، تهران , (اخبار رسمی): اگر بخواهیم فن بیان را به صورت خلاصه تعریف کنیم، به مجموعه مهارتهایی گفته میشود که با استفاده از تمام اجزای ارتباطی خود که فقط مختص زبان شما نمیشود، منظور خود را به طرف مقابل انتقال دهید.
به گزارش اینتیتر، انسانها برای زندگی در جامعه باید روابط عمومی مناسب و فن بیان قوی داشته باشند تا بتوانند با افراد دیگر ارتباط صحیحی برقرار کنند. شاید برای شما هم بارها این اتفاق افتاده باشد و درست زمانی که لازم است تا نظر خود را در خصوص موضوعی بیان کنید، ترس و استرس به شما هجوم میآورد و تمام کلمات از ذهنتان حذف میشوند و نمیتوانید کلمات و جملات را کنارهم قرار دهید. شاید کلام شما کاملا صحیح و موثر باشد اما سکوت را بر صحبت کردن ترجیح میدهید. گاهی هم در موقعیتی قرار میگیرید که نمی شود سکوت کرد و هر طور که ممکن است باید نظرتان را بگویید. پس یادگیری مهارتهای کلامی و فن بیان امری ضروری برای هر شخصی است. افراد زیادی این مشکل را دارند و فقط لازم است فن بیان خود را تقویت و مهارتهای کلامی کسب کنید.
اگر مهارت درست صحبت کردن را نداشته باشیم، ارتباطات ضعیفی خواهیم داشت. در نتیجه نمیتوانیم موفقیتهایی را در زندگی کسب کنیم .سوالی که در این مواقع به ذهن آدمی خطور میکند این است که چطور میتوانیم خوب صحبت کنیم!؟
تصور نادرستی است اگر فن بیان قوی را مختص افراد خاص مثل سخنرانان و مجریها بدانیم. قطعا به عنوان یک کارمند در طی ساعات کاری بارها باید با همکارانتان صحبت کنید و یا در طول روز مشتریان زیادی با شما در ارتباط هستند، گاهی هم لازم است با مسئولان و بالادستیهای خود در ارتباط باشید، یا پزشک که هر روز با بیماران و مراجعان زیادی سرو کار دارد، حتی ارتباطاتش با منشی و بقیه همکارانش نیاز به بیانی قوی دارد. مهندس، معلم، دانشجو، دانشآموز، پدر یا مادر، فرزند و… در هر جایگاهی که باشید، در طول روز نیازبه بیانی قوی دارید، تا هم دیگران ازمعاشرت با شما لذت ببریند و هم شما انسان موفقی باشید. در طول زندگی خود بارها احساس نیاز کردید تا صحبتهای تأثیرگذاری داشته باشید. چرا که بخش عمدهای از ارتباطات ما انسانها، مختص به ارتباطات کلامی است و برای داشتن زندگی موفقتر، باید فن بیان خوبی داشته باشیم. در هر جایگاهی که هستید و هر شرایطی که دارید، باید فن بیان خود را روز به روز بهبود ببخشید واین کار جز با همت و اراده شما و تمرینهای مکرر امکانپذیر نیست.
شاید گذرتان به افرادی خورده باشد که آنقدر قاطع و مسلط در خصوص موضوعی صحبت میکنند طوری که شنونده تمایل بیشتری به شنیدن دارد. شاید بهتر است بگوییم مجذوب رفتار و حرکات او میشویم تا گفتار و صحبتهایش! باور کنید همه ما انسانها کامل خلق شدیم و همه در یک سطح هستیم و تواناییهایی را دارا هستیم که برای شکوفا شدن نیاز به پرورش آنها داریم. قطعا این افراد هم روزی احساس نیاز داشتند و پیگیر این مساله شدند تا بتوانند امروز در چنین جایگاهی باشند. با دیدن آموزشهای صحیح و اصولی و تمرینهای مکرر به این موفقیت دست یافتهاند.
فن بیان و مهارتهای کلامی مانند خیلی دیگر از تواناییهای آدمی نیاز به آموزش دارد و امری اکتسابی است نه ذاتی. اگر تمایل دارید تا بتوانید نظراتتان را به راحتی در جمعهای خانوادگی، دوستان و در اجتماع بیان کنید، این مقاله را فرصتی برای رشد خود بدانید و از دست ندهید.
اگر بخواهیم فن بیان را به صورت خلاصه ارائه دهیم به مجموعه مهارتهایی گفته میشود که با استفاده از تمام اجزای ارتباطی خود که فقط مختص زبان شما نمیشود، منظور خود را به طرف مقابل انتقال دهید. برای این کار شما ابتدا صحبتتان را در ذهن خود طراحی کرده و سپس آنچه در ذهن دارید را به خوبی به زبان و اجرا بگذارید.
برای یادگیری هر مهارتی، تکنیکها و گامهایی وجود دارد که با تمرینهای مکرر، آن را در ذهن نا خودآگاه ذخیره میکنیم و پس از مدتی دیگر بخشی از شخصیتتان میشود، طوری که بدون فکر کردن به آن میتوانید آن را انجام دهید.
اوایل متوجه نیستیم که مهارت لازم را نداریم و با اعتماد به نفس کاذب صحبت میکنیم و فقط باعث آزار مخاطبانمان میشویم . کم کم برای توانمندی خود لازم میدانیم که یاد بگیریم و پیگیر شویم و عزم خود را برای رسیدن به هدف جزم کنیم . پس از آموزشهای اصولی با تمرینهای مکرر به صورت خودآگاه مهارتها را با تمرکز و حساسیتهای خاص اجرا میکنیم، اما نیاز به زمان و فکر کردن بسیار داریم و از دید مخاطبان بسیار حرفهای به نظر نمیرسد، اما با تمرینهای مکرر، فن بیان و مهارتهای کلامی جزئی از وجودمان میشود و برای آن دیگر تفکر نمیکنیم و همه تمرکزمان را روی عمل میگذاریم.
تکنیکهایی برای بیان و ارتباط موثرتر:
- یکی از مهمترین ترفندهای فن بیان پوشش و ظاهر شما است و اولین معرف شخصیت شما در هر دیدار و برخوردی است. پس همیشه پوشش مناسب جمع را داشته و آراسته باشید. برای مثال برای ملاقاتهای رسمی رنگ لباس شما تیره باشد چون رنگهای تیره نشان دهنده اقتدار و قدرت هستند. برای ملاقاتهای دوستانه و صمیمی از رنگهای شادتری استفاده کنید.
- خونسردی خود را حفظ کرده و نفسی عمیق بکشید و استرس خود را کنترل کنید. بزرگترین استرسهای ما ناشی از کمبود اعتماد به نفس است که با تمرینهای متعدد و تکرار صحبتهایی که میخواهیم ارائه دهیم، تسلط کافی را به دست آوریم. برای تمرین میتوانید مقابل آیینه بایستید و شروع به صحبت کنید . خجالت نکشید! کاملا طبیعی و با قدرت صحبت کنید تا اعتماد به نفس به عمق وجودتان رخنه کند. باید توانایی این را داشته باشید که مخاطب را از لحاظ روانی و ذهنی آماده کنید.
- شناخت نسبی به طرف مقابل داشته باشید و در خصوص موضوعی که قرار است صحبت کنید اطلاعات کافی داشته باشید.
- کلمات را ساماندهی کنید و روی تلفظ صحیح کلمات دقت بیشتری داشته باشید. حجم صدای خود را کنترل کنید. بیهوده صحبت نکنید و بیشتر شنونده باشید. در این مواقع طرف مقابل احساس اعتماد بیشتری به شما میکند. سرعت صحبت کردن نباید در تمام طول یک جمله ثابت بماند. برای اینکه زودتر به نتیجه برسید این تمرین را انجام بدهید و صدای خود را با سرعتهای متفاوت ضبط کنید و بعد از چک کردن ایرادات خود را بشناسید و برطرف کنید. این کاملا سلیقه ایست ، گاهی افراد بر این باورند که اگر آهستهتر صحبت کنند، مسلطتر به نظر میرسند. برخی هم این باور را دارند که اگر تند صحبت کنند حس تسلط را بیشتر به مخاطب انتقال میدهند. میتوانید متنهای صوتی کوتاه را ضبط کنید و در این خصوص تصمیم گیرنده باشید.
- اجرای صحیح زبان بدن در فن بیان بسیار پر ارزش است، چون اگر استرستان را کنترل نکرده باشید، تعادل در اعضای شما وجود ندارد و القای صحیح منظورتان به مخاطب قطعا غیر ممکن است، پس ابتدا استرس را کنترل کرده و همه اعضا را با زبانتان هماهنگ کنید، طوری که متناسب و طبیعی باشد. بیش از نیمی از اطلاعات از راههای غیر کلامی به مخاطب منتقل می شود. هرگز نباید در آن افراط کنید، چون اگر غیر طبیعی به نظر بیاید اثری عکس به همراه دارد و حتی در مواقعی نشان دهنده اعتماد به نفس ضعیف شماست . از دست های خود به میزان مناسب برای تاثیر گذاری بیشتر بر مخاطبتان استفاده کنید. حالات چهره تاثیر به سزایی در ضمیر ناخودآگاه مخاطب دارد . روی حالات صورت تمرین کافی داشته باشید.
- ارتباط چشمی و بصری برقرار کنید، نقطههای امن، مهمترین تکیهگاههای شما هستند. روی آنها متمرکز شوید. خوشرو و صبور باشید.
- اعتماد به نفس داشته باشید و با ایمان قوی و قاطع از نظر خود دفاع کنید. طرز ایستادن و نشستن شما تاثیر به سزایی دارد. برای مثال اگر درست بنشینید، راحتتر نفس میکشید و قدرت نفوذ در صدایتان مشخص است.
- صدای خود را ضبط کنید. بله، تعجب نکنید شما مخاطب و شنونده اول خودتان باشید. صحبتی چند دقیقهای و کوتاه داشته باشید. صدا را ضبط وبا دقت به آن گوش دهید. نقاط ضعفتان را پیدا کنید و بعد از مشخص شدن آنها را اصلاح کرده و دوباره ضبط کنید. این کار را بارها تکرار کنید تا به بهترین و بینقصترین صحبت برسید طوری که خودتان کاملا احساس رضایت داشته باشید . حالا فایل اول و آخر را با هم مقایسه کنید و کاملا متوجه موفقیت در این تمرین میشوید. این تمرینها روز به روز شما را قویتر و به موفقیت نزدیک میکند. با انرژی و اشتیاق صحبت کنید و انرژی صدای خود را همواره تنظیم کنید تا رو به سستی و ضعف نرود. حداقل ۷ ساعت در طول روز استراحت کنید، شخصی که کسل و خسته باشد نمیتواند انرژی لازم برای یک ملاقات موفق و موثر را داشته باشد.
### پایان خبر رسمی