، (اخبار رسمی): همانطور که همه میدانند هر یک از اندامها و اعضای بدن ممکن است دچار بیماری سرطان شوند. یکی از انواع سرطانهایی که کمتر به گوش خورده و تقریبا نادر است سرطان مغز است.سرطان مغز به علت رشد زیاد و غیر طبیعی سلولهای مغز به وجود میآید. به مرور زمان این سلولها تودههای تومور مغز را تشکیل میدهند.
تومورهای مغزی بدخیم (یا همان سرطانی) مغز خیلی سریع رشد میکنند. این تومورها سیستم بدن شخص را به هم میریزند، شیوه کار آن را مختل میکنند و این میتواند خطرناک و تهدیدکننده زندگی باشد. طبق نتایج تحقیقات انجمن سرطان، کمتر از یک درصد افراد به تومور بدخیم مغز مبتلا میشوند. در ادامه دکتر چک توضیحاتی در خصوص این بیماری آورده است.
علائم سرطان مغز چیست؟
علائم این نوع سرطان بستگی به اندازه تومور و محل قرارگیری آنها دارد.
علائم رایج عبارتند از سردردهایی که معمولاً بعد از بیدار شدن در صبح بدتر میشوند؛ حالت تهوع، استفراغ، ، عدم هماهنگی اعضای بدن با هم، عدم تعادل بدن، مشکل در راه رفتن، ایجاد مشکل و تغییرات در حافظه (آلزایمر)، دشواری در فکر کردن به مسائل مختلف، مشکل در گفتار، اختلال در بینایی، تغییر شخصیت فرد بیمار، حرکات غیر طبیعی و غیرقابل کنترل چشم، حرکت ناگهانی و غیر ارادی عضلات، فشرده شدن عضلات، از حال رفتن یا غش کردن بی دلیل، احساس خواب آلودگی زیاد، بی حسی پا یا دست یا سوزن سوزن شدن دست یا پاها و تشنج از دیگر علائم این بیماری است.
علائمی که در بالا گفته شد، دلیل بر داشتن حتمی سرطان مغز نیستند. این علائم میتوانند نشاندهنده مشکلات کم خطر دیگری باشند. به همین دلیل اگر شخصی این علائم را تجربه کرد، نباید بترسد اما در هر صورت بهتر است که به پزشک مراجعه کند تا علائم او را بررسی کنند.
علتها و عوامل احتمالی ابتلا به سرطان مغز
علت دقیق ابتلا به سرطان مغز هنوز هم ناشناخته است. با این حال عواملی وجود دارند که میتوانند خطر ابتلا به سرطان مغز را بیشتر کنند. دو نمونه از این عوامل شامل قرار گرفتن در معرض دوزهای بالا پرتوهای یونیزان (واکنشهای هستهای) و داشتن سابقه خانوادگی سرطان مغز است.
ممکن است سرطان از قسمتهای دیگر بدن هم وارد مغز شده باشد. به سرطانهایی که در بدن پخش میشوند ،«متاستاز» میگویند. چند نوع سرطان وجود دارد که در صورت متاستاز شدن میتوانند وارد مغز شوند. این سرطانها شامل سرطان ریه، سرطان پستان، سرطان کلیه، سرطان مثانه، ملانوما (نوعی سرطان پوست) است.
به غیر از موارد بالا عوامل دیگری وجود دارند که میتوانند خطر ابتلا به این سرطان را بیشتر کنند. این عوامل عبارتند از:
- بالا رفتن سن؛
- سیگار کشیدن برای مدت طولانی؛
- قرار گرفتن در معرض آفت کشها، علف کشها و کودها و مواد شیمیایی مضر؛
- کار کردن با موادی که خطر ابتلا به سرطان را بیشتر میکنند مانند سرب، پلاستیک، رزین، نفت و برخی از پارچهها؛
- ابتلا به ویروس «اپشتین بار یا مونونوکلئوز» (این ویروس عامل بیماری مونونوکلئوز عفونی از گروه هرپس انسانی است و با برخی از انواع سرطان مانند «لنفوم هاجکین» و«لنفوم بورکیت» و بیماریهایی مانند ایدز (HIV) و مولتیپل اسکلروز (MS) در ارتباط است.
انواع سرطان مغز
اگر سرطان در قسمتی از بدن به وجود بیاید به اسم همان قسمت نامگذاری میشود؛ مانند سرطان ریه، سرطان کبد و… نوعی از این سرطان که در خود مغز ایجاد میشود سرطان اصلی مغز نام دارد. به نوع دیگر آن که از قسمتهای دیگر بدن به مغز سرایت کرده نیز سرطان «متاستاتیک مغز »گفته میشود. معمولا در بیشتر موارد تومورهای سرطانی متاستاتیک مغز هستند و خیلی کم پیش میآید که سرطان در خود مغز شروع شده باشد.
شاخص دیگری به اسم درجه تومورهای مغزی نیز وجود دارد که نشان میدهد که یک تومور با چه سرعتی رشد میکند. نمرات درجه تومورهای مغزی از یک تا چهار است. درجه چهار سریعترین رشد و درجه یک کمترین رشد را دارد.
در کل بیش از 120 نوع تومور مغزی وجود دارد. با این حال هیچ استانداردی برای نامگذاری آنها براساس نوع آن وجود ندارد. در مواردی دیده شده که پزشکان از نامهای مختلفی برای یک تومور استفاده میکنند.
سرطان مغز با چه روشهایی درمان میشود؟
درمان های زیادی برای سرطان مغز وجود دارد. درمان سرطان اولیه مغز (که در خود مغز شروع میشود) با درمان تومورهای متاستاتیک مغز فرق میکند. درمان سرطان متاستاتیک بیشتر در محل اصلی سرطان (مانند ریه، کلیه، مثانه و…) انجام میشود و پزشکان سعی میکنند که سرطان را در ناحیهای که در ابتدا به وجود آمده، ریشهکن کنند.
بسته به نوع، اندازه و محل تومور مغز ممکن است یک یا چند روش درمانی استفاده شود. سن و سلامت عمومی بیمار هم در انتخاب روش درمانی تاثیر دارد. به طور کلی درمان سرطان مغز شامل موارد زیر است:
عمل جراحی
جراحی یکی از شناخته شدهترین درمانها برای این سرطان است. بعضی اوقات فقط قسمتی از تومور برداشته میشود؛ چون پزشک به تمام نواحی دسترسی ندارد و یا برداشتن همه تومور ممکن است برای بیمار خطرناک باشد. در بعضی موارد هم تومور در ناحیه حساس یا غیرقابل دسترسی از مغز قرار دارد و به طور کلی نمیتوان برای برداشتن آن از جراحی استفاده کرد. به این نوع تومورها، تومورهای «غیرقابل جراحی »گفته میشود.
شیمی درمانی و پرتودرمانی
ممکن است پزشک برای از بین بردن سلولهای سرطانی در مغز و کوچک کردن تومور، شیمی درمانی را توصیه کند. این روش درمانی به صورت خوراکی یا داخل وریدی تجویز میشود. پرتودرمانی برای از بین بردن بافت تومور یا سلولهای سرطانی به کار میرود که به سختی از بین میروند. این کار با امواج پر انرژی مانند پرتوهای ایکس انجام میشود. بعضی اوقات ممکن است لازم باشد برای گرفتن نتیجه بهتر و درمان سریعتر همزمان تحت شیمی درمانی و پرتودرمانی قرار بگیرد. همچنین ممکن است پزشک بعد از انجام پرتو درمانی، شیمی درمانی را تجویز کند.
داروهای بیولوژیکی
در بعضی موارد پزشک برای تقویت، هدایت یا ترمیم سیستم دفاعی طبیعی بدن در برابر تومور، داروهای بیولوژیک را تجویز میکند. به عنوان مثال داروی bevacizumab (آواستین) برای جلوگیری از رشد رگهای خونی تجویز میشود.
سایر داروها
علاوه بر این برای درمان علائم و عوارض جانبی ناشی از تومور و برخی درمانهای سرطان مغز، داروهایی تجویز میشود؛ به طور مثال بعد از شیمی درمانی ممکن است شخص تا مدتی حالت تهوع یا بیاشتهایی داشته باشد. در این مواقع داروهایی برای بهبودی تجویز میشود که با استفاده از آنها میتوان در طول درمان به فعالیت روزانه ادامه داد.
آزمایشهای بالینی
آزمایشهای بالینی به آزمایشهایی گفته میشوند که طی آن بیمار با رضایت کامل تحت درمان با داروهایی قرار میگیرد که هنوز به مرحله تولید نرسیدهاند و هنوز در مرحله آزمایش هستند. ممکن است بیمار بخواهد در موارد پیشرفته سرطان مغز که بدن به درمان پاسخ نمیدهد، از روشهای آزمایشهای بالینی و داروهایی استفاده کند که طبق شواهد موثر بودهاند. در این درمان تضمینی برای بهتر شدن وجود ندارد اما به هر حال امیدی است که داروهای آزمایشی موثر واقع شوند و سرطان آنها درمان شود.
### پایان خبر رسمی