، تهران , (اخبار رسمی): با رشد سرسامآور بیت کوین و دیگر ارزهای دیجیتال در سال ۲۰۲۴ و ادامهدار شدن روند صعودی در سال ۲۰۲۵، سیلی از کاربران وارد بازار ارز دیجیتال شدند تا از رشد این بازار کسب سود کنند. کلاهبرداران هم به دنبال چنین موقعیتهایی هستند که بازاری نوپا، افراد ناآگاه طمعکار را به سمت خود جذب کرده باشد.
با رشد سرسامآور بیت کوین و دیگر ارزهای دیجیتال در سال ۲۰۲۴ و ادامهدار شدن روند صعودی در سال ۲۰۲۵، سیلی از کاربران وارد بازار ارز دیجیتال شدند تا از رشد این بازار کسب سود کنند. کلاهبرداران هم به دنبال چنین موقعیتهایی هستند که بازاری نوپا، افراد ناآگاه طمعکار را به سمت خود جذب کرده باشد. در این موقعیت، کلاهبرداران دامهای خود را به شکلهای متفاوتی پهن میکنند تا مردم ناآگاه را گرفتار کنند. در این مقاله قصد داریم تا اصلیترین راههای کلاهبرداریهای ارز دیجیتال را به شما توضیح دهیم و بگوییم که چگونه از این پروژهها در امان بمانید. با ما تا پایان مقاله همراه باشید.
کلاهبرداری ارز دیجیتال چیست و چگونه انجام میشود؟
کلاهبرداری ارز دیجیتال روشهایی هستند که با استفاده از آنها سرمایه مردم عادی به شکلهای مختلف از چنگ آنها خارج میشود. کلاهبرداران ارز دیجیتال به دلیل عدم آگاهی مردم و مفاهیم جدید و پیچیده ارز دیجیتال از موقعیت استفاده کردهاند تا بیشترین سود را با فریب دادن افراد به دست بیاورند. در بسیاری از پروژههای کلاهبرداری اصل ماجرا صحیح است؛ اما کلاهبرداران تنها برای به سرقت بردن داراییهای مردم پروژه ارز دیجیتال را لانچ کردهاند.
درباره چگونگی کلاهبرداری ارز دیجیتال نمیتوان یک شیوه خاص را توضیح داد. در واقع، روشهای مختلفی از مراحل ثبتنام در صرافیها، واریز پول، سرمایهگذاری و... وجود دارد که هر کدام شگردهای خاص خود را دارد. در ادامه قصد داریم تا با اصلیترین روشهای کلاهبرداری در ارز دیجیتال آشنا شویم.
انواع رایج کلاهبرداریهای ارز دیجیتال
انواع رایج کلاهبرداریهای ارز دیجیتال از ساخت درگاه پرداخت تقلبی و به سرقت بردن اطلاعات بانکی مردم تا طرحهای پامپ و دامپ را شامل میشود. در این بخش قرار است تا بیشترین روشهای کلاهبرداری بهکاررفته در سال ۲۰۲۵ را برای شما توضیح دهیم تا نسبت به آنها آگاه باشید. همچنین با بررسی اخبار ارزهای دیجیتال بصورت روزانه میتوانید از آخرین کلاهبرداریهای نوین آگاه شوید.
کلاهبرداریهای فیشینگ
فیشینگ یکی از رایجترین روشهای کلاهبرداری در بازارهای مالی است. کلاهبرداران سعی میکنند تا با استفاده از روشهای مختلف اطلاعات حساب بانکی یا کیف پول کاربران را به سرقت ببرند و با سوءاستفاده از این اطلاعات، حساب بانکی یا کیف پول ارز دیجیتال را خالی کنند. در روش فیشینگ، کاربران به سایتها یا درگاههای پرداختی هدایت میشوند که از آنها اطلاعات مربوط به حساب بانکیشان را میخواهد. ایجاد طمع با استفاده از وعدههای پر زرقوبرق یا ایجاد ترس و وحشت در کاربران بیشترین روش بهکاررفته برای هدایت افراد به سایتهای مدنظر است.
طرحهای پانزی و هرمی
طرحهای پانزی و هرمی یکی از روشهای قدیمی کلاهبرداری در بازارهای مالی هستند. کلاهبرداران به افراد وعده میدهند که در صورت سرمایهگذاری در پروژه یا محصولی خاص به سود زیادی میرسند و در ازای دعوت افراد دیگر هم پاداش دریافت میکنند. طرحهای پانزی و هرمی در بازار ارز دیجیتال به این صورت پیاده میشوند که شرکتها از کاربران پول دریافت میکنند تا برایشان استخراج ابری انجام دهند یا توکنهایی را برای سرمایهگذاری بخرند و در ازای آن سود هم پرداخت میکنند. شرکتهای پانزی و هرمی وعده سودهای چند هزاردرصدی میدهند و تبلیغات زیادی را انجام میدهند تا افراد دوستان و آشنایان خود را به پروژه معرفی کنند و در ازای معرفی پاداش دریافت کنند. در نهایت، شرکت با پول تمامی افراد سرمایهگذار فرار میکند و هیچکس به سود نمیرسد.
کیف پولهای جعلی و بدافزارها
کیف پولهای جعلی بهراحتی میتوانند به اطلاعات مالی شما دست پیدا کنند و داراییهای دیجیتال را به مکانی نامعلوم انتقال دهند. این کیف پولها با استفاده از روشهای مرسوم در بلاک چین تراکنشهای خود را پنهان میکنند تا دسترسی به سرمایه شخصیتان غیرممکن شود. در آخرین کلاهبرداری گزارش شده، یک کیف پول جعلی به مدت ۴ ماه در گوگلپلی قرار داشت و بیش از ۱۰ هزار بار دانلود شده بود. این کیف پول با استفاده از نام محبوب walletconnect، کاربران ناآگاه را به سمت وب سایت خود هدایت میکرد تا دسترسی به دارایی دیجیتال کاربران را به دست آورد. در نهایت ۷۰ هزار دلار ارز دیجیتال را سرقت کرد و هیچکس هم نتوانست پولها را ردیابی کند.
طرحهای پامپ و دامپ
پامپ و دامپ کلاهبرداری مخصوص بازار ارز دیجیتال است و با این بازار مشهور شد. از آن جا که بازار ارز دیجیتال توکنهایی را دارد که ارزش بازار کوچکی دارد و نوسانات شدید هم در بازار را همه کاربران مشاهده کردهاند؛ کلاهبرداران از این فرصت استفاده میکنند و یک توکن بیارزش را در حجم وسیع به کاربران معرفی میکنند. آنها وعده میدهند که با خرید این توکن میتوانید به سودهای چند هزاردرصدی ارز دیجیتال یکشبه دست پیدا کنید. با ورود نقدینگی به بازار، توکن رشد سریعی را به خود میگیرد که در اصطلاح به آن پامپ میگویند. حالا کلاهبرداران که مالک اصلی توکن هستند و بخش اعظمی توکنها را در اختیار دارند؛ شروع به فروش توکنها میکنند و قیمت توکن با سرعت چندبرابری ریزش میکند. ریزش قیمت هم در ارز دیجیتال به دامپ مشهور است. این پامپ و دامپ تنها کلاهبرداران را به سود میرساند و باقی کاربران با توکنهای بیارزش خود تنها میمانند.
کلاهبرداریهای مرتبط با صرافیهای نامعتبر
کلاهبرداران حتی به صرافیها هم رحم نمیکنند. کلاهبرداران وبسایتهای جعلی صرافیهای مشهور را میسازند یا با ارسال ایمیل جعلی به کاربران کلاهبرداری میکنند. به گزارش Zachxbt، کاربران صرافی کوین بیس در سال ۲۰۲۴ بیش از ۳۰۰ میلیون دلار را به دلیل همین روش کلاهبرداری ازدستدادهاند. در کلاهبرداری دیگری در سال ۲۰۲۴، صرافی غیرمتمرکز Swaprum با روش «راگ پول» پول کاربران خود را به سرقت برد و دیگر اثری از سرمایه کاربران پیدا نشد.
نشانههای کلاهبرداری ارز دیجیتال
با انواع روشهای کلاهبرداری را در بخش قبلی آشنا شدید؛ حالا باید یاد بگیرید که نشانههای کلاهبرداری ارز دیجیتال را پیدا کنید. این نشانهها با کمی توجه آشکار میشوند. در ادامه این نشانهها را معرفی خواهیم کرد.
وعده سودهای غیرواقعی و تضمینی
بازار ارز دیجیتال سودهای زیادی را به سرمایهگذاران در مدت کوتاهی میدهد؛ اما ضرر هم به همان نسبت در بازار وجود دارد. هیچ شخص یا نهادی نمیتواند سود چند هزاردرصدی را تضمین کند. حرفهایترین معاملهگران بازار ارز دیجیتال بیشتر از ۱۰ تا ۲۰ درصد سود را از بازار نمیگیرند و برای آن هم تنها ۱ یا ۲ درصد از سرمایه خود را وارد ریسک میکنند.
درخواست اطلاعات حساس کاربران
اگر ایمیل یا پیامکی را دریافت کردید که از شما اطلاعاتی مانند کلید خصوصی کیف پول ارز دیجیتالتان را درخواست کرد یا به سایتهایی هدایت شدید که از شما درخواست اتصال کیف پولتان را میکند؛ باید صحت سنجی را به صورت کامل انجام دهید. اطلاعات حساب بانکی و کیف پول ارز دیجیتالتان باید همیشه در مکانی امن پیش خودتان محفوظ باشد و غیر از شما هیچ شخص دیگری نباید به آنها دست پیدا کند. پروژههای معتبر نیازی به کیف پول ارز دیجیتال شما ندارند و در صورت درخواست هم تمامی نکات امنیتی را رعایت میکنند.
صرافیها و وبسایتهای ناشناخته
صرافیها و پروژههای معتبر در سطح اینترنت شناخته شدهاند و اکثر معاملهگران با آنها آشنایی دارند. گاهی سایتهای جعلی به اسم صرافیها و پروژههای معتبر ساخته میشود یا پروژهها و صرافیهای ناشناخته و جدید با وعده و تبلیغات زیاد اقدام به جذب کاربر میکنند. در نهایت هم با جمعآوری اطلاعات و سرمایه کاربران دست به یک کلاهبرداری بزرگ زده و از صحنه دنیای دیجیتال حذف میشوند.
چگونه از کلاهبرداریهای ارز دیجیتال جلوگیری کنیم
حالا که با نشانههای کلاهبرداری ارز دیجیتال هم آشنا شدید؛ وقت آن است که از گرفتار شدن در دامشان جلوگیری کنید. در این بخش قرار است تا راهکارهای سادهای را به شما ارائه دهیم تا با استفاده از آنها دیگر در دام هیچ کلاهبردار ارز دیجیتالی گیر نیفتید.
استفاده از صرافیهای معتبر و دارای مجوز
صرافیهای معتبر ارز دیجیتال در سطح اینترنت مشخص هستند. صرافیهای ایرانی مانند نوبیتکس، رمزینکس و تبدیل جزو معتبرترین صرافیهای حال حاضر بازار ایران هستند که خدمات مختلفی را به معاملهگران ارائه میدهند و در صرافیهای ال بانک، ایکس تی و توبیت هم جزو صرافیهای خارجی معتبری هستند که همچنان به ایرانیها خدمات ارائه میدهند.
بررسی دقیق پروژهها و تیمهای توسعهدهنده
اگر به پروژه ارز دیجیتال دعوت شدید و مایل به سرمایهگذاری در آن بودید؛ مهمترین کار بررسی دقیق تیم توسعهدهنده و وایت پیپر پروژه است. شهرت تیم توسعهدهنده و وایت پیپر منطقی پروژه میتواند نشانههایی از اعتبار برای سرمایهگذاری باشد و درصورتیکه خبری از سایت و سازندگان و وایت پیپر پروژه نیست؛ بهتر است که خود را عقب بکشید.
حفاظت از کلید خصوصی کیف پول
کلید خصوصی کیف پول ارز دیجیتال مانند کلید گاوصندوق یا کلید خانهتان میماند. اگر این کلید را به شخص ثالثی سپردید؛ انگار اجازه ورود و دسترسی به تمام داراییهایتان را دادهاید. در این صورت دیگر نباید بابت در امان بودن داراییهای دیجیتالی خیالتان راحت باشد. هرگز کلید خصوصی کیف پول را در اختیار شخص ثالث قرار ندهید و آن را در جایی امن نگهداری کنید که دست شخص دیگری به آن نرسد.
فعال کردن احراز هویت دو مرحلهای (2FA)
در استفاده از کیف پول و صرافیهای ارز دیجیتال نیاز است تا حتماً احراز هویت دو مرحلهای خود را فعال کنید. اگر از کیف پول یا صرافی استفاده میکنید که قابلیت احراز هویت دو مرحلهای را ندارد؛ بهسرعت از آن خارج شوید. احراز هویت دو مرحلهای با استفاده از نرم افزار گوگل آتنتیکیتور یا ارسال پیامک یکبارمصرف انجام میشود.
### پایان خبر رسمی