، تهران , (اخبار رسمی): محققان برای مقابله با مقاومت دارویی، نانوذراتی تولید کردند که میتواند سلولهای مقاوم در برابر داروی شیمیدرمانی را از بین ببرد.
به گزارش اخباررسمی به نقل روابط عمومی ستاد ویژه توسعه فناوری نانو،مقاومت دارویی فرآیندی است که در آن سلولهای سرطانی نسبت به داروهای مختلف مقاوم میشوند و نمیتوان با استفاده از این داروها، به مقابله با سرطان پرداخت.
برای حل این مشکل، محققان اقدام به استفاده از نانوذرات کردند تا با استفاده از آن داروی شیمیدرمانی را وارد سلول سرطانی کرده و پمپ تخلیه کننده دارو از سلول را هدف قرار دهند. این پمپ که نوعی پروتئین موسوم به MDR است، معمولاً داروی شیمیدرمانی را از سلول به بیرون تخلیه میکند. به این فناوری، حساسسازی به شیمیدرمانی گفته میشود که عامل مقاوم کننده سلول را هدف قرار میدهد.
MDR عامل بسیار مهمی در شکست روش شیمیدرمانی تلقی میشود. سرطانهای بسیاری نظیر پستان، رحم، ریه و روده میتوانند نسبت به شیمیدرمانی مقاوم شوند.
محققان مؤسسه ملی تصویربرداری زیستپزشکی با همکاری مؤسسه ملی سلامت اقدام به ارائه نانوذراتی کردند که میتوان با استفاده از آن، این مقاومت دارویی را شکست.
چن از محققان این پروژه میگوید: «موفقیت در این پروژه مرهون همکاری یک تیم از متخصصانی در حوزههای مختلف است که نانوذراتی طراحی کردند که میتواند در طول مسیر رسیدن به تومور سرطانی زنده بمانند. این نانوذرات وارد سلول شده و آن را نسبت به داروی شیمیدرمانی حساس میکنند.»
این گروه دو نوع نانوذره مختلف برای این کار طراحی کردند. در واقع از دو راهبرد مختلف به منظور حساسسازی سلول استفاده شده است. در اولین گام سلولهای سرطان پستان را هدف قرار دادند و نانوذرات چند لایه را برای مقابله با این سلولها ارائه کردند. در مرکز این نانوذرات داروی شیمیدرمانی قرار دارد که با یک لایه محافظ پوشیده شده است. این ذرات به گونهای طراحی شدهاند که بتوانند در جریان خون حرکت کنند و به تومور برسند. در سطح این ذرات از نوعی پروتئین موسوم به بیوتین استفاده شده است که به سلول سرطانی متصل میشود.
نتایج این پروژه در قالب مقالهای با عنوان "A nanoparticulate pre-chemosensitizer for efficacious chemotherapy of multidrug resistant breast cancer" در نشریه Scientific Reports منتشر شده است.
### پایان خبر رسمی