اطلاعات تماس
[نمایش اطلاعات]
کد: 14040208835516066
در دسترس نیست

نقش هورمون‌ها در چاقی چیست؟

کد: 14040208835516066

، تهران , (اخبار رسمی): اکثر اوقات اضافه وزن و چاقی، به اختلالات غدد و مشکلات مربوط به تنظیم هورمون و هورمون چاقی باز می‌گردد. همه ما می‌دانیم که جهت لاغر شدن باید در طول روز کالری کمتری دریافت کنیم و ورزش را وارد سبک زندگی خود بکنیم. گاهی اوقات هر چقدر هم که کم غذا بخوریم، همچنان کاهش وزنی در ما رخ نمی‌دهد.

نقش هورمون‌ها در چاقی چیست؟
نقش هورمون‌ها در چاقی چیست؟
نقش هورمون‌ها در چاقی چیست؟
نقش هورمون‌ها در چاقی چیست؟
اکثر اوقات اضافه وزن و چاقی، به اختلالات غدد و مشکلات مربوط به تنظیم هورمون و هورمون چاقی باز می‌گردد. همه ما می‌دانیم که جهت لاغر شدن باید در طول روز کالری کمتری دریافت کنیم و ورزش را وارد سبک زندگی خود بکنیم. گاهی اوقات هر چقدر هم که کم غذا بخوریم، همچنان کاهش وزنی در ما رخ نمی‌دهد. بعضی اوقات مدام احساس گرسنگی داریم و نمی‌توانیم جلوی خود را بگیریم. در این مقاله به طور کامل توضیح داده ایم که چه هورمون‌هایی در افزایش وزن و یا چاقی دخیل بوده و چطور می‌توان با کنترل و مدیریت آن‌ها به درمان چاقی کمک کرد.

  چاقی هورمونی چیست؟ چاقی هورمونی به نوعی از چاقی گفته می‌شود که از تغییر هورمون‌ها و کارکرد غیر طبیعی آن‌ها نشات گرفته است. هورمون‌‌ها نقش بسیار زیادی در فرایند‌های مرتبط با وزن، از جمله اشتها، زمان سیری، مصرف انرژی و یا ایجاد سلول‌های چربی دارند. هنگامی که یک هورمون بیشتر و یا کمتر از مقدار عادی ایجاد می‌شود، می‌تواند با تغییرات در بدن منجر به چاقی شود. از آنجا که هورمون‌ها به وسیله یکدیگر نیز کنترل و مدیریت می‌شوند، تغییر یک هورمون در بدن می‌تواند آبشاری از تغییرات را در هورمون‌های مرتبط با چاقی به وجود آورده و منجر به افزایش وزن مقاوم گردد.

  چاقی هورمونی چه عوارضی دارد؟ علت چاقی هر چه که باشد، افزایش بافت چربی در بدن شما می‌تواند با بیماری‌های بسیار زیادی همراه باشد. افزایش وزن احتمال ابتلا به سکته قلبی و مغزی، بیماری‌های قلبی و عروقی و فوت ناگهانی بعضی از این عوارض می‌باشند. افراد چاق در مقایسه با سایر اشخاص شانس بیشتری جهت ابتلا به بعضی از انواع سرطان، مشکلات کلیوی، دیابت و ناباروری را دارند.

 

چه هورمونی منجر به چاقی در شما می‌شود؟ چاقی می‌تواند حاصل از چندین عامل از قبیل ژنتیک، فعالیت بدنی، تغذیه، شرایط پزشکی و هورمون‌ها باشد. برخی از هورمون‌هایی که منجر به چاقی می‌شوند شامل موارد زیر است:

هورمون تیروئید این هورمون در غده تیروئید به وجود می‌آید. کمبود هورمون‌های تیروئید با کاهش مقدار سوخت و‌ ساز کلی بدن، منجر به چاقی بدن مخصوصا در قسمت پایین تنه می‌شود. این هورمون در شرایط وجود استرس یا بی خوابی افزایش پیدا کرده و می‌تواند منجر به افزایش اشتها و تجمع چربی در مناطقی نظیر شکم و ران شود. دستگاه تیروئید هورمون‌هایی ایجاد می‌کند که به جهت تنظیم سطح انرژی در بدن و متابولیسم لازم می‌باشد. چنانچه این هورمون‌ها در مقدار کافی تولید نشوند، ممکن است متابولیسم کاهش پیدا کرده و منجر به افزایش وزن شود.

هورمون افزایش دهنده‌ی وزن (GHRELIN) این هورمون تولید شده تا در خلال گرسنگی شما را به خوردن ترغیب نماید، حتی در هنگامی که بدن شما نیازی به خوردن نداشته باشد.

آندروژن‌ها آندروژن‌ها هورمون‌های جنسی بوده که تغییر در آن‌ها به ویژه در زنان، می‌تواند با مکانیزم‌های متعدد به تغییر در وزن و ایجاد چاقی هورمونی منجر شود. PCOS یا سندرم تخمدان پلی سیستیک یکی از بیماری‌هایی بوده که با عدم تعادل آندروژن‌ها در زنان و چاقی هورمونی همراه خواهد بود.

انسولین هنگامی که انسولین بدن کم باشد و یا سلول‌ها نسبت به آن مقاومت داشته باشند (دیابت) قند خون نتوانسته وارد سلول‌ها شده و در آن جا به انرژی تبدیل شود. بدن گلوکز یا قند خون تجمع یافته در خون را به بافت چربی و کبد انتقال داده و در آن جا تبدیل به سلول‌های چربی می‌شود. این سلول‌ها در پهلو و شکم تجمع پیدا کرده و منجر به چاقی می‌شوند. تا هنگامی که مشکل مقاومت به انسولین رفع نشود، حل معضل چاقی هورمونی کار سخت و دشواری است. در بیماری PCOS، علاوه بر افزایش هورمون‌های آندروژن، مقاومت به انسولین نیز مشاهده می‌شود.

هورمون رشد کمبود هورمون رشد، با تاثیر بر ایجاد بسیاری از هورمون‌های موثر در فرآیند افزایش وزن، می‌تواند منجر به چاقی هورمونی شود. از سوی دیگر، این هورمون نقش بسیار زیادی در تجزیه بافت چربی داشته و کاهش آن می‌تواند باعث تجمع سلول‌های چربی در بدن شما شود.

کورتیزول ترشح بسیار زیاد کورتیزول که در بیماری کوشینگ یا استرس مداوم مشاهده ‌می‌شود، عامل بسیار مهمی جهت افزایش وزن است. این هورمون از غدد فوق کلیوی ترشح می‌شود و می‌تواند با تشدید ساخت چربی، نقش مهم و موثری در ایجاد چاقی هورمونی داشته باشد. کورتیزول هورمونی بوده که استرس را با چاقی پیوند داده و منجر به بروز چاقی حاصل از استرس می‌شود.

لپتین لپتین هورمونی می‌باشد که از بافت چربی ترشح می‌شود. مقاومت به این هورمون می‌تواند با تغییر در اشتها منجر به چاقی هورمونی در شما شود. کسانی که به لپتین مقاومت داشته باشند، اشتهای بسیار زیادی داشته و بیشتر از نیاز بدن خود غذا مصرف می‌کنند. به همین علت نیز چاق می‌شوند. لپتین محصولی از ژن چاق (ob) بوده که به دنبال سنتز و ترشح از سلول‌های چربی در بافت چربی سفید، به گیرنده لپتین (LEP-R) اتصال پیدا کرده و آن را فعال می‌کند.

پرولاکتین ترشح بیش از اندازه پرولاکتین می‌تواند منجر به افزایش وزن، چاقی، سندرم متابولیک و اختلال در تنظیم گلیکوژن و انسولین شود. علت آن هم احتمالا تاثیر آن در کاهش کارکرد دوپامین بوده که خود هورمونی است که با چاقی مخالفت می‌نماید. مقادیر زیاد پرولاکتین، همچنین، می‌تواند منجر به مشکلات مرتبط با پرخوری عصبی شود و با ایجاد مقاومت به انسولین، چاقی هورمونی را افزایش ده؛ در نتیجه درمان پرولاکتین بالا اهمیت بسیار زیادی دارد.

نارسایی هیپوفیز غده هیپوفیز که در مغز شما قرار دارد، هورمون‌هایی را ترشح می‌نماید که تقریبا ترشح همه هورمون‌های ذکر‌شده را تنظیم می‌کند. در صورت نارسایی هیپوفیز و کمبود این هورمون، تغییرات چشمگیری در سیستم هورمونی بدن به وجود آمده و چاقی هورمونی اجتناب ناپذیر می‌شود.

  علائم چاقی هورمونی و روش تشخیص به طور معمول شناسایی چاقی هورمونی به وسیله پزشک متخصص غدد صورت می‌گیرد. علاوه بر معاینات فیزیکی و شرح حال، پزشک یک آزمایش کامل هورمونی برای بیمار تجویز می‌کند. هورمون‌های تیروئیدی، مقدار قند خون (که نشانه کارکرد هورمون انسولین است)، پرولاکتین و هورمون‌های جنسی قسمتی از این آزمایشات هستند. از طریق نتایج حاصل از این تست‌ها، پزشک می‌تواند تغییرات هورمونی را که منجر به چاقی شده است را شناسایی کرده و جهت درمان آن‌ها اقدام کند.

علائم فیزیکی که به شناسایی مشکل هورمونی کمک زیادی می‌کند، موهای زائد در میان سینه‌ها، سر پستان و زیر چانه می‌باشند که نشانه اختلال در هورمون‌های جنسی و احتمالا ابتلای شخص به بیماری PCOS می‌باشند. علاوه بر این، قطع و یا نامرتب بودن عادت ماهیانه، تغییرات فیزیکی غده تیروئید و محل تجمع چربی از سایر عواملی هستند که پزشک را به تغییرات هورمونی احتمالی رهنمون می‌سازند.

  درمان چاقی هورمونی درمان چاقی هورمونی به درمان اختلال هورمونی زمینه ای بستگی دارد. در مواردی که اختلال هورمون تیروئید وجود داشته باشد، داروهای محرک غده تیروئید تجویز می‌شود تا سطح تولید این هورمون به مقدار متعادل بازگردد. در اختلال کارکرد هورمون انسولین که به طور معمول با دیابت مشخص می‌شود، علاوه بر داروهایی که حساسیت به انسولین را ترغیب می‌نمایند، تغییر سبک زندگی، پیروی از یک رژیم غذایی سالم و فعالیت بدنی متناسب لازم و ضروری است.

در صورتی که مشکل در نارسایی هیپوفیز باشد، داروهای خاصی به منظور تحریک این غده تجویز می‌شود. در PCOS درمان شامل کاهش وزن، تغییر سبک زندگی و مصرف داروهای هورمونی است. با این حال، طب سنتی در چندین سال گذشته، در درمان این نوع چاقی هورمونی بسیار عالی عمل کرده و با تغییراتی در سبک زندگی آن را درمان خواهد کرد.

 

سخن آخر

چاقی هورمونی نوعی چاقی است که از اختلال در هورمون‌های بدن نشات می‌گیرد. هورمون‌های بسیار زیادی می‌توانند به تنهایی و یا با تاثیرگذاری بر یکدیگر منجر به این نوع چاقی شوند. شناسایی چاقی حاصل از هورمون با یک تست یا آزمایش هورمونی کامل و مشاهده علائم فیزیکی قابل انجام می‌باشد و درمان آن نیز وابسته به حل مشکلات زمینه ا‌ی و تنظیم هورمون تغییر ‌یافته می‌باشد. این درمان‌ها در قالب درمان‌های دارویی و تغییر سبک زندگی و یا تلفیقی از هر دوی آن‌ها صورت می‌گیرند. در مواردی احتیاج به جراحی وجود دارد تا بافت تولید ‌کننده هورمون همچون تومور و یا بافت چربی اضافه خارج شود.

البته استفاده از قرص‌های لاغری نیز می‌توان به کاهش وزن شما کمک زیادی کند؛‌ ولی نباید این گونه قرص‌ها را سر خود و بدون تجویز پزشک یا کارشناس مربوطه مصرف کنید. کارشناسان مجرب مجموعه فراز طب همواره آماده هستند تا شما را در مسیر کاهش وزن و یا افزایش وزن راهنمایی کنند. تنها کافی است به سایت فراز طب مراجعه کرده و با شماره‌های ذکر شده در سایت تماس حاصل نمایید.

### پایان خبر رسمی

اخبار رسمی هویت منتشر کننده را تایید می‌کند ولی مسئولیت صحت مطلب منتشر شده بر عهده ناشر است.

پروفایل ناشر گزارش تخلف
درباره منتشر کننده:

مرکز رویدادهای اخبار رسمی

مرکز رویدادهای اخبار رسمی یکی از دپارتمان های اخبار رسمی است که با هدف انتشار اخبار و وقایع مرتبط با همایش ها، جشنواره ها و رویدادهای مختلف در حوزه های متنوع (اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و ورزشی )در دنیا و ایران ایجاد شده است. در این مرکز تلاش دائمی می شود تا مخاطبان نخستین نیوزوایر ایران(اخبار رسمی) از تحولات و رویدادهای مهم صنایع و حوزه های خدماتی مختلف با خبر باشند .

اطلاعات تماس
[نمایش اطلاعات]
منتشر شده در سرویس:

سلامت و زیبایی