجود آمده و به عنوان نقاط مبنا در جهتیابی استفاده میشوند. این ساختمانها با ویژگیهای خود و قابلیت دیده شدن در جهتهای مختلف باعث تقویت جهتیابی در سطوح مختلف از محله تا شهر میشوند. در نتیجه نورپردازی برخی بناها در شب میتواند به دلیل تأکید و تقویت نشانه بودن آن صورت گیرد. در نورپردازی برج ها بهتر است یا سناریورهای خاصی برای آن برج طراحی شود و یا قسمت بالایی برج نورپردازی شود که این کار در شهر سنگاپور و دبی که دارای ساختمان های بلندمرتبه می باشد به این صورت طراحی می شود.
### پایان خبر رسمی