، (اخبار رسمی): اگر مبتدی هستید باید قطعات الکترونیکی را بشناسید و نقش آن ها در مدار های مختلف را بدانید. در این مقاله مهم ترین قطعات الکترونیکی مانند خازن، مقاومت، دیود، ترانزیستور، ال ای دی، سوئیچ، باتری، موتور، پتانسیومتر و... توضیح داده می شود.
قطعات الکترونیکی قطعات گسسته ای هستند که به عنوان اجزای اصلی و اساسی مدارهای الکترونیکی و الکتریکی به کار می روند. خازن، مقاومت، دیود، ترانزیستور و.. جز مهم ترین قطعات الکترونیکی هستند.
قطعات الکترونیکی قطعات گسسته ای هستند که به عنوان اجزای اصلی و اساسی مدارهای الکترونیکی و الکتریکی به کار می روند. در ادامه با لیست کامل قطعات الکترونیکی و کاربرد هرکدام آشنا می شویم.
خدمات مونتاژ برد الکترونیکی
یکی از اقدامات مهم در صنعت های مختلف خدمات مونتاژ برد الکترونیکی است. از تلفن های همراه گرفته تا ماشین آلات و خودروها که از قطعات الکترونیکی گسترده ای استفاده می کنند. قطعات از لحاظ شکل ظاهری به دو دسته SMD و DIP تقسیم می شوند که در هنگام طراحی PCB اولین مبحث مهمی است که باید به آن توجه شود. مونتاژ برد مدار چاپی، یک مجموعه PCB تکمیل شده است که شامل تمام قطعات الکترونیکی مورد نیاز برای عملکرد برد می شود.
به طور دقیق مونتاژ برد الکترونیکی شامل مراحل زیاد و متفاوتی است، استنسیل کردن لحیم، انتخاب و جایگذاری و بررسی از جمله مراحل انجام در انجام این کار به شمار می آیند. مونتاژ خدمات الکترونیکی را می توان به صورت دستی یا توسط دستگاه انجام داد. در هریک از روش های مونتاژ الکترونیک، شیوه روند کار کمی متفاوت است. بطور خلاصه نصب سایر قطعات بر روی شاسی را، خدمات مونتاژ برد الکترونیکی می گویند.
لیست قطعات الکترونیکی
- خازن
- مقاومت
- دیود
- ترانزیستور
- مدارمجتمعIC
- ال ای دی
- سوئیچ
- باتری
- موتور
- پتانسیومتر
- تریستور
- دیاک
- فیوز
- سلف
- رله
باتری:
یک سلول شیمیایی است که انرژی شیمیایی را به برق تبدیل می کند. باتری ها در دو نوع ولتاژ بالا و ولتاژ پایین تولید می شوند.
سلف:
به قطعه ای می گویند که انرژی الکتریکی را به صورت مغناطیسی در خود ذخیره می کند و مانع از هرگونه تغییر در مقدار جریان مدار می شود. کاربرد سلف در مدار الکتریکی، ذخیره سازی انرژی در مدار، تنظیم جریان، فیلتر سازی سیگنال ها و تثبیت ولتاژ ها می باشد.
فیوز:
یک قطعه حفاظتی است که در مدارهای الکتریکی و الکترونیکی کاربرد دارد و آن ها را در برابر افزایش غیر مجاز جریان الکتریکی محافظت می کند. اگر جریانی بیشتر از جریان الکتریکی از فیوز بگذرد، واکنش فیوز قطع جریان الکتریکی خواهد بود.
رله:
نوعی کلید الکتریکی سریع است که با هدایت یک مدار الکتریکی دیگر باز و بسته می شود. باز و بسته کردن این کلید الکتریکی به روش های متفاوتی مثل حرارتی، مکانیکی، مغناطیسی، الکترواستاتیک و… انجام می شود.
دیود:
این قطعه باعث می شود جریان الکتریکی فقط در یک خط حرکت کند. دیود دو پایه ای بوده و قطبی است. این قطعه الکتریکی از اتصال دو نیم رسانای ان و پی ساخته می شود. پایه ای که N به آن متصل است کاتد و پایه ای که P به آن متصل است آند نامیده می شود. از دیود برای تبدیل جریان متناوب به جریان مستقیم برق هم استفاده می شود. در مدار، اگر کاتد به مثبت و آند به منفی متصل شود، جریانی عبور داده نخواهد شد.
خازن:
خازن یک قطعه است که انرژی الکتریکی را ذخیره می کند و در هنگام نیاز، انرژی الکتریکی را به ما برمی گرداند. خازن برای ذخیره انرژی توسط بار الکتریکی در مدار استفاده می شود. می توان از خازن برای ایجاد میدان های الکتریکی ثابت و پایدار استفاده کرد. خازن ها از عبور جریان مستقیم برق جلوگیری می کنند. خازن ها به دو صورت قطبی و غیرقطبی تولید می شوند.
سوییچ:
یک قطعه در مدار است که باز و بسته کردن مدار را کنترل می کند و تعیین می کند. جریان الکتریکی عبور کند یا خیر؛ برای خاموش یا روشن کردن مدار ها کافی است حالت سوئیچ را تغییر دهید.
ترانزیستور:
یک قطعه بسیار مهم الکتریکی است که از مواد نیمه هادی مختلف در اندازه های متفاوت، تولید می شوند. ترانزیستور ها در شرایط مختلف می توانند مثل یک عایق رسانا باشند، این ویژگی ترانسفر باعث می شود، دو کاربرد مهم خود ینی تقویت کنندگی و سوئیچینگ را به خوبی انجام دهند. این قطعه جامد است؛ که از مواد نیمه رسانایی مانند سیلیسیم و ژرمانیم ساخته می شود. این ترانزیستور دارای دو پیوند NPN و PNP است. ترانزیستور ها برای انواع مختلف، دارای نماد های مختلفی هستند.
مقاومت الکتریکی:
ویژگی اصلی این قطعه، مقاومت کردن در برابر جریان برق است. این قطعه باعث محدود شدن حرکات الکترون در مدارهای الکتریکی می شود. مقاومت ها پسیو هستند، یعنی فقط می توانند توان الکتریکی تولید کنند. بیشترین کاربرد مقاومت ها پول آپ یا پول دان کردن است.
تریستور:
یک نیمه رسانای قوی است که به صورت یک قطعه چهار لایه ای از P-NPN ساخته شده است. تریستور ها سه پایه آند، کاتد و گیت دارد. پایه آند با A کاتد با K گیت با G نمایش داده می شوند. آند و کاتد به مدار قدرت متصل می شوند و گیت به مدار کنترل وصل شده و جریان به مراتب کمتر می شود.
مدار مجتمع یا ic:
یک ic حاوی تعداد زیادی مدار الکتریکی است که روی یک قطعه کوچک از نیمه هادی قرار گرفته است. مجتمع در شکل و اندازه های مختلفی تولید می شوند به طور کلی به 3 دسته آی سی آنالوگ، آی سی دیجیتال، آی سی سیگنال مخلوط و قرار می گیرند. ترانزیستور ها به راحتی درون مدار مجتمع قرار می گیرد به همین دلیل در این مدار از ترانزیستور ها بیشتر استفاده می شود.
پتانسیومتر:
نوعی تقسیم کننده یا کنترل کننده ولتاژ است و برای اندازه گیری پتانسیل الکتریکی به کار می رود. پتانسیومتر یک قطعه سه پایه است که به صورت مکانیکی می چرخد. پتانسیومتر ها یک قطعه پیستیو هستند و برای کنترل سرعت و ولتاژ فرکانس استفاده می شوند.
موتور:
گونه ای از ماشین الکترونیکی است که انرژی الکتریکی را به انرژی مکانیکی تبدیل می کند. اغلب موتورهای الکتریکی از طریق اثر مقابل بین میدان مغناطیسی و جریان برق در داخل یک سیم پیچ برای تولید نیرو به شکل گشتاور و اعمال آن به شف موتور عمل می کند.
قطعات اکتیو چیست؟
قطعات اکتیو دسته ای از قطعات الکتریکی هستند که برای کار کردن به انرژی نیاز دارند. قطعه ای که نیاز به ولتاژ دارد اکتیو است. قطعات اکتیو به یک منبع انرژی مستقیم برای انجام عملکرد خود دارند. قطعات اکتیو پس از روشن کردن دستگاه الکتریکی فعال می شوند، اجزای فعال می توانند به نحوی جریان برق را دستکاری کنند.
بیشتر اجزاء فعال از وسایل نیمه هادی مثل ترانزیستورها، دیودها و مدارهای مجتمع تشکیل شده است. ترانزیستورها، مدار مجتمع، باتری و دیود ها یک قطعه اکتیو هستند.
قطعات پسیو چیست؟
قطعات پسیو به انواع قطعات الکتریکی که بدون تقویت سیگنال، انرژی الکتریکی مصرف می کنند پسیو می گویند. این قطعات نیاز به دریافت جریان ولتاژ ندارند، به همین دلیل می توانید مقاومت ها را در هر شرایطی به مدار متصل کنید تا بدون دریافت سیگنال قوی یا ضعیف شروع به کار کنند. از نمونه های قطعات پسیو می توان به مبدل، خازن، سلف و مقاومت اشاره کرد.
پرکاربردترین قطعات الکترونیکی
قطعات زیر نمونه هایی از پرکاربردترین قطعات الکترونیکی در بازار هستند.
- باتری
- مقاومت
- تریستور
- ترانزیستور
تست عملکرد قطعات الکترونیکی با مولتی متر
مولتی متر دستگاهی برای اندازه گیری ولتاژ و جریان برق می باشد. برای کار با مولتی متر نیاز به دو پراب قرمز و مشکی داریم، تا با اتصال پرابها به پایه قطعات، بتوانیم آنها را تست کنیم. قطعات خازن، ترانزیستور، دیود و سلف را می توان با مولتی متر اندازه گیری کرد.
مونتاژ قطعات SMD و DIP چیست؟
برد DIP قطعاتی است که بر روی قطعات الکترونیکی لحیم می شود. همه برد ها برای لحیم شدن روش های متفاوتی دارند. جنس این تراشه از نقره یا از آلیاژهای دیگری ساخته شده و یک پوشش پلاستیکی سخت آن را می پوشاند. مونتاژ برد smd با استفاده از قطعات الکترونیکی با مونتاژ سطحی بر روی برد دستگاه های الکترونیکی از جمله تبلت، لب تاپ، موبایل، تلویزیون و … بر پایه فناوری ها استفاده می شوند. این قطعات بسیار کوچک و بدون پین هستند. به طور کلی قطعات SMD به دلیل اندازه کوچک آن عملکرد بالا، سرعت بالاتر، کارایی بهتر و هزینه تولید کمتر نصب و استفاده از آن در سیستم های الکترونیکی بهتر است.
اما برای استفاده از قطعات SMD نیاز به تجهیزات و ماشین آلات لحیم کاری داریم که استفاده از آنها مهارت خاصی می خواهد. لیست کامل قطعات الکترونیکی مورد نیاز برای ساخت مدار های الکتریکی که شامل قطعات اکتیو و پسیو هستند را برای شما ارائه داده ایم. بهتر است قبل از کارکردن با تجهیزات و قطعات الکتریکی با اسامی و کاربرد آنها آشنا شوید تا بدانید کدام وسیله نیاز شما را رفع می کند.
### پایان خبر رسمی