، (اخبار رسمی): جت فن معدنی نوعی جت فن جریان محوری است که جهت تهویه معادن زیر زمینی یا هوارسانی به داخل معادن در زمان حفاری مورد استفاده قرار می گیرد همچنین فن آکسیال یا فن جریان محوری، شناخته شده ترین و پرکاربردترین شکل فن در مصارف مختلف است .
جت فن به شکل پیشرفته فن آکسیال یا جریان محوری گفته می شود که مشخصات فنی پره های آن با هدف افزایش کارایی، دستخوش تغییر شده است. در یک فن آکسیال یا جریان محوری وقتی نسبت قطر هاب پروانه به قطر پروانه بین 50% تا 70% باشد آنگاه پروانه ی با پره های کوتاه تر، از لحاظ مکانیکی با سرعت بیشتری می تواند چرخانده شود.
این در حالی است که افزایش سرعت در این نوع از فن آکسیال به دلیل کوتاه تر شدن پره های فن، موجب شکست و از هم گسیختگی آنها نمی شود. از طرفی در این حالت تعداد بیشتری پره می تواند به دور هاب قرارگیرد و جریان خروجی با انرژی چرخشی بالایی تولید گردد. با استفاده از پره های پیش چرخان قبل از پروانه یا پس چرخان پس از پروانه، جریان در جهت معکوس چرخانده شده و منجر به تولید جریان خروجی بدون چرخش و با سرعت خطی بالایی می گردد. این جریان پرفشار مستقیم الخط را اصطلاحا جت جریان و این فن آکسیال را جت فن می نامند. از جت فن های آکسیال با نام جت فن های تکانه ای (impulse jet fan) نیز یاد می شود.
جت فن معدنی چیست؟
جت فن معدنی نوعی جت فن جریان محوری است که جهت تهویه معادن زیر زمینی یا هوارسانی به داخل معادن در زمان حفاری مورد استفاده قرار می گیرد. بطور کلی جت فن معدنی از دسته جت فنهای جریان محوری پرفشار است که بواسطه فشار قابل توجه، امکان غلبه بر افت فشار ناشی از کیسه فن، یا داکتهای هوارسانی آویخته به سقف تونل را دارا می باشد. جهت آشنایی هرچه بیشتر و شناخت بهتر جت فن معدنی لازم است ابتدا تفاوت جت فن معدنی و فن معمولی را بشناسیم.
تفاوت جت فنی معدنی و فن معمولی
نظر به این که جت فن معدنی حتما باید بتواند افزایش فشار بالایی ایجاد نماید، علیرغم جت فنها و فنهای معمولی که معمولا کم فشار و به شکل روتور تنها طراحی میشوند، طراحی آن در یکی از سه حالت استاتور/روتور ، روتور/استاتور و یا روتور/روتور صورت خواهد پذیرفت. برای افزایش فشار بیشتر، جت فن معدنی می تواند چند مرحله ای باشد. بدان معنی که بیش از یک جت فن بصورت سری به هم متصل می شود و در نتیجه فشار به تناسب تعداد واحد فنها افزایش می یابد. به عبارتی یک جت فن معدنی ممکن است متشکل از چند فن متصل شده پشت سرهم باشد و تا بیش از 10 هزار پاسکال ایجاد فشار نماید.
تفاوت فن آکسیال و فن سانتریفیوژ
فن آکسیال و فن سانتریفیوژ دارای ساختار و کارکرد متفاوتی هستند. همانگونه که در بخش های پیشین مقاله اشاره شد، فن آکسیال بصورت جریان محور عمل می کند. به این معنی که هوای کم فشار در یک جهت وارد فضای فن شده و در همان راستا پس از عبور از میان پره های پروانه و جذب انرژی آن، با سرعت بالایی به بیرون پرتاب می شود. در نوع دیگر یعنی فن سانتریفیوژ، همانگونه که از نام آن مشخص است، هوا در اثر نیروی گریز از مرکز از پروانه خارج میشود. در این نوع فن جهت خروجی هوا، عمود بر محور گردش پروانه است.
یک جت فن آکسیال در مقایسه با یک فن سانتریفیوژ معادل ، بسیار حجم کوچکتری دارد. لذا به مراتب ارزانتر است. از سوی دیگر راندمان جت فن آکسیال در بدترین حالت معمولا فراتر از 70% می باشد حال آنکه راندمان فن های سانتریفیوژ معمولا در حدود 50% است. در سایزهای متوسط و بزرگ، جت فن ها در مقایسه با فنهای سانتریفیوژ، قطعات کمتر، استهلاک پایین تر و در نتیجه نیاز به تعمیر و نگهداری بسیار کمتر و ارزانتری دارند.
جت فن پرتابل
فن پرتابل می تواند جت فن یا انواع دیگر فن باشد. جت فن های پرتابل به دلیل آنکه دارای فشار و دبی قابل توجهی هستند، بیشتر مورد توجه قرار دارند. دو نوع جت فن پرتابل در این کاربری استفاده عام دارد. جت فن پرتابل معمولی که برای تهویه گازهای بی خطر استفاده می شود و جت فن پرتابل ضد انفجار که برای تهویه گازهای قابل انفجار بکار می رود..
فن پرتابل ضدانفجار
فن پرتابل ضدانفجار نوع بخصوصی از فن پرتابل است که بدون ایجاد جرقه، قوس الکتریکی یا موضع داغ در زمان روشن و خاموش شدن و در طول عملکرد، گازهای قابل انفجار را در شرایط کاملا ایمن تهویه می نماید. کاربرد این نوع از فن پرتابل جهت تخلیه یا تهویه فضاهای محبوس مملو از گازهای قابل انفجار می باشد. فن ضد انفجار با توجه به حساسیت گازهای موجود، دارای انواع و دسته بندی مختلفی است. فن پرتابل ضد انفجار می تواند الکتریکی و یا پنوماتیکی باشد. هنگامی که سطح خطر فضای آلوده به گاز، در بیشترین میزان ممکن باشد (ZONE 0) از فن پرتابل پنوماتیکی استفاده می شود. از طرفی دیگر زمانی که سطح خطر پایین تر باشد (ZONE 1&2) استفاده از جت فن پرتابل ضد انفجار متداول تر است.
### پایان خبر رسمی