اطلاعات تماس
[نمایش اطلاعات]
کد: 1395052081425793

آثاری ازنوسنگی تا قرون میانی اسلامی در خوی

کد: 1395052081425793

http://goo.gl/OOiYbg

، تهران , (اخبار رسمی): براساس مطالعه و گونه شناسی مواد فرهنگی بدست آمده از محوطه دوزداغی خوی می توان قدمت آن را متعلق به ادوار مختلف فرهنگی نوسنگی ،مس سنگی ،مفرغ، آهن و قرون میانی اسلامی دانست.

آثاری ازنوسنگی تا قرون میانی اسلامی در خوی

به گزارش اخبار رسمی به نقل از روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری ،فاطمه ملک پور سرپرست هیات باستان شناسی با اعلام این مطلب هدف از گمانه زنی و تعیین حریم محوطه دوزداغی را حفاظت هرچه بیشتر ، شناخت گستره آثار فرهنگی در اطراف این اثر ،تعیین عرصه وتدوین نقشه گستردگی محوطه ذکر کرد.

 وی گفت : برای انجام تعیین حریم این اثرباستانی نخستین گمانه ها در امتدادجهت های اصلی جغرافیایی نزدیک عرصه ظاهری تپه در ابعاد 1.5در1.5 متر ایجادوگمانه های بعدی با فواصل متفاوت ودر مجموع 24 گمانه حفر شد.

 به گفته این باستان شناس ،پس از مطالعه نتایج هر گمانه به ترسیم خطوط عرصه محوطه اقدام شدکه درقسمت غربی و جنوب غربی رودخانه بعنوان خط عرصه تعیین و درقسمت شرقی کوه دوزلاخ داغی و درسایرجهات از اتصال آخرین گمانه های دارای آثار فرهنگی به یکدیگر خط عرصه ترسیم شد.

 اواظهارداشت:محوطه دوزداغی بزرگترین محوطه فرهنگی شمال دریاچه ارومیه است که متشکل از دوقسمت شرقی (محوطه دوزداغی موسوم به گورستان )و قسمت غربی (تپه دوزداغی)است که بوسیله یک جاده شنی از هم جدا می شوند.

 وی افزود:این محوطه باستانی درفاصله 1.5کیلومتری جنوب غربی شهر خوی در بخش مرکزی و یک کیلومتری شمال روستای امیربیگ درکناره شرقی رودخانه قودوخ بوغان قرار گرفته است.

 به گفته این باستان شناس ،نام اثر در زبان آذری از دوواژه دوز به معنی نمک و داغ به معنی کوه است که با قرار گرفتن درمیان معادن نمک به این نام مشهور است.

 وی عوامل موثر درشکل گیری محوطه دوزداغی را وسعت زمینهای حاصلخیز ، میزان بارش ، ارتفاع ، راه دسترسی، وجودمراتع و پوشش گیاهی مناسب ، منابع سوخت ،منابع آب دائمی و معدن نمک در شرق محوطه دانست.

 ملک پور افزود: محوطه باستانی دوزداغی مهترین پتانسیل و شرایط بهره برداری اقتصادی مبتنی بر کشاورزی ، دامپروری ، مبادلات فرهنگی و تجاری با مناطق همجوار مانند نمک که در دوران پیش ازتاریخ مهمترین فراورده تجاری محسوب می شده را دارا بوده است.

### پایان خبر رسمی

اخبار رسمی هویت منتشر کننده را تایید می‌کند ولی مسئولیت صحت مطلب منتشر شده بر عهده ناشر است.

پروفایل ناشر گزارش تخلف
درباره منتشر کننده:

سازمان میراث فرهنگی ،صنایع دستی و گردشگری

گردشگری در سرزمین ایران از پیشینه‌های چند هزار ساله برخوردار است. در تمامی دوران باستان، تا قبل از اسلام مستندات تاریخی حکایت از گسترش شهرها، راه‌ها و اقامتگاه‌ها در سرزمین پهناور ایران دارد. آثار مکتوب‌ بر جای مانده حاکی از سفر یونانیان و رومیان به ایران است، اگرچه از سیاحانی که قبل از اسلام به ایران سفر کرده‌اند اطلاع دقیقی در دست نیست. در قرون اولیه پس از اسلام، بعد از پشت سر نهادن یک دوره بحرانی، رویکرد ادبی، فرهنگی و علمی در ایران آغاز شد و از رونقی بی‌نظیر برخورداد گردید . شاعران و نویسندگان به گشت و گذار در سرزمین اسلامی پرداختند که حاصل آن سفرنامه‌هایی بود که اکنون بر جای مانده و از خلال آنها می‌توان با جغرافیا، فرهنگ و تمدن آن روزگار آشنا شد. از جمله معروفترین این جهانگردان می‌توان به ناصرخسرو قبادیانی شاعر، فیلسوف و سفرنامه‌نویس قرن پنجم اشاره کرد. از سوی دیگر به تدریج و به ویژه طی قرون هفتم به بعد جهانگردان غربی نیز در پی سفر به شرق و از جمله ایران برآمدند. در همان دوران اقامتگاه‌هایی در ایران تأسیس شد که بسیاری از آنها همچنان بر جای مانده است. ایران در دوران صفویه و علی‌الخصوص در دوره شاه عباس اول به عنوان کشوری جذاب نظر بسیاری از جهانگردان اروپایی را به خود جلب کرد. به همین دلیل می‌توان دوره سلطنت شاه عباس اول تا انقراض سلسله صفوی را یکی از مهمترین ادوار توسعه جهانگردی در ایران به حساب آورد.

اطلاعات تماس
[نمایش اطلاعات]