، تهران , (اخبار رسمی): ایزدی پایین بودن تابآوری شهزی در رویارویی با حوادث طبیعی را یکی از مهمترین معضل فعلی شهرهای کشور دانست و گفت: به نظر میرسد اقدامات دولت و شهرداری در دهههای گذشته نتوانست با سرعت گسترش محدودههای ناکارآمد برابری داشته باشد.
به گزارش اخبار رسمی به نقل از روابط عمومی وزارت راه وشهرسازی محمدسعید ایزدی معاون وزیر راه وشهرسازی و مدیرعامل شرکت عمران و بهسازی شهری ایران در نشست مدیریت هماهنگ نوسازی و بازآفرینی شهری به سوی همکاری پایدار کنشگران با تاکید براینکه درحال حاضر سطح قابل توجهی از شهرهای ما با معضل ناکارآمدی روبرو هستند گفت: در شرایط فعلی بالغ بر 30 درصد از شهرهای کشور در بخشهای مختلفی از جمله حاشیه شهرها، بافت میانی، بافت مرکزی و غیره با مشکل جدی روبرو هستند که شاید پایین بودن تابآوری شهرها در رویارویی با حوادث طبیعی مهمترین آن به شمار میآید.این سرعت به قدری زیاد بوده که نه تنها این اقدامات در برخی موارد نتوانسته خسارات آن را کاهش دهد، که باعث دو چندان شدن مشکل هم شده است.
وی در اینباره اضافه کرد: وضعیت فعلی برخی شهرهای ما به گونهای است که با یک بارندگی ساده و یا اتفاق طبیعی نه چندان شدید دچار خسارات و صدمات بسیاری میشود.
معاون وزیر راه وشهرسازی با بیان اینکه هماکنون بیش از 64 درصد از ساکنین چابهار، بیش از 70 درصد از ساکنین جوانرود و یک سوم از جمعیت مشهد حاشیهنشین هستند گفت: این بحران به لحاظ کمی مسئله بسیار جدی محسوب میشود. در حال حاضر یک سوم از جمعیت کشور بالغ بر 19 میلیون نفر براساس مطالعات انجام شده در این محدودهها زندگی میکنند.
ایزدی با تاکید براینکه شهرهای ما از لحاظ کیفی نیز دارای مشکلات بسیاری هستند گفت: به نظر میرسد اقدامات دولت و شهرداری در دهههای گذشته نتوانست با سرعت گسترش محدودههای ناکارآمد برابری داشته باشد. این سرعت به قدری زیاد بوده که نه تنها این اقدامات در برخی موارد باعث دو چندان شدن مشکل شده است نتوانسته خسارات آن را نیز کاهش دهد.
مدیرعامل شرکت عمران و بهسازی شهری ایران آسیبشناسی را اولویت رسیدگی به معضل محدودههای ناکارآمد شهری در این دوره دانست و گفت: براساس آسیبشناسی انجامشده متوجه شدیم که به کارگیری سیاستهای جدید و تغییر رویکرد پیشین در مواجه با این پدیده امری ضروری است که در دوره فعلی دستور کار آن مدون و ابلاغ شده است.
وی پیشگیری و پیشنگری را یکی از ویژگیهای مهم سیاستهای جدید اخذ شده در کنار امر درمان دانست و گفت: در آسیبشناسی انجام شده از سال 93 مشخص شد که رویکردهای صرفا کالبدی و در بعضی ابعاد اقتصادی کامل نبوده و باید سیاستی جامعتر با ابعاد اقتصادی، اجتماعی، زیستمحیطی و کالبدی به کار گرفته شود. در حقیقت همه جانبهگری در مواجه با این بحران به عنوان یکی از ارکان اصلی رویکرد جدید به شمار میرود.
این مقام مسئول در ادامه تلاش برای کاهش نقش مستقیم دولت را یکی دیگر از ارکان این رویکرد نام برد و گفت: حضور مستقیم دولت اجازه ورود بخش خصوصی، مردم و سایر نهادهای متولی را با مشکل روبرو میکند. در این رویکرد برای همه کنشگران و نقشآفرینان در این عرصه نقشی مشخص تعریف شده است.
ایزدی جلوگیری از انجام هر اقدامی که باعث جابهجایی جمعیت در محلات هدف میشود را یکی دیگر از نکات مورد توجه در این رویکرد خواند و افزود: به کارگیری سیاست اجتماع محوری و همچنین تلاش برای پرهیز از پروژهمحوری بودن اقدامات از مسائل مهم و مورد توجه ما در این دوره است. در رویکرد جدید فرآیندمحوری ملاک عمل بوده و براساس آن، برنامههای جدید تهیه و اجرا میشود.
معاون وزیر راه وشهرسازی عدم توجه به نقش محوری مدیریت شهری را یکی از مشکلات رویکرد دورههای گذشته در امر بازآفرینی شهری دانست و گفت: در رویکرد جدید اتخاذ شده مدیریت شهری نقش محوری داشته و دولت به عنوان حمایتگر و تسهیلگر پشت سر شهرداری خواهد ایستاد.
وی خاطرنشان کرد: تبیین نقش سایر کنشگران که به نوعی در این رویکر تعریف شدهاند اعم از دولت، شهرداری، بخش خصوصی و مردم به عنوان کانون توجه در سیاست فعلی مورد توجه قرار گرفته است.
این مقام مسئول در ادامه سه مسئله ظرفیتسازی، نهادسازی و شبکهسازی را سه موضوع ضروری برای تحقق سیاست امروز بازآفرینی دانست و افزود: ظرفیتسازی از آن جهت برای ما اهمیت دارد تا بتوانیم نهادهایی که میتوانند در عرصه بازآفرینی مشارکت کنند را از طریق آن توانمند کنیم.
ایزدی سمنها را از کلیدیترین این نهادها نامید و گفت: در دولت یازدهم این سمنها به شدت مورد حمایت و تقویت قرار گرفتهاند. ما همواره تلاش کردیم تا به اشکال گوناگون در استانها نیز این ساختار را ایجاد کنیم.
معاون وزیر راه و شهرسازی همچنین درخصوص امر نهادسازی نیز بیان کرد: ما در این بخش بر روی دو نهاد ضروری توسعهگر و تسهیلگر سرمایهگذاری کردهایم. درحقیقت توسعهگر نهادی است که حلقه مفقوده بین بخش خصوصی و تمام ارکان دخیل در امر بازآفرینی را ایجاد کرده و تسهیلگر این حلقه را بین دولت و شهرداری به وجود خواهد آورد.
مدیرعامل شرکت عمران و بهسازی شهری ایران درخصوص مسئله شبکهسازی نیز دراین عرصه اعلام کرد: این امر شرایطی را به وجود میآورد تا مجموع دستگاههایی که در کنار یکدیگر میتوانند در این بخش نقشآفرینی کنند گرد هم جمع شده و به تبادل نظر بپردازند. شاید یکی از موفقترین این شبکهسازیها تا کنون تشکیل ستاد ملی بازآفرینی در سطح ملی، استانی و شهری باشد. بدون شک برگزاری این ستادها بیش از 20 دستگاه درگیر در امر بازآفرینی را کنار یکدیگر قرار داد تا ضمن بحث و تبادل نظر به انجام اقدامات لازم در محلات هدف بپردازند که خوشبختانه تا کنون نیز به موفقیتهای خوبی دست یافتهاند.
وی در ادامه با بیان اینکه قوه قضائیه تا کنون نقش محوری در برگزاری ستادهای بازآفرینی داشته است گفت: دستگاههای مختلفی در این ستاد ورود پیدا کرده و فعالیت کردهاند که یکی از موفقترین آنها ستاد ملی بازآفرینی استان تهران بوده است.
ایزدی با بیان این که این شبکهسازی به عنوان یک سیاست تا کنون توانسته در مقیاس شهری و استانی اتفاقات بزرگی را رقم بزند گفت: امیدوارم این شبکهسازیها در سطوح دیگر نیز اتفاق افتاده و فعالیتهای خوبی را به وجود آورد. همواره تلاش میکنیم با یاری متخصصین اقداماتی کارا و مؤثر را در این زمینه پیش برده و شرایطی را متناسب با شأن شهروندان در کشور ایجاد کنیم.
### پایان خبر رسمی