، تهران , (اخبار رسمی): باستانشناسان و متخصصان ژاپنی برای مرمت و محافظت از محوطه تاریخی و جهانی تخت جمشید به ایران میآیند.
به گزارش اخبار رسمی به نقل از روابط عمومی سازمان میراث فرهنگی،خبرگزاری «کیودو» در گزارش ویژهای نوشت: با مشاهده ترکهایی در بخشهای شرقی و جنوبی محوطه تاریخی و ارزشمند تخت جمشید که به سبب تغییرات آب و هوایی شکل گرفته، باستانشناسان در پی همکاریهای بینالمللی بهویژه بهرهگیری از تخصص فنی ژاپنیها برای مرمت و حفظ بقایای پایتخت باستانی هخامنشیان هستند.
متخصصان اعلام کردهاند از مشاهده این ترکها که عمدتا به سبب خشکسالی و استفاده بیش از حد از منابع آبی زیرزمینی ایجاد شده شگفتزده شدهاند، ترکهایی که اگر به آنها توجه نشود، میتواند به خطری بزرگ برای این بنای تاریخی بر اثر نشست زمین ایجاد کند.
علی احمدی، متخصص باستانشناسی محوطه پرسپولیس در اینباره به «کیودو» میگوید: «حدود پنج سال پیش، زمانیکه طبق روال عادی مشغول بررسی محوطه بودم، از مشاهده ترکهایی در ۱۵۰ متری جنوب محوطه شوکه شدم.»
تختجمشید یا پرسپولیس در سال ۱۹۷۹ به عنوان میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید، شهری که به عنوان پایتخت امپراطوری هخامنشی در سال ۵۱۸ قبل از میلاد توسط داریوش بنا نهاده شد و اکنون در شهرستان مردوشت در ۴۰ کیلومتری شمال شرق شیراز قرار دارد.
مسعود منفرد، مدیرکل محوطه باستانی تختجمشید از دعوت از محققان ژاپنی برای کمک به حفاظت از پرسپولیس خبر داده و اضافه کرده که دانشمندان میتوانند با مشاوره و فراهم کردن فنآوری و تجهیزات آزمایشگاهی به حفاظت بهتر از این بقایای تاریخی کمک کنند.
او همچنین نسبت به انجام تحقیقات مشترک با دانشگاهها، زمینشناسان و باستانشناسان ژاپنی برای حفظ این محوطه تاریخی ابراز علاقه کرد.
علیرضا اصغری، استاد هنر دانشگاه شیراز که بیش از ۲۰ سال بر روی تخت جمشید کار کرده است نیز در اینباره گفت: «در حالیکه از کمکهای مالی استقبال میشود، اما این تنها کافی نیست و آنچه ما در پیاش هستیم، دانش ژاپنیها در حفاظت از آثار تاریخی است.»
ژاپن پیش از این نیز به بازسازی شهر تاریخی بم پس از زلزله سال ۲۰۰۳ در جنوب ایران کمک کرد و ۱.۳ میلیون دلار برای کمک به مرمت و حفظ بقایای ارگ بم اختصاص داد. ضمن این که در سال ۲۰۰۵ نیز دانشگاه "سیاتما"ی ژاپن تحقیقی را برای حفاظت از محوطه باستانی چغازنبیل انجام داد.
در سال ۲۰۱۲ و پیش از ظهور ترکها بر بدنه تخت جمشید، عزتالله رئیسی، استاد زمینشناسی و آبشناسی دانشگاه شیراز نیز به مقامات محلی نسبت به احتمال زیاد فرونشست زمین در تخت جمشید هشدار داده بود.
### پایان خبر رسمی