، تهران , (اخبار رسمی): روشهای غیر جراحی و کم تهاجم درمان هموروئید یا بواسیر معمولاً در مطب پزشک متخصص و بدون نیاز به بیهوشی عمومی فرد و به صورت سرپایی انجام میشوند. در روش درمان بواسیر با رابربند متخصص با بستن یک یا دو باند لاستیکی در اطراف یک توده هموروئیدی و قطع گردش خون آن بافت آسیب دیده از بین می رود.
بستن رابربند یک روش درمانی کم تهاجمی هموروئید است که با بستن پایه زایدهی هموروئیدی و قطع جریان خون باعث از بین رفتن آن میشود. هموروئید بسته شده با باند لاستیکی طی یک هفته کوچک شده و میافتد
روشهای کم تهاجمی درمان هموروئید یا بواسیر
در صورتی که هموروئید فرد در مرحلهی خونریزی و درد مداوم قرار داشته باشد، پزشک متخصص هموروئید ترجیح میدهد قبل از اقدام به هر روش تهاجمی درمانی ابتدا روشهای غیر جراحی را که کمترین میزان آسیب و عوارض را برای بیمار خواهند داشت را امتحان کنند. این درمانهای غیر جراحی کم تهاجم معمولاً در مطب پزشک متخصص بواسیر و بدون نیاز به بیهوشی عمومی فرد و به صورت سرپایی انجام میشوند. برای بیمار هزینه کمتری نسبت به سایر روشهای جراحی خواهند داشت و البته در بیشتر موارد مؤثر و کارآمد هستند. این روشها شامل:
بستن باند لاستیکی (رابربند)
دکتر متخصص بواسیر با قرار دادن یک یا دو باند لاستیکی حلقه مانند در اطراف یک توده هموروئیدی و قطع گردش خون آن به از بین رفتن بافت آسیب دیده طی یک هفته کمک میکند. این روش برای بسیاری از مردم مؤثر است.
وجود باندها میتواند برای فرد ناراحتکننده باشد و حتی ممکن است پس از دو الی سه روز از استفاده شروع به خونریزی کنند اما به ندرت تشدید میشود. عوارض جانبی جدی این روش بسیار محدود و بعید است.
تزریق (اسکلروتراپی)
در روش تزریق پزشک متخصص هموروئید با تزریق یک محلول شیمیایی به تودهی هموروئیدی ایجاد شده آن را کوچک میکند. درحالیکه تزریق میتواند درد و عارضهی کمتری نسبت به روش باند کشی داشته باشد اما ممکن است به اندازه آن مؤثر نباشد.
انعقاد (مادون قرمز، لیزر و یا دو قطبی)
تکنیکهای انعقادی همراه با استفاده از لیزر، نور مادون قرمز یا گرما میتوانند باعث تغییر سایز توده بواسیری ایجاد شده شوند به صورتیکه تودهی برآمده در بواسیر داخلی چروک و کوچک شود. همچنین با این کار به کاهش یا قطع خونریزی آن کمک میکند.
با وجود اینکه روشهای انعقادی عارضه و ناراحتی کمتری برای بیمار نسبت به سایر روشهای غیر تهاجمی ایجاد میکند اما، هموروئید در این روش میتواند نسبت به روش باند لاستیکی با احتمال بیشتری در آینده عود کند و برای فرد تکرار شود.
در نهایت پزشک زمانی تصمیم به جراحی بواسیر فرد میگیرد که یا هموروئید فرد در مرحلهی پیشرفته و همراه با ترمبوز باشد یا اینکه به درمانهای غیر جراحی مقاوم بوده و پاسخ درمانی ایدهآل را نداده باشد.
یک پزشک معتبر بهترین درمان را با توجه نوع و شدت بیماری هموروئید فرد انتخاب میکند. بهترین درمان، درمانی است که علاوه بر ایجاد عوارض جانبی و مشکلات کمتر بعد از بتواند به بهترین شکل ممکن علایم علایم بیماری فرد را از بین ببرد و کمتر عود کند. از طرفی برای بیمار کمهزینه و مقرون به صرفه باشد. متأسفانه هیچیک از روشهای درمانی تمام شرایط ایدهآل را با هم ندارند اما پزشک متخصص بواسیر حداقل میتواند با تشخیص صحیح برای اولین بار کارآمدترین روش را برای فرد انتخاب کند و از امتحان کردن روشهای مختلف درمانی در فرد بپرهیزد.
درمان هموروئید یا بواسیر با روش رابربند
بستن باند لاستیکی یا رابربند یک روش درمانی کم تهاجمی هموروئید است که با بستن پایه زایدهی هموروئیدی و قطع جریان خون باعث از بین رفتن آن میشود. هموروئید بسته شده با باند لاستیکی طی یک هفته کوچک شده و میافتد. این درمان فقط برای بواسیرهای داخلی استفاده میشود. در انواع پیشرفته هموروئید داخلی که بافت متورم تا پایین و خارج مقعد کشیده شده است، مناسب نیست. با وجود دردناک بودن روش توسط بسیاری از افراد برگزیده میشود زیرا شاید روشهای کمدردتر به خوبی آن عمل نکنند. در ۸۰ درصد موارد این روش کارآمد است و دیگر نیاز به اقدامات دیگر و جراحی ندارد.
اگرچه ممکن است عمل جراحی برای برداشتن هموروئید (هموروئیدکتومی) نتایج بهتری در دراز مدت از روشهای ثابت کننده مانند بستن باند لاستیکی فرآهم کند، اما جراحی هم گرانتر و هم دورهی نقاهت طولانیتری دارد. همچنین فرد در معرض خطر عوارض بیشتری قرار میگیرد.
این روش برای یک یا دو زایده در مطب به صورت سرپایی و در صورت نیاز همراه با بیحسی موضعی انجام میشود. برای انجام فرآیند در تعداد بیشتر باید فرد تحت بیهوشی عمومی قرار گیرد. احساس درد و پری ناحیهی مقعد پس از جاگذاری باندهای کشی ممکن است کمی ناخوشایند باشد.
بسته به توانایی و مقاومت بدن هر فرد ممکن است، نیاز یا عدم نیاز به چند روز استراحت پس از آن باشد. این عمل برای برخی افراد آنقدر ساده است که میتوانند بلافاصله به زندگی روزمره و فعالیت عادی خود برگردند. البته باید از بلند کردن اجسام سنگین بپرهیزند.
درد و خونریزی دو عارضهی طبیعی روش رابربند محسوب میشود به شرطی که با این شرایط همراه باشد:
- درد حاصل از باند لاستیکی بیشتر از ۲۴ الی ۴۸ ساعت بطول نکشد و با مصرف استامینوفن ساده یا حمام آب گرم نشسته (به مدت ۱۵ دقیقه) کاهش یابد.
- خونریزی ۷ تا ۱۰ روز بعد از بستن باند لاستیکی همزمان با افتادن زایدهی هموروئیدی رخ دهد، حجم خونریزی خفیف باشد و خودبهخود متوقف شود.
عوارض جانبی نادر رابربند شامل:
- ناتوانی در دفع ادرار (احتباس ادراری)؛
- عفونت در ناحیه مقعد؛
- درد شدید است که به روشهای تسکین دردی که پس از این روش استفاده میشود، پاسخ نمی دهند. این حالت بیشتر در مواقعی که باند به مناطق انتهایی کانال مقعد که دارای گیرندههای درد فراوان است ایجاد میشود؛
- خونریزی از مقعد که برای کاهش خطر آن، توصیه میشود از مصرف آسپرین و سایر داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی (NSAID) به مدت ۴ تا ۵ روز قبل و بعد از بستن باند لاستیکی خودداری شود.
- پس از بستن باند لاستیکی پزشک متخصص بواسیر به منظور تداوم درمان به بیمار خود توصیه میکند با مصرف مایعات فراوان و موادغذایی ملین به حرکت بهتر رودهای و پیشگیری از یبوست کمک کند.
### پایان خبر رسمی