، (اخبار رسمی): آیا فرزند شما رنگپریده به نظر میرسد؟ خیلی زود خستگی میشود و همیشه کمانرژی است؟ علت این مشکلات ممکن است به کمخونی مربوط باشد. عارضه کمخونی در صورتی اتفاق میافتد که تعداد گلبولهای قرمز در بدن کمتر از حد طبیعی باشد.
گلبولهای قرمز با استفاده از هموگلوبین اکسیژن را در سراسر بدن حمل میکنند. اگر مقدار هموگلوبین کم باشد باز هم کمخونی ایجاد میشود. کم خونی در میان اطفال بسیار شایع است. به همین دلیل در این مطلب به بررسی دلایل کم خونی در کودکان میپردازیم؛ با ما همراه باشید.
کم خونی چیست و چند نوع دارد؟
کمخونی یک اختلال خونی شایع است و در صورتی اتفاق میافتد که بدن از حالت عادی کمتر گلبول قرمز تولید کند. گلبولهای قرمز با استفاده از پروتئینی به نام هموگلوبین اکسیژن را به نقاط مختلف بدن میرسانند. در صورت ناکافی بودن گلبول قرمز یا هموگلوبین، کمخونی در بدن کودکان و بزرگسالان بروز مییابد. کمخونی اغلب نشانه یک بیماری به حساب میآید. در بعضی موارد نیز موقتی بوده و ناشی از کمبود مواد مغذی در بدن است. در اطفال کمخونی را گاه تنها با خرید قطره آهن و استفاده از آن میتوان درمان نمود. اما نحوه درمان با توجه به نوع کمخونی متفاوت است. انواع کمخونی شامل موارد زیر است:
- فقر آهن
- کم خونی سیدروبلاستیک مادرزادی
- کم خونی مگالوبلاستیک
- کم خونی همولیتیک
- کم خونی داسی شکل
- تالاسمی
- کمخونی آپلاستیک
- آنمی فانکونی
- سندرم کمخونی دیاموند- بلکفان
ما در اینجا بیشتر در مورد کم خونی ناشی از فقر آهن با شما صحبت خواهیم کرد.
علائم کم خونی در کودکان چیست؟
سطوح پایین آهن در بدن اطفال میتواند عملکرد جسم و ذهن را مختل کند. علائم و نشانههای کم خونی فقر آهن در کودکان ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- رنگ پریدگی پوست
- خستگی
- سرد بودن دست و پا
- کندی رشد
- اشتهای ضعیف
- تنفس سریع به شکل غیر طبیعی
- مشکلات رفتاری
- عفونتهای مکرر
- میل غیر طبیعی به موادی همچون یخ و خاک
در صورتی که کودک شما به اصطلاح بدغذاست، بهتر است برای رفع نیازهای تغذیه وی از مکمل کودکان کمک بگیرید. البته ابتدا باید با مراجعه به پزشک مشخص شود که کدام مواد مغذی در بدن کودک کمتر از حد طبیعی است.
مقدار نیاز روزانه به آهن در کودکان
در جدول زیر میتوانید پیدا کنید که فرزندتان به چه مقدار آهن در هر روز نیاز دارد:
رده سنی | مقدار توصیه شده روزانه برای آهن (بر اساس میلیگرم) |
7 تا 12 ماهگی | 11 |
1 تا 3 سالگی | 7 |
4 تا 8 سالگی | 10 |
9 تا 13 سالگی | 8 |
14 تا 18 سالگی (دختران) | 15 |
14 تا 18 سالگی (پسران) | 11 |
برای خرید قطره آهن به صورت آنلاین هم میتوانید اقدام کنید. بهترین مکملهای کم خونی برای اطفال را در داروخانه اینترنتی مثبت سبز میتوانید بیابید. این داروخانه در تهران به مدیریت جناب آقای سید مرتضی مهر طباطبایی فعالیت میکند اما به سرتاسر ایران ارسال دارد و بسیار راحت میتوانید محصول مورد نظر خود را به موقع تحویل بگیرید.
دلایل بروز کم خونی در کودکان
علتهای کمخونی در کودکان به نوع کمخونی بستگی دارد. اما شایعترین علل عبارتند از:
- کمبودهای تغذیهای (کمبود آهن، فولیک اسید و ویتامین B12)
- بیماریهای ارثی (مانند کم خونی فانکونی، تالاسمی، کم خونی سلول داسی شکل)
- بیماریهای خود ایمن
- خونریزیهای شدید
- سرطانهای خاص
- مصرف داروهای خاص
- ابتلا به برخی عفونتها
علت کم خونی فقر آهن در اطفال
کمخونی که ناشی از فقر آهن است به دنبال کاهش ماده معدنی آهن در بدن اتفاق میافتد. یعنی اگر کودک در رژیم غذایی خود از مواد غذایی حاوی آهن مثل گوشت قرمز و ماهی کم استفاده کند، احتمال ابتلای وی به کمخونی افزایش مییابد. اما بعضی از کودکان بیش از بقیه در معرض ابتلا به کمخونی فقر آهن هستند:
- نوزادانی که زودتر از موعد به دنیا آمده و وزن کمی دارند.
- نوزادانی که قبل از 1 سالگی شیر گاو مینوشند.
- نوزادانی که با شیر مادر تغذیه شده و بعد از پایان 6 ماهگی به آنها قطره آهن داده نمیشود.
- نوزادانی که از شیر خشکی استفاده میکنند که با آهن غنی نشده است.
- کودکان 1 تا 5 ساله که روزانه بیش از 750 میلیلیتر شیر گاو، بز یا سویا مینوشند.
- کودکانی که دارای شرایط سلامتی خاصی هستند، مانند عفونتهای مزمن یا رژیمهای غذایی محدود.
- کودکانی که در معرض سرب قرار گرفتهاند.
- کودکانی که به اندازه کافی غذاهای غنی از آهن نمیخورند.
- کودکانی که اضافه وزن داشته یا چاق هستند.
دختران نوجوان نیز بیش از پسران در معرض خطر ابتلا به کمخونی فقر آهن هستند زیرا در طول دوران قاعدگی هر ماه مقداری از آهن بدن خود را از دست میدهند.
جلوگیری از فقر آهن در کودکان
در کشور ما و بسیاری دیگر از کشورهای جهان، قطره آهن از پایان ۶ ماهگی به کودکان تجویز میشود. به موارد زیر دقت کنید:
قطره آهن برای کودکان نارس
برای کودکانی که با وزن کم متولد شده و همچنین اطفال نارس توصیه میشود که مصرف قطره آهن زودتر از شش ماهگی آغاز شود. برای کودکان نارس با تجویز پزشک متخصص اطفال میتوان قطره آهن را از پایان ۴ ماهگی شروع کرد. حتی در بعضی از منابع معتبر آمده است که شروع مصرف قطره آهن برای کودکان نارس میتواند از ۲ هفتگی باشد. در این زمینه با توجه به شرایط نوزاد و اینکه شیر مادر مصرف میکند یا شیر خشک، پزشک باید تجویز نهایی را برای هر فرد انجام دهد.
مصرف غذاهای غنی از آهن
وقتی مصرف غذای جامد را برای فرزند خود آغاز میکنید، سعی کنید غذاهای سرشار از آهن را در رژیم غذایی وی جای دهید. مثلا از سرلاک غنی شده با آهن استفاده کنید یا در سوپ وی گوشت قرمز ریخته و له کنید. برای کودکان بزرگتر که دندانهایشان کامل شده است میتوانید از گوشت قرمز، مرغ، ماهی، حبوباتی همچون لوبیا و سبزیجاتی مثل اسفناج استفاده نمایید تا با کمبود آهن در بدن خود روبرو نشوند.
از مصرف بیش از حد شیر بپرهیزید
شیر سرشار از کلسیم بوده و شکی نیست که برای رشد استخوان و دندان همه کودکان به آن نیازمندند. اما دقت داشته باشید که بین سن ۱ تا ۵ سالگی به کودک خود اجازه ندهید تا بیش از ۷۱۰ میلی لیتر شیر در یک روز بخورد. چرا؟ چون در این صورت ممکن است در جذب آهن موجود در غذاها یا قطره آهن، اختلال ایجاد شود و در نتیجه آهن کمتری جذب بدن فرزند شما شود.
جذب آهن را در بدن کودک افزایش دهید
ویتامین C یک ماده مغذی و مفید برای بدن است که جذب ماده معدنی آهن را در حد چشمگیری افزایش میدهد. بنابراین سعی کنید در کنار قطره آهن یا غذاهای حاوی آهن، به کودک خود میوههایی همچون مرکبات، توت فرنگی، فلفل دلمه ای، گوجه فرنگی، طالبی و... بدهید تا آهن بهتر جذب بدن وی شود.
نتیجه گیری
کم خونی در کودکان انواع مختلفی دارد و دلایل بروز هر یک از آنها با هم متفاوت است. کم خونی فقر آهن یکی از شایعترین انواع کم خونی یا آنمی در کودکان بوده که بر اثر کاهش سطح عنصر آهن در بدن به وجود میآید. با استفاده از قطره آهن میتوان کمبود آهن را جبران نمود. علائم کم خونی مثل رنگ پریدگی، بی حالی، خستگی، ضعف سیستم ایمنی، ریزش مو و اختلال در رشد را در کودکان جدی گرفته و در صورت مشاهده آنها فورا از یک پزشک متخصص اطفال وقت معاینه و ویزیت بگیرید.
### پایان خبر رسمی