، اصفهان , (اخبار رسمی): امروزه ارتباط تغذیه و انتخاب غذا با سلامت افراد جامعه کاملا مورد تاکید و تایید است. بررسیها نشان میدهد نیمی از مردم کشور از نظر تامین سلامت تغذیه ای دچار مشکل هستند.
فقدان پروتئین در رژیم غذایی منجر به استفاده بدن از منابع پروتئینی بدن شده و ضعف ماهیچهای، ضعف در عملکرد قلب، تاخیر در ترمیم زخمها، سوء هاضمه، نازک شدن و کم پشت شدن موها و موارد دیگری را به دنبال دارد.
عمده پروتئین مورد نیاز انسانها از طریق خوردن گوشت چهارپایان اهلی، پرندگان به ویژه مرغ و آبزیان به ویژه ماهی تامین میشود. علیرغم افزایش سرانهی مصرف ماهی در کشور، همچنان گوشت مرغ و گوشت قرمز، سهم بیشتری در مصرف خانوارها به خود اختصاص دادهاند.
از طریق اپلیکیشن سلوا (شعبه اصفهان) میتوان گوشت سالم و لذیذ گوسفند، شتر، بلدرچین و بوقلمون سفارش داد.
دسته بندی گوشت مصرفی
گوشت به عنوان یکی از مواد غذایی از لحاظ مصرفی بودن به دو دسته کلی تقسیم میشود:
1- گوشت قرمز که شامل گوشت گاو، گوسفند، گوساله و در مواردی شامل گوشت بز، شتر و شترمرغ و... است
2- گوشت سفید به دو گروه عمده تقسیم میشود، گوشت طیور یا پرندگان اهلی که شامل مرغ، بوقلمون، مرغابی، غاز و... میشوند و گوشت ماهیان و آبزیان دریایی که شامل انواع ماهی و میگو هستند.
گوشت گوسفند
1- گوشت گوسفند یکی از رایجترین و در عین حال لذیذترین انواع گوشت موجود در جهان است که ویژگیها و خواص فراوانی نیز دارد که در ادامه به تعدادی از آنها اشاره میشود.
2- گوشت گوسفند سرشار از مواد مغذی و ارزشمندی از جمله، پروتئین، کالری، چربی (اشباع و غیر اشباع)، امگا 3 و 6، انواع ویتامینهای گروه B و مواد معدنی نظیر آهن، روی، فسفر، کلسیم، سلنیوم و ... است.
3- ضد کم خونی، در بسیاری از نقاط جهان انسانها به ویژه زنان و کودکان در معرض کم خونی و فقر آهن قرار دارند از آنجا که اغلب، آهن به اندازهی کافی در بدن ذخیره نمیشود، با مصرف به اندازه گوشت و فرآوردههای آن، میتوان از بروز عوارض کمبود آهن جلوگیری کرد. از عوارض کم خونی برای خانمها میتوان به عدم رشد مناسب جنین، نقصهای حین زایمان، دردهای قاعدگی و ... اشاره کرد.
4- تقویت سیستم عصبی و جلوگیری از افسردگی، ویتامینهای گروه B به ویژه B12 این مسئولیت را بر عهده دارند.
5- تقویت سیستم ایمنی و ضد سرطان، گوشت گوسفند سرشار از فلز روی است که برای سیستم ایمنی بدن اهمیت بسیار زیادی دارد.
6- حفظ سلامت استخوان، گوشت گوسفند ترکیبات کلسیم است که میتواند رشد استخوان را در کودکان بالا برده و از پوکی استخوان در بزرگسالان جلوگیری کند.
گوشت شتر
1- گوشت شتر منبع بسیار خوبی برای بسیاری از مواد غذایی مهم و مورد نیاز بدن است. این گوشت حاوی پروتئینهایی با ارزش غذایی بالا و تعدادی از ویتامینهای مفید و مورد نیاز بدن نظیر ویتامینهای گروه B و برخی از عناصر معدنی مهم نظیر آهن، فسفر و کلسیم است. همچنین گوشت شتر در مقایسه با گوشت سایر دامهای اهلی دارای سدیم بیشتر و پتاسیم کمتری است که این امر با متابولیسم آب در بدن دام ارتباط مستقیمی دارد و باید افزود که نسبت کلسیم فقط در عضلات ران زیاد است، اما نسبت آهن و روی در گوشت شتر کمتر از میزان آن در گوشت دامهای اهلی دیگر است.
2- بهبود درد مفاصل و استخوان، اگر شخصی از درد مفاصل و یا پوکی استخوان رنج میبرد، میتواند برای بهبود گوشت شتر مصرف کند زیرا این گوشت سرشار از کلسیم و فسفر است و برای امراض استخوانی معجزه میکند.
3- تقویت قوای جنسی، در طب سنتی و از قدیم الایام برای تقویت و بر طرف کردن ضعف قوای جنسی، مصرف گوشت شتر توصیه میشده است زیرا روی موجود در آن تقویت قوای جنسی را در پی دارد.
4- خواص ویژه مادران باردار، مصرف این گوشت قرمز از زایمان زودرس جلوگیری میکند. وجود انواع ویتامینها به ویژه ویتامین B، فسفر و کلسیم در گوشت شتر در رشد جنین مؤثر و مفید است. ترکیبات موجود در گوشت شتر از بسیاری از اختلالات رشد جنین جلوگیری میکند. کالری فوق العادهای که در گوشت شتر وجود دارد برای بانوان شیرده بسیار مفید است.
5- البته گوشت شتر طبع گرم و خشک و غلیظ داشته و سفت بوده و هضم سختی دارد و مصرف مداوم آن برای شهرنشینان و کسانی که معدههای ضعیف و طبع گرم دارند یا اسید اوریک و چربی خونشان بالاست گزینه مناسبی نیست. البته استفاده از گوشت بچهشتر برای بومیان شتردار، ورزشکاران و کارگران با معدههای قوی مناسب است.
گوشت گاو و گوساله
اولین نکتهای که در اینجا باید ذکر شود این است که گوشت گاو و گوساله (گاو زیر یک سال) تفاوتهای زیادی دارند. گوشت گاو به دلیل سفتی و دیر هضمی انرژی زیادی از بدن برای هضم میگیرد و این باعث سردی و در ادامه مضرات ناشی از آن میشود. به همین دلیل علیرغم اینکه گوشت گاو هم مانند سایر گوشتها پروتئین و برخی دیگر از مواد مغذی را دارد در منابع مختلف از جمله طب سنتی مصرف آن نهی شده است. گوشت گوساله از این منظر مضرات کمتری دارد ولی باز هم مصرف مداوم آن توصیه نمیشود.
گوشت ماهی
1- شاید ماهی را بتوان یکی از سالمترین غذاهای روی کره زمین دانست. گوشت ماهی سرشار از مواد مورد نیاز بدن از جمله پروتئین، ویتامین های B، A و D ، کلسیم و فسفر و دارای مقدار کمی آهن، مس و سلنیوم است. ماهیهایی که در آب های شور زندگی میکنند، دارای مقدار زیادی یُد هستند. چربی ماهی مفید است و چربی گوشت قرمز مضر، زیرا چربی گوشت قرمز از نوع چربیهای اشباع است، اما چربی ماهی از 2 نوع اسید چرب غیر اشباع امگا 3 به نامهای EPA و DHA است.
2- جلوگیری از خطر حملات قلبی و سکته، یک مطالعه در ایالات متحده بین بیش از ۴۰ هزار مرد، که بهطور منظم یک یا چند وعده ماهی در هفته مصرف میکردند مورد بررسی قرار داد، نتایج حاکی از بود که آنها ۱۵درصد کمتر در معرض خطر بیماریهای قلبی قرار داشتند. محققان بر این باورند که انواع ماهیهای چرب، به دلیل مقدار بالای اسیدهای چرب امگا ۳، برای سلامت قلب مفیدترند.
3- جلوگیری از زوال عقل ناشی از کهولت سن، مطالعات نشان دادهاند افرادی که هر هفته ماهی مصرف میکنند، ماده خاکستری بیشتری در مرکز مغز دارند، که تنظیم احساسات و حافظه را به عهده دارد.
4- درمان افسردگی، آزمایشهای کنترل شده متعدد نیز نشان دادند که اسیدهای چرب امگا ۳ در برابر افسردگی مفید هستند و بهطور قابل توجهی باعث افزایش اثربخشی داروهای ضد افسردگی میشوند. یعنی ماهی به معنای واقعی کلمه میتواند شما را فرد شادتری سازد و باعث بهبود کیفیت زندگی شود.
گوشت ماهی از منظر طب سنتی:
ماهی مزاج سرد و تری دارد و مصرف خیلی زیاد آن بدون اطلاع از طبع و مزاج شخصی و همچنین بدون استفاده از مصلحات توصیه نمیشود. بهتر است ماهی را به همراه مصلحات گرم مزاج از جمله سبزیجات معطر (به صورت شکم پر)، سیر، آب نارنج، ادویه های گرم و... طبخ و میل کرد. همچنین بعد از مصرف ماهی بخصوص در هنگام شب میتوان از خرما، گردو، عسل، بادام شیرین، کنجد، زنجبیل و ... برای تعدیل مزاج استفاده کرد.
بسیاری از خانوادههای ایرانی با شروع فصل گرما از خوردن ماهی اجتناب میکنند و این غذا را مخصوص فصل سرد سال میدانند؛ در حالی که متخصصان طب سنتی غذاهایی که با ماهی تهیه میشوند را ویژه فصل گرم معرفی و مصرف آن را توصیه میکنند.
گوشت مرغ
در بین پرندگان گوشت مرغ یکی از پر مصرفترینها بوده که حاوی پروتئین، ویتامینهای گروه B، اسید امینه، سلنیوم و ... است. همچنین گوشت مرغ در مقایسه با گوشت قرمز، چربی اشباع کمتری دارد. با این حال پوست مرغ دارای مقدار زیادی چربی اشباع است و به همین دلیل قبل از پخت، باید پوست آن را کاملا جدا کرد.
علیرغم اینکه گوشت مرغ دارای خواص و فوایدی است ولی در بسیاری از موارد نحوه پرورش آن موجب از بین رفتن فواید و حتی ایجاد ضرر میشود. مرغهای ماشینی با هورمونها یا دانههای غنی شده به سرعت رشد کاذب پیدا کرده و روند طبیعی رشد خود را طی نمیکنند. همچنین این مرغها از نور آفتاب محروم بوده و تحرک بسیار پایینی دارند. که این موارد باعث کاهش شدید کیفیت گوشت این پرنده میشود. به علاوه به مرغ آنتی بیوتیکهای متعدد و متنوعی خورانده میشود که سبب ایجاد مقاومت میکروبی در بدن فرد مصرف کننده گوشت مرغ خواهد شد و بدین ترتیب درصد بروز و شیوع عفونتهای میکروبی در بدن فرد بالا رفته و میکروبهای خطرناک و مقاوم به آنتی بیوتیک در بدن انسان لانهگزینی خواهد کرد.
گوشت بلدرچین
1- ارزش غذایی گوشت بلدرچین تقریباً مشابه گوشت مرغ است و مقدار ویتامینها و روی موجود در این گوشت، آن را ارزشمند میسازد. گوشت بلدرچین حاوی مقدار مناسبی ویتامینهای B3و B5 است که در ترمیم بافت نقش مهمی دارند خوشبختانه گوشت این پرنده، کلسترول کمی دارد و چربی کلی آن نیز پایین است.
2- تقویت هوش و حافظه کودکان، به دلیل وجود روی و فسفر و سایر مواد معدنی موجود در گوشت این پرنده، منبع بسیار خوبی برای تامین مواد مغذی مورد نیاز مغز است.
3- تقویت ایمنی بدن و پیش گیری از سرطان، به دلیل وجود انواع آنتی اکسیدانها مانند ویتامین A، ویتامین گروه B، و سایر ویتامینها در گوشت بلدرچین، آن را به دارویی بسیار قوی برای از بین بردن رادیکالهای آزاد موجود در سلولها و در نتیجه مبارزه با سرطان بدل کرده است.
بهترین گوشتها از نظر طب سنتی و اسلامی:
مصرف گوشت کبوتر، گوسفند و بز کم سن و شتر از نظر طب اسلامی و سنتی مورد تاکید قرار گرفته است.
### پایان خبر رسمی