، مشهد , (اخبار رسمی): کنجد، این دانه کوچک و پرخاصیت، به دلیل داشتن روغنهای غنی و ویتامینها، جایگاه ویژهای در تغذیه دارد. اما برای بهرهمندی کامل از خواص کنجد، نگهداری صحیح آن از اهمیت بالایی برخوردار است. در ادامه به بررسی بهترین روشهای نگهداری کنجد میپردازیم: 1- محیط خشک و خنک 2- ظرف مناسب 3- مدت زمان نگهداری
بهترین روش نگهداری کنجد
کنجد، سمسم یا جلجلان دانه ای با خواص فراوان است که از مزیت های بی شمار آن می توان مقالات زیادی نوشت؛ اما همه جا از مزیت های این دانه حرف می زنند و کسی در مورد شیوه نگهداری از آن سخنی نمی گوید؛ هر چند از کنجد می توانید فرآورده های زیادی مثل روغن معمولی یا روغن ارده بگیرید، اما باید اول از همه در مورد شیوه نگهداری از آن اطلاعاتی به دست بیاورید؛ این یعنی حتی اگر بدانید روغن کنجد خالص یا روغن ارده چیست و چطور از این دانه گرفته می شود، ولی نتوانید از این دانه به شیوه ای اصولی نگهداری کنید، فرآورده تان کیفیت کافی و لازم را نخواهد داشت.
فرآورده هایی که از کنجد می گیرند، قیمت بالایی دارند؛ به همین دلیل بسیاری از پرورش دهندگان این دانه سعی می کنند همزمان فرآورده های آن را نیز به فروش برسانند تا به سود خوبی برسند. هم اکنون قیمت روغن کنجد یا روغن ارده بالاست و مردم به دلیل خواص فوق العاده آنها حاضر هستند هزینه های گزافی نیز بپردازند؛ از همین رو باید از این دانه به خوبی مراقبت کرد که تا زمان فرآورده گیری کیفیت خود را از دست ندهد.
اگر دانه کنجد ماندگاری اش را از دست دهد، انواع فرآورده های آن مثل روغن کنجد و ... طعم و بوی خوبی نخواهند داشت و مشتری ها نیز به خوبی این را احساس می کنند. اما آیا می دانید چه کاری برای جلوگیری از این اتفاق باید انجام دهید
معرفی انواع روش های نگهداری از کنجد
روغن کنجد خالص یا دانه اصلی جلجلان به مدت 1 سال ماندگاری دارد؛ البته این در صورتی است که در آنها از مواد نگهدارنده استفاده نشده باشد. تولیدکننده ها برای اینکه محصول های سلامت محور و مناسبی را به دست مشتری ها برسانند، در حین تولید باید به فاکتورهای مختلفی توجه داشته باشند تا طی این 1 سال نیز محصول کیفیت خود را از دست ندهد؛ از جمله این فاکتورها می توان به بافت، رنگ، مزه، شیوه استخراج و ... اشاره کرد.
البته فقط زمانی امکان نگهداری سمسم ها تا یک سال وجود دارد که آنها را داخل یخچال بگذارید؛ در غیر این صورت دوام و ماندگاری شان بیش از 6 ماه نخواهد بود.
روش هایی که در ادامه ذکر می کنیم باید کاملا توسط تولیدکننده و مشتری رعایت شوند تا محصول کیفیت خود را طی یک سال حفظ کند و به هیچ عنوان خراب یا فاسد نشود. اگر به این نکته ها توجه داشته باشید، تا مدتی طولانی می توانید این فرآورده ها را با بالاترین کیفیت ممکن در خانه یا انبار نگهداری کنید:
توجه به محیط نگهداری
اولین فاکتور توجه به محیطی است که می خواهید محصول را در آنجا نگهداری کنید. در وهله اول حتما توجه داشته باشید که محیط کاملا خشک و بدون هیچگونه نم یا رطوبتی باشد؛ رطوبت دشمن کنجد است و باعث آسیب زدن به بافت آن می شود.
به دمای محیط در نگهداری جلجلان نیز توجه کنید؛ چون دما باید سرد و خنک بوده و تاثیری روی محصول نگذارد.
بسیاری از مشتری هایی که این دانه یا فرآورده های آن مثل روغن کنجد خالص را برای مصارف شخصی می خرند، می توانند آنها را داخل یخچال و در ظرف های کاملا درب بسته بگذارند؛ چون یخچال بهترین محل برای نگهداری آنهاست.
استفاده از ظروف شیشه ای نکته ای که بسیاری از افراد در نگهداری جلجلان به آن توجه نمی کنند، عدم استفاده از ظروف پلاستیکی است. در واقع شما نباید از ظرف های پلاستیکی برای نگهداری این دانه استفاده کنید، چون ظروف پلاستیکی بوی نامطبوعی ایجاد می کنند و این بو را به میان دانه های جلجلان نیز انتقال می دهند؛ به همین دلیل روی عطر و بوی محصول و حتی طعم و مزه آن نیز تاثیر منفی می گذارند.
بسیاری از کارشناس های بازار ظرف های شیشه ای را به جای پلاستیکی پیشنهاد می دهند؛ چون این ظروف برخلاف ظرف های پلاستیکی باعث ایجاد بو نخواهند شد.
ظرف های شیشه ای که برای نگهداری از سمسم ها استفاده می کنید، باید درب هایی کاملا کیپ و مناسب داشته باشند تا اجازه نفوذ هوا به داخل را ندهند. سمسم ها مقاومت کمی در برابر هوا دارند و اگر مدتی در معرض آن قرار بگیرند، کیفیتشان را از دست می دهند.
خشک کردن بعد از بو داد
بسیاری از فروشنده ها و تولیدکننده های این محصول برای اینکه مشتری های بیشتری داشته باشند، کنجدهای بوداده نیز می فروشند؛ اما شاید برخی از آنها از این نکته غافل باشند که اگر این دانه ها بعد از فرآیند بود دادن خشک نشوند، تغییر رنگ داده و مزه شان نیز تغییر می کند.
در واقع بسیاری از تولیدکننده ها بلافاصله بعد از بو دادن این دانه ها را بر روی یکدیگر انباشته می کنند؛ اما این اشتباه است و لطمه ای جدی به کیفیت، بافت و طعم محصول می زند؛ از همین رو توصیه می کنیم دانه ها را به محض بو دادن خشک کنید.
استفاده از فریزرها
اگر مقدار زیادی کنجد دارید، می توانید آنها را داخل ظرف هایی درب بسته و در فریزرها نگهداری کنید؛ دمای فریزر کاری می کند تا طعم، مزه و بافت محصول تغییر نکند؛ البته به شرطی که درب ظرف ها به خوبی بسته شده باشند تا مبادا سمسم ها طعم مواد غذایی دیگر را بگیرند و کیفیتشان را از دست دهند.
عدم نگهداری در برابر نور خورشید
اگر سمسم ها را داخل ظرف های مناسب قرار دهید، اما در مقابل نور خورشید بگذارید، تمام تلاش هایتان برای نگهداری اصولی از آنها از بین می رود؛ چون نور خورشید نه تنها موجب اکسیداسیون دانه ها می شود، بلکه رنگشان را نیز تغییر خواهد داد. شما حتی باید ظرف هایی به رنگ تیره را برای این دانه و فرآورده های آن مثل روغن کنجد خالص بخرید تا مطمئن شوید نور خورشید به آنها نمی رسد.
در چه صورتی بفهمیم کنجد از بین رفته؟
اگر از سمسم ها به شیوه اصولی مراقبت نکنید، برخی ویژگی ها در آنها به وجود می آید که خبر از فاسدشدنشان می دهند. در صورت خرابی دیگر نمی توانید از این دانه ها استفاده کنید. در ادامه نشانه های خرابی و فاسدشدن جلجلان ها را می گوییم:
- از بین رفتن طعم و ایجاد مزه ای تلخ یا تند
- ایجاد بویی تند یا ترش
- ایجاد کپک در فرآورده های مختلف مثل حلوا ارده به رنگ زرد کهربائی تغییر رنگ پیدا می کنند.
- حالت چسبندگی
در پایان...
با آگاهی از شیوه نگهداری کنجد به راحتی با استفاده از آن می توانید روغن کنجد خالص بگیرید و در بازار به قیمت مناسبی بفروشید. رازهای نگهداری از این دانه را باید تمام تولیدکنندگان آن بدانند تا مبادا در فرآیند تولید و پرورش گیاه آن دچار مشکل شوند. هر گونه بی دقتی از سوی پرورش دهنده ممکن است خسارات زیادی برای او بیافرینند، خساراتی که اغلب جبران ناپذیرند و باعث از بین رفتن تمام محصولات وی می شوند؛ بنابراین اگر تولیدکننده هستید و این اتفاق را نمی خواهید، حتما به دنبال روش هایی برای نگهداری اصولی از سمسم باشید.
آخرین توصیه ما به شما این است که اگر جزء مشتری های روغن کنجد خالص یا دانه های آن هستید و مصرف این محصول را جزء برنامه غذایی تان قرار داده اید، حتما حین خرید آن را بو کنید؛ اگر بو به تندی یا ترشی زد، آن را نخرید؛ چون این بو نشان از عدم نگهداری و مراقبت درستو اصلوی از محصول توسط فروشنده یا تولیدکننده دارد.
### پایان خبر رسمی