، اصفهان , (اخبار رسمی): تربیت کودک و بزرگ کردن او یکی از سخت ترین کارهایی است که والدین با آن مواجهند و در فرهنگ ها و کشورهای مختلف روش های متفاوتی برای این کار وجود دارد.
بزرگ کردن کودک تنها به تامین هزینه های او محدود نمی شود و سبک رفتار با او تاثیر فراوانی در نحوه شکل گیری شخصیت کودک دارد که این موضوع در ادامه آینده او را تشکیل خواهد داد. از این رو نحوه رفتار والدین و شیوه تربیت کودک اصل بسیار مهمی در فرزندداری بوده و بسیار موضوع پیچیده ای است. همانطور که احتمالاً می دانید مردم تبت، مردمانی صبور، باخرد و مهربان بوده و دیدگاه های منحصر به فردی نسبت به تمامی وجهه های زندگی بشری دارند.
از این رو وقتی پای تربیت کودک به میان می آید تبتی ها روش خاص و منحصر به فرد خودشان را دارند. این شیوه تربیتی به آن ها کمک می کند طوری کودکان را بزرگ کنند که از اعتماد به نفس کافی برخوردار بوده و تصمیمات هوشمندانه ای بگیرند و البته در عین حال به والدین خود نیز احترام بگذارند. در ادامه این مطلب قصد داریم شما را با ۴ مرحله موقتی بزرگ کردن و تربیت کودک در دیدگاه تبتی ها آشنا کنیم.
۱- مرحله اول: قبل از سن ۵ سالگی
با توجه به سیستم تربیتی تبتی هادر طول این دوره والدین باید مانند «شاه یا ملکه» با کودکان خود صحبت و رفتار نمایند. آن ها نباید کودک را از چیزی محروم کرده یا او را تنبیه نمایند. در این سنین کودکان بسیار کنجکاو و فعال بوده و برای سردرآوردن از اتفاقات دنیای اطرافشان آمادگی کامل دارند. اما هیچ تجربه ای برای یادگیری دنیای اطراف نداشته و هنوز نمی توانند به نتیجه گیری های معقول و هوشمندانه ای برسند. از این رو اگر کار خطرناک یا نادرستی را انجام دادند نباید هراسان به نظر رسیده و عکس العمل نشان دهید.
در این موارد هیچگاه تلاش نکنید توجه آن ها را به سمت چیز دیگری تغییر دهید. احساسات تنها چیزی است که کودک به خوبی در این سنین درک می کند. اگر بیش از حد مراقب کودک خود بوده و او را از انجام بسیاری از کارها محروم نمایید، تیزهوشی او را سرکوب کرده و به او یاد می دهید که بدون تفکر تنها از دیگران پیروی نماید.
۲- مرحله دوم: از ۵ تا ۱۰ سالگی
در طول این دوره، والدین باید مانند «برده» با کودک خود رفتار کنند اما باید مواظب بود که خیلی ستمگرانه رفتار نکرده و در سخت گیری به کودک زیاده روی نکرد. در این برهه از زندگی، هوش و تفکر نقادانه و منطقی در کودک در حال رشد بوده و اساس شخصیت آن ها در آینده در حال شکل گیری است. از این رو نکته مهم در تربیت کودک در این مرحله این است که اهداف متفاوتی را برای او ترسیم کرده، نحوه رسیدن آن ها به این اهداف را کنترل کرده و به او یاد دهید که برای عواقبی که نتیجه نهایی نرسیدن به اهداف هستند آمادگی کامل داشته باشد.
از این رو کودک باید مسئولیت پذیری در برابر اعمالش را یاد بگیرد. از دادن وظایف و کارهای فراوان به کودک خود در این دوره نترسید، آن ها از پس این همه کار برآمده و به شدت آماده یادگیری هستند. اگر از مرحله «شاه و ملکه» به مرحله «برده» تغییر سبک ندهید، کودک شما لوس و با رفتاری بچگانه بزرگ شده و نمی تواند مسئولیت اعمالش را بر عهده بگیرد.
۳- مرحله سوم: ۱۰ تا ۱۵ سالگی
از سن ۱۰ تا ۱۵ سالگی بسیار مهم است که طوری با کودک صحبت کنید که انگار از حق و حقوق مساوی با شما برخوردار است. شما می دانید که تجربه و دانش بسیار بالاتری نسبت به کودک دارید اما وی نیز باید بتواند و جرأت داشت باشد تفکر و تصور خود را نسبت به مسایل بازگو نماید و عقاید خود را با شما در میان بگذارد بدون این که از واکنش شما واهمه ای داشته باشد. در این کار به آن ها کمک کنید. از آن ها نظر خواسته و آن ها را به سمت استقلال داشتن سوق دهید.
مشاوره دادن بسیار مهم است و بشدت باید از دستور دادن و منع کردن بیش از حد کودک در این سنین خودداری کرد زیرا در این برهه است که استقلال فکری و شخصیتی کودکان شکل می گیرد. اگر چیزهای زیادی را برای کودک خود ممنوع کنید رابطه بین شما و کودک بسیار بد شده و ممکن است او خود را در شرایط بسیار خطرناکی قرار دهد. اگر بیش از حد مواظب او باشید و به شدت از او مراقبت نمایید آن ها بدون اعتماد به نفس و وابسته به دیگران و تصمیم گیری هایشان بار خواهند آمد.
۴- مرحله چهارم: از سن ۱۵ سالگی به بالا
وقتی که فرزند شما به سن ۱۵ سالگی می رسد شخصیت او به طور کامل شکل گرفته است و زمان آن رسیده که به شدت با او با احترام رفتار کنید. می توانید به او مشاوره بدهید و نظر خود را در مورد مسایل مربوط به او بیان کنید اما برای یاد دادن چیزهای جدید به او دیگر دیر شده است. در این دوره است که مشخص می شود سبک تربیت کودک شما درست بوده یا نه و نتیجه کار خود را به طور واضح خواهید دید.
اگر روش درست تبتی ها را در تربیت کودک خود به کار گرفته باشید بدون شک بعد از سن ۱۵ سالگی فرزندی مستقل، دارای اعتماد به نفس و متکی به خود خواهید داشت که به والدین و اطرافیانش نیز نهایت احترام را خواهد گذاشت. به خاطر دنبال کردن همین اصول در تربیت کودک است که تبتی ها مردمانی ساده، مهربان و محترم اما مستقل و توانمند هستند.
### پایان خبر رسمی