، تهران , (اخبار رسمی): بررسی بازار مسکن از فروردین تا شهریور از افزایش مداوم قیمت و کاهش معاملات حکایت دارد. با شرایطی که در اقتصاد پدید آمده متقاضیان مصرفی توان خرید را از دست دادهاند و تقاضا نیز به خاطر جذابیت بازارهایی مانند دلار، سکه، خودرو و... کم شده است.
بررسی بازار مسکن از فروردین تا شهریور از افزایش مداوم قیمت و کاهش معاملات حکایت دارد. با شرایطی که در اقتصاد پدید آمده متقاضیان مصرفی توان خرید را از دست دادهاند و تقاضا نیز به خاطر جذابیت بازارهایی مانند دلار، سکه، خودرو و... کم شده است. اما از آن طرف بخاطر افزایش هزینههای تولید مسکن، تولید کنندگان حاضر نیستند قیمت را کاهش دهند هر چند تقاضایی نباشد.
فعالان ساخت و ساز پیشبینی میکنند با بازگشت تحریمها و جهش نرخ ارز و افزایش سطح عمومی قیمتها در نتیجه هزینه ساخت و ساز، گرانتر میشود. همین موضوع موجب میشود ساختوساز کاهش یافته و صدور پروانههای ساختمانی نیز کم شود. در دوران شوک ارزی در سال 90تا 92 تعداد پروانههای ساختمانی صادره بیش از 70درصد سقوط کرد. با توجه به اینکه یکی از اصلیترین منابع درآمدی شهرداری کلانشهرها عوارض بر پروانههای ساختمانی است، در سالهای 90 تا 92شهرداری تهران مجبور شد نزدیک به نیمی از مصارف خود را از درآمد حاصل از تغییر کاربری تأمین کند که این امر تبعات کالبدی، زیست محیطی و اجتماعی ناگواری بر شهر تهران گذاشت. اما برخی کارشناسان میگویند خروج امریکا از برجام تأثیر چندانی بر ساخت و ساز مسکن ندارد زیرا بسیاری از مواد اولیه مسکن تولید داخل است و وارداتی نیست.
رشد 74 درصدی قیمت مسکن نسبت به سال گذشته و به تبع آن افزایش قیمت زمین و خانههای کلنگی دلیل دیگری است که فعالان حوزه ساخت و ساز با اشاره به آن میگویند سازندهها تمایل کمتری به خرید خانههای کلنگی و تخریب و ساخت وساز دارند. بنابراین کاهش ساخت و ساز منجر به کاهش صدور پروانه ساختمانی میشود که این کاهش خود را در ماههای آینده نشان میدهد.
با ورود به فصل پاییز، تب و تاب بازار اجاره فروکش کرده و موجران نرخهای قبلی را تعدیل کردهاند. هرچند در تابستان نیز سردی خاصی بر بازار حاکم بود و با توجه به جهش قیمت مسکن و اجاره بها، جابهجاییها به طور چشمگیری کاهش یافت. طبق آمار درج شده در سامانههای ملکی در تیرماه ۱۳۹۷ تعداد قراردادهای اجاره شهر تهران ۱۰ هزار و ۳۸۵ مورد بوده؛ در حالی که تیرماه سال قبل ۱۳ هزار و ۸۹۳ قرارداد امضا شده است. در مردادماه امسال ۸ هزار و ۵۵۵ قرارداد اجاره به ثبت رسیده؛ حال آنکه این رقم در مرداد ماه ۱۳۹۶ بالغ بر ۱۳ هزار و ۹۵۴ مورد بوده است. شهریورماه ۱۳۹۷ بالغ بر ۴ هزار و ۶۱۳ قرارداد اجاره در تهران امضا شده؛ در حالی که شهریور پارسال تعداد قراردادها ۱۱ هزار و ۱۴۸ مورد بوده است.
با اینکه قیمت واقعی مسکن در مقایسه با نرخ تورم و جهش ارز به پایینترین نرخ خود طی ۱۶ سال اخیر رسیده، هزینههای سرسامآور خرید و اجاره مسکن در پایتخت، روند مهاجرت معکوس را کلید زده است. گزارشات میدانی، مدتی است که خبر از مهاجرت مستاجران تهرانی به شهرهای اطراف میدهد.
### پایان خبر رسمی