، تهران , (اخبار رسمی): هوش هیجانی به معنای توانایی افراد در شناخت احساسات خود و مدیریت آن در خود و سایرین است. هوش هیجانی تعصبات یک فرد و تفکر شفافانه است که منجر به تصمیم گیری و قضاوت می شود.
هوش هیجانی شامل توانایی هایی مثل انگیزه دادن به خود، پشتکار و امیدواری است. به علت اهمیت هوش هیجانی ، مدیران کسب و کارها اقدام به سنجش هوش هیجانی کاندیداهای شغلی در مرحله پیش از استخدام میکنند
هوش هیجانی یا EQ اصطلاحی است که احتمالادر نظر اول مفهوم جدیدی به نظر می آید. همه ما با نقش و اهمیت هیجان و احساسات در رفتار و تصمیم گیری ها آشنا هستیم، باید بگوییم که آشنایی با هوش هیجانی نه تنها وسعت دارد بلکه دارای قدمت چند هزار ساله (حداقل در حد یونان باستان) است. استناد قدمت شناخت هوش هیجانی به تعریف طبع چهارگانه برای انسان و بهکار بردن مفاهیمی مثل خُلق، در کتب تاریخی است که این نکته را که توجه به نقش هیجانات در رفتار و تصمیم انسان مهم است، خاطر نشان می کند.
قرن معاصر هم، در هوش هیجانی و نمایش آنها در قالب زبان بدن و چهره و رفتار، و نیز واکنش های هیجانی بدن انسان، مطالعات گستردهای انجام شده که چارلز داروین و پل اکمن از جزو اولین محققان در حوزه هوش هیجانی بودهاند. نقش احساسات و هوش هیجانی در تصمیم گیری هم، مسئله ای است که در تحقیقات زیادی، از جمله پژوهش های دنیل گلمن و همکارانش، مورد بررسی قرار گرفته است.
به عبارتی میتوان گفت هوش هیجانی تلاش افراد در راستای تعریف یک قاعده و مشخصه جدید و لزوما دانش جدیدی محسوب نمی شود. هوش هیجانی به معنای توانایی افراد در شناخت احساسات خود و مدیریت آن در خودشان و سایرین است. هوش هیجانی تعصبات یک فرد و تفکر شفافانه است که منجر به تصمیم گیری و قضاوت می شود.
هوش هیجانی معمولا موارد زیر را در بر می گیرد:
- افرادی که هوش هیجانی خوبی دارند بهترین گزینه ها در همدردی عاطفی هستند.
- هوش هیجانی به معنای توجه به عواطف یک فرد و تشخیص آن ها است.
- در هوش هیجانی شناخت دقیق حالات و روحیه خود و سایرین اهمیت زیادی دارد.
- هوش هیجانی روش درستی برای مدیریت روحیه یا کنترل روی احساسات است.
- واکنش نشان دادن با احساسات و رفتارهای مناسب در موقعیت های مختلف زندگی (به ویژه تحت شرایط دشوار و استرس زا)
- افراد با هوش هیجانی بالا قدرت فوق العاده ای در ایجاد تعادل بین بیان صادقانه احساسات به همراه تواضع، ملاحظه نگری و احترام (یعنی برخورداری از مهارت های اجتماعی و ارتباطی خوب)
چرا موضوع هوش هیجانی در محیط کار اهمیت دارد؟
اگر اندکی دقت کنید منوجه می شوید که اهمیت هوش هیجانی به بهترین شکل ممکن در عملکرد کارمندان دیده می شود. به عبارتی هوش هیجانی می تواند تعصبات و شفافیت الگوهای تفکر یک فرد را نشان دهد که به او اجازه می دهد تصمیم های صحیح بگیرد. موفقیت کارمندان در گرو توانایی آنها در انجام قضاوت شفاف و صحیح بستگی در موقعیت های شغلی است. شفافیت فکری و خونسردی در شرایط آشفته و استرس زا ، بهترین کارمندان را از آن هایی که عملکرد ضعیفی دارند جدا می کند و به همین علت موضوع هوش هیجانی در محیط کار اهمیت دارد.
چرا سنجش هوش هیجانی مانند سنجش رفتارها یا تست شخصیت شناسی مهم است؟
از بین شایستگی هایی که مرتبط با موفقیت در محیط کار هستند، 80 درصد آن ها براساس هوش هیجانی هستند که به مراتب بیشتر از ویژگی های شخصیتی و بهره هوشی (IQ) است. کارمندانی که هوش هیجانی بالایی دارند می توانند واکنش های احساسی فوری خود را مدیریت کنند، با سایرین ارتباط موثر برقرار کنند، با تغییر به خوبی کنار بیایند، مشکلات را حل کنند و از شوخ طبعی در شرایط تنش زا برای ایجاد رابطه با سایرین استفاده کنند.
کارمندانی که هوش هیجانی پایینی دارند احتمالا از اصول اخلاقی و سیاست های شرکت تخطی می کنند، قوانین سازمان را در نظر نمی گیرند، در حین کار باعث ایجاد تنش و اختلاف می شوند و منافع شخصی را در مقایسه با ارزش های سازمانی مهم تر می دانند. شرکت هایی که کارمندانی با هوش هیجانی بالا دارند به علت کاهش نرخ خروج کارمند از شرکت و عملکرد بهینه تر کارمندان در مقایسه با رقبا یک حاشیه برتری دارند.
در نتیجه هوش هیجانی شامل توانایی هایی مثل انگیزه دادن به خود، پشتکار در شرایط دشواری و سرخوردگی، کنترل رفتارهای تکانشی، به تأخیر انداختن خواستهها، تنظیم هیجانات، جلوگیری از غلبهی استرس بر قدرت فکر کردن، همدلی با دیگران و امیدواری است. به علت اهمیت EQ برای مدیران کسب و کارها سنجش هوش هیجانی کاندیداهای شغلی در مرحله پیش از استخدام بسیار مهم است تا مشخص شود افراد در نقش های جدید خود چقدر می توانند موفق باشند.
مسلما شرکت هایی که از اهمیت این موضوع باخبر هستند برای کارمندان با هوش هیجان بالایی ارزش قائل می شوند، یعنی افرادی که روی هدف نهایی شرکت تاثیر مثبت می گذارند و این تاثیر مثبت موفقیت خود و شرکت را پی خواهد داشت. هوش هیجانی فرآیند اکتسابی نیز هست و افراد می توانند با تمرکز روی عوامل موثر بر آن و تمرین به سطوح بالاتری از هوش هیجانی دست یابند.
حتما با مطالعه این مقاله به اهمیت و پیشینه بالای هوش هیجانی پی برده اید اگر قصد مطالعه بیشتر در این حوزه را دارید مقالات زیر را مطالعه کنید
مقالات مرتبط با هوش هیجانی در سایت تست و تایپ.
### پایان خبر رسمی