، تهران , (اخبار رسمی): اگر بخواهیم در مورد کلمه نقشه به یک مفهوم و بیان عامیانه اما دقیق اشاره کنیم می توانیم این بیان را داشته باشیم که نقشه در تاریخ انسان ها را به تدبیر و تدبر و فکر عمیق دعوت کرده است.
معمولا وقتی مردم از GPS صحبت می کنند، منظور آنها دستگاه GPS Receiver یا گیرنده GPS است، اما این دستگاه ها فقط نقش یک گیرنده امواج رادیویی را بازی می کنند و سیستم داخلی آنها چندان پیچیده نیست.
نقشه برداری علمی است که ریاضی عملی را با فنون اندازه گیری و هنر ترسیم توأم کرده و به وسیله آن قطعاتی از سطح زمین را با کلیه عوارض آن در روی صفحه افقی نمایش می دهد.
نیاز بشر به بهره مندی از منابع زیرزمینی، زمینی، دریایی و هوایی سبب شده تا برای استفاده کامل از این منابع و جلوگیری از هزینه به توسعه علم نقشه برداری بپردازد و نیاز که مادر اختراع است، موجب پیشرفت این رشته شده است.
اکنون به جایی رسیده ایم که انجام هر نوع فعالیت در زمینه های عمرانی، اقتصادی، کشاورزی و نظامی از قبیل احداث سدها، کانال ها، راه ها، نیروگاه های برق، عملیات نظامی و غیره بی نیاز از علوم نقشه برداری نیست.
عناوین دروس و مطالبی که در این رشته مورد مطالعه قرار می گیرد عبارتند از محاسبات فنی مبانی و عملیات نقشه برداری، ترازیابی، برداشت نقشه، روش های تعیین موقعیت عملیات مساحی، فتوگرامتری مقدماتی، کاربرد رایانه در نقشه برداری و کار با استرئوسکوپ و کار با دستگاه GPS برای تعیین موقعیت ماهواره ای دوربین های نقشه برداری( توتال استیشن، دیستومات دیجیتال، تئودولیت و نیو )
در گذشته، زمانی که تکنولوژی پیشرفته امروزی وجود نداشت، مردم و به خصوص اشخاصی مانند سیاحان، جهانگردان و …گاهی اوقات در یک گستره جغرافیایی و بخصوص شهرها و کشورهای بیگانه، از مکان دقیق خود با خبر نبودند وحتی گاهی نیز در بیابان ها و دریاها مسیر خود را گم می کردند. از سوی دیگر در دنیای قدیم، استفاده از ستارگان، قطب نما وسایر عوامل طبیعی تا اندازه ای راهگشای بشر بوده. ضمن اینکه همه این موارد، به طور کلی انسان عصر گذشته را مورد هدایت و راهنمایی قرار می داد، در حالی که امروزه پیچیدگی های جغرافیایی، اعم از بافت شهر، خیابان، و… اصولا زمینه استفاده از اینگونه روشها را تا حد زیادی منتفی و بی معنا کرده است. به هر صورت در شرایط فعلی، با گسترش فناوری های گوناگون، این مشکل توسط یک سیستم ماهواره ای مدرن وپیشرفته، با نام و عبارت (GPS ( Global Position System که به معنای سیستم موقعیت یاب جغرافیایی است، رفع شده است. در حقیقت دنیای امروز، دنیایی است که هیچ فردی در آن گم نخواهد شد و همه چیز بر روی تمام نقاط زمین قابل شناسایی است و این قدرت دستیابی به سیستم های شناسایی را ماهواره ها و در اساس کامپیوترها، در اختیار بشر قرار داده اند. امروزه دستگاه هایی به نام گیرنده های GPS با قیمتی حدود ۱۰۰ دلار یا کمتر و در اندازه های یک گوشی تلفن همراه، در دسترس هستند که با استفاده از آنها همیشه می توانید موقعیت دقیق خود را بر روی هر نقطه از کره زمین بدست آورید. اکثر شما نام GPS را به کرات شنیده اید. در واقع امروزه بیشتر دستگاه های الکترونیکی قابل حمل، مانند تلفن های همراه پیشرفته، کامپیوترهای Laptop و PDAها را به سیستم GPS مجهز می کنند تا شخص دارنده سیستم های مذکور، همیشه موقعیت خود را بر روی نقشه الکترونیکی رویت کند.
جی پی اس چیست ؟
در واقع GPS عبارت است از یک صورت فلکی که مجموعه ای از ۲۷ ماهواره است که با دقت هر چه تمام تر در مدار زمین به گردش در می آید.
فاصله بین این ۲۷ ماهواره و سرعت آنها به گونه ای طراحی شده که هیچ گاه تداخلی در کارشان ایجاد نمی شود و تمام زمین را تحت پوشش خود قرار می دهند. این ماهواره ها بطور دائم وشبانه روزی، امواج رادیویی را به تمام سطوح زمین ارسال می کنند. این امواج دائما فاصله بین ماهواره ها را گزارش می دهند؛ به این ترتیب که اگر یک گیرنده GPS بر روی زمین این اطلاعات را دریافت کند، از طریق آن قادر به شناسایی موقعیت خود است.
لازم به ذکر است که امواج رادیویی در GPS بر روی ۲ فرکانس ارسال می شود. این سیستم ارسال و دریافت امواج رادیویی، شباهت زیادی به رادیو های معمولی و دیگر وسایل گیرنده امواج رادیویی دارد. در حقیقت شما می توانید رادیوهای خانگی را یک گیرنده GPS فرض کنید و ۲۷ ماهواره موجود در فضا را نیز Transmitterهای صداوسیما بپندارید. در سیستم GPS به غیر از این ۲۷ ماهواره، تعداد ۳ عدد ماهواره اضافی به صورت یدکی وجود دارد که در صورت بروز نقص فنی در یکی از ماهواره های اصلی، بلافاصله وظیفه آن به یکی از ماهواره های یدکی سپرده می شود. زیرا در صورت از کار افتادن یکی از ماهواره ها، قطعا قسمتی از کره زمین از شناسایی GPS خارج می شود و افراد دارنده گیرنده GPS در نقاط کور، قادر به دریافت امواج رادیویی نیستند. لازم به ذکر است اگر ۳ ماهواره یدکی مذکور در مدار زمین قرار نمی گرفت، با بروز مشکلی در یکی از ماهواره های اصلی، می بایست حتما ماهواره جدید به فضا پرتاب شود که این خود زمان و هزینه زیادی را می طلبد.
ماهواره های مورد بحث در فاصله ۱۹۳۰۰ کیلومتری زمین قرار دارند و روزی ۲ بار به دور زمین می گردند. نظم قرار گرفتن این ماهواره ها به گونه ای است که هر گاه با استفاده از تلسکوپ به آسمان نگاه کنید، حداقل ۴ عدد و شاید هم بیشتر از آنها را رویت خواهید کرد که این خود نشان دهنده حضور همیشگی این سیستم در تمام دنیا است.
جی پی اس ایستگاهی مولتی فرکانس Geopos مدل جی ۱۰ پلاس جدید گیرنده RTK معرفی شده توسط شرکت ژئوپوز با قابلیت دریافت ۵۷۲ کانال فول GNSS توانایی ردیابی تمامی فرکانس ها از تمام منظومه ها را با استفاده از الگوریتم منحصر به فرد Quantum TM، برداشت نقاط و تراز الکترونیکی دارد. اساس کارکرد این گیرنده منظومه بیدو چین بوده و در صورت در دسترس نبودن ماهواره های GPS و Galileo و یا ... امکان سوییچ کردن گیرنده بر روی منظومه های دیگر وجود دارد . جی ۱۰ پلاس توانایی ردیابی ۶۶ ماهواره GNSS را به صورت همزمان داراست به همین دلیل در مناطق چالش برانگیز شهری و پوشش گیاهی با کمال دقت و سرعت بالا بکار خود ادامه می دهد .به دقت رسیدن (فیکس) با سرعت بسیار بالا این گیرنده را بسیار قدرتمند تر از رقبا کرده است .
### پایان خبر رسمی