، تهران , (اخبار رسمی): پناهگاه دره انجیر در اردکان یزد به عنوان بزرگترین زیستگاه یوز آسیایی در کشور است که بیشترین مشاهدات مستقیم و تصاویر ثبت شده را از گونههای مختلف حیوانات را به خود اختصاص داده است .
به گزارش اخبار رسمی به نقل از روابط عمومی سازمان حفاظت محیط زیست ،نهم شهریورماه یادآور اتفاق تلخی از سال 1373 است؛ روزی که یک ماده یوزپلنگ به همراه فرزندانش در اثر ناآگاهی مردم بومی در نخلستانهای اطراف شهر بافق مورد محاصره و حمله قرار گرفتند.
در این حادثه تنها یک یوزپلنگ نجات یافت که ماریتا نام گرفت و تا 9 سال بعد به زندگی ادامه داد، اما بازماندهای بود که به دلیل تنهایی و نبود جفت، هرگز نتوانست کمکی به رفع انقراض یوزپلنگها کند.
این اتفاق باعث شد تا به پیشنهاد انجمن یوزپلنگ ایرانی، نهم شهریورماه را به مناسبت نجات ماریتا به عنوان "روز ملی حفاظت از یوزپلنگ" نامگذاری کنند و در واقع این روز نمادی برای حفظ این گونه در حال انقراض باشد.
"مرتضی عزیزی" رییس محیط زیست شهرستان اردکان به همین مناسبت گفت: از پناهگاه "دره انجیر" در این شهرستان به عنوان بزرگترین زیستگاه یوز آسیایی در کشور یاد کرد که بیشترین مشاهدات مستقیم و تصاویر ثبت شده را از گونههای مختلف حیوانات را به خود اختصاص داده است .
وی با بیان این که پناهگاه دره انجیر اردکان امروز در سختترین شرایط خشکسالی بسر میبرد، خاطرنشان کرد: طبق آمارهای ثبت شده و مشاهدات صورت گرفته توسط دوربینهای تلهای و محیطبانان محیط زیست اردکان، بیشرین یوز آسیایی کشور در حوزه منطقه حفاظت شده اردکان است ولی متاسفانه این روزها خبرهایی مبنی بر در حال انقراض بودن آنها، دل هر انسانی را میرنجاند.
عزیزی عنوان کرد: هر چند متاسفانه طی سه سال گذشته، هیچ یوز ماده و تولهای در این منطقه مشاهده نشده است ولی این دلیلی بر نبودن یا انقراض یوز ماده در این منطقه نیست.
وی اظهار کرد: وسعت زیاد منطقهی حفاظت شده سیاه کوه و دره انجیر در شهرستان اردکان و کمبود نیروی انسانی برای محیطبانی، قابلیت پوشش و رصد تمام یوزهای زنده این منطقه را بسیار کم میکند که نیاز به توجه و ارائه راهکار دارد.
این فعال محیط زیستی از رصد مستمر تعداد شش قلاده یوز آسیایی در محدوده منطقه حفاظت شده دره انجیر اردکان خبر داد و گفت: آخرین مشاهده این حیوان در حال انقراض در این منطقه به 50 روز پیش برمیگردد که دو قلاده نر بوسیله دوربین تلهای شکار شدهاند.
عزیزی در پایان با اشاره به این که هنوز نمیتوان گفت به یقین انقراض یوزپلنگ آسیایی در این سالها اتفاق خواهد افتاد، خاطرنشان کرد: تخریب زیستگاهها، جادههای ایجاد شده در مسیر معادن، عبور و مرور وسایل نقلیه و خشکسالی از جمله عواملی است که این حیوان را در خطر انقراض قرار داده و اگر کار مطالعاتی در این رابطه انجام شود میتوان یوزآسیایی را از معرض انقراض نجات داد
### پایان خبر رسمی