اطلاعات تماس
[نمایش اطلاعات]
کد: 13951113230235793

ثبت ملی گیوه کریت طبس

کد: 13951113230235793

https://goo.gl/bDzfGw

، تهران , (اخبار رسمی): مهارت ساخت گیوه روستای کریت شهرستان طبس در فهرست میراث معنوی کشور ثبت شد.

ثبت ملی گیوه کریت طبس

به گزارش اخبار رسمی به نقل از روابط‌ عمومی سازمان میراث‌فرهنگی، سید‌احمد برآبادی مسئول حوزه پژوهش و مطالعات اداره‌کل میراث فرهنگی خراستان جنوبی با اعلام این خبر گفت: گیوه‌های طبسی نوعی پای‌پوش است که رویه آن از نخ پنبه‌ای و کف آن غالباً‌ از لته‌های پنبه‌ای به‌هم‌فشرده یا چرم تهیه می‌شود. ابزار، روش و نحوه بافت رویه و کف آن و موادی که در تهیه آن استفاده می‌شود در این منطقه منحصربه‌فرد است. غالباً کار تهیه گیوه را دو نفر که هر کدام در بخشی از آن تبحر دارند برعهده می‌گیرند. بافت رویه نیز اغلب به‌دست زنان انجام می‌شود.

او افزود: این رشته از زمان‌های گذشته در بسیاری از شهرهای استان خراسان جنوبی به‌ویژه شهرستان طبس رواج داشته است. علاوه‌بر استان خراسان جنوبی، در استان‌های دیگر ازجمله استان مرکزی و کرمانشاه، کردستان، فارس و... نیز این رشته مرسوم و معمول بوده است که تا حدودی مراحل کار شبیه هم بوده و تفاوت‌هایی در شکل و نقش‌اندازی رویه گیوه و گاهی تزیینات الحاقی داشته‌اند.

برآبادی ادامه داد:قدیمی‌ترین متونی که به‌طور مشخص از گیوه نام برده‌اند به حدود قرن هشتم هجری بازمی‌گردد. در شهرستان  طبس نیز متأسفانه تاریخ مکتوبی برای این کفش وجود ندارد، ولی آنچه مسلم است اینکه، تا دهه 40 شمسی قرن حاضر، ساخت و تجارت آن مهم‌ترین فعالیت اقتصادی این شهرستان بوده است.

او گفت:مهم‌ترین تجّار گیوه در اواخر دهه 30 و 40 حاج‌آقای رُکنی، برکاتی و اخوین بودند. این مهارت در تاریخ 95/10/6 در فهرست آثار معنوی کشور (میراث ناملموس) به‌ثبت رسید.

### پایان خبر رسمی

اخبار رسمی هویت منتشر کننده را تایید می‌کند ولی مسئولیت صحت مطلب منتشر شده بر عهده ناشر است.

پروفایل ناشر گزارش تخلف
درباره منتشر کننده:

سازمان میراث فرهنگی ،صنایع دستی و گردشگری

گردشگری در سرزمین ایران از پیشینه‌های چند هزار ساله برخوردار است. در تمامی دوران باستان، تا قبل از اسلام مستندات تاریخی حکایت از گسترش شهرها، راه‌ها و اقامتگاه‌ها در سرزمین پهناور ایران دارد. آثار مکتوب‌ بر جای مانده حاکی از سفر یونانیان و رومیان به ایران است، اگرچه از سیاحانی که قبل از اسلام به ایران سفر کرده‌اند اطلاع دقیقی در دست نیست. در قرون اولیه پس از اسلام، بعد از پشت سر نهادن یک دوره بحرانی، رویکرد ادبی، فرهنگی و علمی در ایران آغاز شد و از رونقی بی‌نظیر برخورداد گردید . شاعران و نویسندگان به گشت و گذار در سرزمین اسلامی پرداختند که حاصل آن سفرنامه‌هایی بود که اکنون بر جای مانده و از خلال آنها می‌توان با جغرافیا، فرهنگ و تمدن آن روزگار آشنا شد. از جمله معروفترین این جهانگردان می‌توان به ناصرخسرو قبادیانی شاعر، فیلسوف و سفرنامه‌نویس قرن پنجم اشاره کرد. از سوی دیگر به تدریج و به ویژه طی قرون هفتم به بعد جهانگردان غربی نیز در پی سفر به شرق و از جمله ایران برآمدند. در همان دوران اقامتگاه‌هایی در ایران تأسیس شد که بسیاری از آنها همچنان بر جای مانده است. ایران در دوران صفویه و علی‌الخصوص در دوره شاه عباس اول به عنوان کشوری جذاب نظر بسیاری از جهانگردان اروپایی را به خود جلب کرد. به همین دلیل می‌توان دوره سلطنت شاه عباس اول تا انقراض سلسله صفوی را یکی از مهمترین ادوار توسعه جهانگردی در ایران به حساب آورد.

اطلاعات تماس
[نمایش اطلاعات]
منتشر شده در سرویس:

گردشگری و میراث فرهنگی