، تهران , (اخبار رسمی): این مطلب درباره انواع گیتار و انتخاب آن برای افراد تازه کار است. در این مطلب سعی شده به طور خلاصه سبکها و شکلهای مختلف این ساز جذاب توضیح داده شود.
شناختن انواع گیتار یکی از اولین مشکلاتی است که هنرجویان تازه کار با آن مواجه هستند. این روزها شکلهای مختلف گیتار و سبکهایی مختلفی که با این ساز نواخته میشود انقدر زیاد است که انتخاب یک گیتار برای فردی که تازه با موسیقی آشنا شده کار بسی دشوار و شاید خستهکننده است.
در این نوشته نگاهی کوتاه به انواع گیتار و کارآیی آنها میشود.
معرفی انواع گیتار
در حالت کلی، گیتارها به دو دستهی الکتریک و آکوستیک تقسیم میشوند. هرچند انواع مختلفی از گیتارهای آکوستیک و الکتریک وجود دارند.
بهترین گیتار برای شروع
گیتارهای آکوستیک دو دسته هستند:
۱. گیتار کلاسیک و فلامنکو، که از سیمهای نایلون استفاده میکنند.
۲. گیتارهای با سیم فلزی، که به آنها گیتارهای آکوستیک نیز میگویند. این گیتارها در خارج از ایران رایجتر هستند و در سبکهای از جمله راک، بلوز و کانتری استفاده میشوند. گیتار آکوستیک در سمت چپ تصویر مشخص است.
تشخیص تفاوتهای این دو گیتار ممکن است برای بسیاری از نوازندگان تازهکار مشکل باشد.
چگونه با یک نگاه گیتار آکوستیک و کلاسیک را تشخیص دهیم؟
۱. گیتار آکوستیک از سیمهای فلزی استفاده میکند و با لمس سیمها میتوانید فلزی بودن آنها را تشخیص دهید. در مقابل گیتار کلاسیک از سیمهای نایلون استفاده میکند که جنسی شبیه به پلاستیک و سطحی صافتر دارند. این گیتارها برای نواختن آکوردهای گیتار بسیار مناسب هستند.
۲. بریج (خرک) گیتار را بررسی کنید، سیمهای گیتار کلاسیک معمولا با گره به خرک وصل میشوند. هر چند سیمهای گیتار آکوستیک به داخل بدنه میروند و با یک میخ کوچک محکم میشوند.
سبک طراحی بریج گیتار آکوستیک
سیمهای فلزی کشش زیادی دارند و به همین دلیل باید با میخ محکم شوند. در پایین خرک گیتار کلاسیک را میبینید.
تفاوت گیتارهای الکترو آکوستیک و نیمه آکوستیک (semi acoustic)
گیتار الکترو آکوستیک یک گیتار آکوستیک عادی است که میتوانید برای بلندتر کردن صدا یا اضافهکردن افکت آن را به امپلیفایر وصل کنید. این گیتارها مانند گیتارهای آکوستیک عادی هستند اما یک ورودی کوچک در پایین خود دارند.
ورودی امپ در گیتار الکترو آکوستیک
گیتارهای نیمه آکوستیک (که به الکتریک hallow-body نیز معروف هستند) مشابه گیتارهای الکتریک هستند هرچند در کنار پیکاپ گیتار الکتریک، بدنهای توخالی و حفرهی صدا دارند. در بخش بعدی این گیتار را معرفی میکنیم.
معرفی انواع گیتار الکتریک
گیتار الکتریک نمونهی هیجانانگیزتر گیتارهای آکوستیک است. وسیلهای که برای اجرای صحنه و ایجاد افکت تجهیز شده. گیتارهای الکتریک برای تولید صدا نیازمند امپلیفایر هستند. میتوانید گیتار الکتریک را بدون امپ نیز اجرا کنید هرچند صدایی بسیار کم خواند داشت.
گیتارهای الکتریک به سه دستهی کلی تقسیم میشوند:
۱- گیتار الکتریک استاندارد
بسیاری از طرفداران موسیقی با این گیتارها آشنایی دارند.
۲- گیتار نیمه آکوستیک (Hallow-body)
این گیتارها همزمان از حفرهی صدا و پیکاپهای گیتار الکتریک بهرهمند هستند.
۳- گیتار بیس
گیتارها در حالت عادی ۶ سیم دارند. هرچند گیتار بیس تنها ۴ سیم دارد و صداهای بسیار بم و عمیق ایجاد میکند. این گیتارها سنگین و بلند هستند و مانند سایر گیتارهای الکتریک برای اجرا نیاز به امپلیفایر دارند.
گیتارهای بیس برای اجرای نتهای یکتا و همراهی با یک گیتار اصلی طراحی شدهاند. بسیاری از گیتاریستها در زندگی کاری خود گیتار بیس را امتحان میکنند. هرچند بهتر است کار خود را با گیتار بیس آغاز نکنید. برای یادگیری مناسب گیتار، بهتر است روش آکورد گرفتن را نیز یاد بگیرید. و برای این کار بهتر است اول گیتارهای عادی را یاد بگیرید و سپس به سراغ بیس بروید. (مگر اینکه از همین حالا تصمیم خود را گرفته باشید و بخواهید نوازندهی بیس شوید.)
چه گیتاری برای تمرین در خانه مناسب است؟
صدای یک گیتار تمرین خوب بیش از حد بلند نیست و میتوان آن را در محیط خانه استفاده کرد. این نکته را مخصوصا در زمان خرید گیتار الکتریک به خاطر داشته باشید.
بسیاری از امپهای جدید دارای خروجی هدفون هستند و میتوانید در سکوت از آنها استفاده کنید. هرچند لذت اصلی نواختن گیتار در شنیدن صدای گیتار در محیط اتاق است. اکثر امپهای گیتار نیز بهترین صدای خود را در میزان ولوم بالاتر نشان میدهند. پس اگر به دنبال خرید امپلیفایر گیتار هستید بلندی صدای آن را به شکلی انتخاب کنید که در محیط خانه کاربردی باشد.
راز موفقیت در یادگیری گیتار چیست؟
یکی از مهمترین نکتهها در یادگیری گیتار، لذت بردن از آن است. اگر تمرین و یادگیری را برای خود دشوار کنید خیلی زود خسته خواهید شد و گیتار را کنار میگذارید. پس در انتخاب گیتار هم به لذت بردن از آن بیش از هرچیزی توجه کنید.
چرا با گیتار الکتریک شروع نکنیم؟
برای یک نوازندهی مبتدی، ایجاد صدای مناسب با گیتار آکوستیک سادهتر از ایجاد آن با گیتار الکتریک است. در شروع کار این مسئله تاثیر زیادی در یادگیری شما خواهد گذاشت. گیتارهای الکتریک صدا و تنهای متفاوتی دارند. بجز تنظیمات امپ و کانالهای آن، هر گیتار الکتریک دارای ۳ تا ۵ موقعیت پیکاپ، کنترلهای ولوم و تن و افکتهای مختلف است.
گیتاریستهای با تجربهتر از تنوع انتخاب در گیتارهای الکتریک لذت میبرند. هرچند برای نوازندههای تازه کار این انتخابها ممکن است سردرگم کننده باشند. پس بهتر است گیتار اول خود را از بین گزینههای آکوستیک و کلاسیک انتخاب کنید.
با گیتار کلاسیک شروع کنیم یا آکوستیک؟
بسیاری از اساتید، گیتار کلاسیک را به عنوان گزینهی شروع پیشنهاد میکنند. هرچند برخی از اساتید نیز گیتار آکوستیک (با سیمهای فلزی) را ترجیح میدهند. گیتارهای کلاسیک دستهی پهنتری دارند. به همین دلیل دقت انگشتگذاری را بالا میبرند، اما فرآیند کلی گرفتن آکوردها را سختتر میکنند.
پهنای دستهی گیتارهای آکوستیک معمولا در حدود ۱۲۰ میلیمتر است. هرچند پنهای دستهی گیتارهای کلاسیک به ۲۱۰ میلیمتر میرسد که در شروع به یادگیری تاثیر زیادی در عملکرد نوازنده دارد. پس اگر دستهای کوچکی دارید کار با گیتارهای آکوستیک کمی سادهتر خواهد بود. از طرف دیگر کار با سیمهای نایلون (گیتار کلاسیک) برای بسیاری سادهتر از سیمهای فلزی است.
بهترین کار این است که این گیتارها را قبل از خرید امتحان کنید و از راحتی کار با آنها مطمئن شوید. هرچند نوازندگان در طول دوران حرفهای بارها گیتار خود را تغییر میدهند. پس اگر بهترین گزینه را انتخاب نکردید، پس از مدتی میتوانید نظرتان را عوض کنید و به سراغ یک گزینهی بهتر بروید.
اندازه و طراحی بدنه گیتار
اگر بدنهی گیتار بیش از حد بزرگ باشد، دسترسی به اجزای آن سختتر میشود. پس بهتر است گیتاری را انتخاب کنید که با اندازهی بدن شما سازگار باشد. در ادامه طراحیهای مختلف بدنه گیتار را میبینید.
جامبو
جامبو بزرگترین بدنه در گیتار است. این سازها صدای بسیار بلندی نیز دارند. چنین گیتارهایی برای شروع مناسب نیستند.
دردنات (Dreadnought)
این گیتارها، به طرح استاندارد گیتارهای آکوستیک تبدیل شدهاند و بسیار محبوب هستند. گیتارهای دردنات برای شروع مناسب هستند. هرچند بهتر است پیش از خرید، گیتار را امتحان کنید و از مناسب بودن آن مطمئن شوید.
ادیتوریوم
گیتارهای ادیتوریوم (Auditorium) در مقایسه با دردنات خمیدگیهای عمیقتری دارند. به همین دلیل سادهتر روی پا قرار میگیرند و کار با آنها آسانتر است.
پرلور (Parlour)
این گیتارها کوچکتر از گیتارهای قبلی هستند. خانمها معمولا این اندازه از گیتار را به مدلهای جامبو و دردنات ترجیح میدهند.
Small Body
گیتارهای اسمال بادی توسط هنرمندانی از جمله اد شیرن استفاده میشوند و به همین دلیل به تازگی محبوبیت دوبارهای پیدا کردهاند. چنین گیتارهایی مشابه دردنات هستند اما اندازهی بسیار کوچکی دارند. سفر کردن با آنها نیز آسانتر است.
### پایان خبر رسمی