، تبریز , (اخبار رسمی): رفرنس نویسی یکی از مهمترین و حساسترین بخشهای یک پایان نامه است که در ادامه به شیوه نگارش آن به شیوه اصولی پرداخته شده است.
رفرنسنویسی در پایاننامه و مقاله، صحت و اعتبار نوشته علمی را نشان میدهد
در فرایند نگارش پایاننامه یکی از مهمترین مواردی که باید به آن توجه کرد، رفرنس نویسی است. یک متن علمی اگر فاقد منبع و رفرنس باشد، هیچ ارزش و اعتباری نخواهد داشت. از طرفی خواننده به نوشته اعتماد نمیکند که از آن در نوشتن مقاله یا پایان نامه خود استفاده کرد. بنابرین رفرنسنویسی در پایان نامه یکی از الزامات بوده و براساس سبک پیشنهادی از سوی دانشگاه باید تنظیم شود. با توجه به اینکه هر دانشگاهی دارای دستورالعمل و شیوه نگارش پایان نامه خاص خود است، باید قبل از آغاز به نوشتن مقاله، آن دستورالعملها را مطالعه کرده و نحوه رفرنسنویسی مورد قبول دانشگاه را دانست.
انواع مختلف سبکهای رفرنس نویسی در پایان نامه وجود دارد که از پرکاربردترین آنها، سبکهای ونکوور است. البته برخی دانشگاهها ممکن است سبک رفرنسنویسی APA و را هم پیشنهاد کنند که این سبک بیشتر در مقالات به کار میرود. در ادامه یک مثال از سبکهای مختلف رفرنسنویسی آورده شده است که با دقت در هر کدام از آنها میتوان تفاوت بین آنها را مشاهده کرد.
Title: National Institutes of Health Consensus Development Conference statement: breast cancer screening for women ages 40–49, January 21–23, 199
MLA : National Institutes of Health Consensus Development Panel. "National Institutes of Health Consensus Development Conference statement: breast cancer screening for women ages 40–49, January 21–23, 1997." Journal of the National Cancer Institute 89.14 (1997): 960-965.
APA : National Institutes of Health Consensus Development Panel. (1997). National Institutes of Health Consensus Development Conference statement: breast cancer screening for women ages 40–49, January 21–23, 1997. Journal of the National Cancer Institute, 89(14), 960-965.
Chicago : National Institutes of Health Consensus Development Panel. "National Institutes of Health Consensus Development Conference statement: breast cancer screening for women ages 40–49, January 21–23, 1997." Journal of the National Cancer Institute 89, no. 14 (1997): 960-965.
Harvard : National Institutes of Health Consensus Development Panel, 1997. National Institutes of Health Consensus Development Conference statement: breast cancer screening for women ages 40–49, January 21–23, 1997. Journal of the National Cancer Institute, 89(14), pp.960-965.
Vancouver : National Institutes of Health Consensus Development Panel. National Institutes of Health Consensus Development Conference statement: breast cancer screening for women ages 40–49, January 21–23, 1997. Journal of the National Cancer Institute. 1997 Jul 16;89(14):960-5.
مثال بالا در خصوص رفرنس دهی به یک مقاله بود. اما گاهی ممکن است منبعی که از آن برای نوشتن پایان نامه استفاده شده، مقاله نباشد. مثلا ممکن است یک جمله از یک کتاب برداشته شود و یا از یادداشتهای یک کنگره یا همایش در پایان نامه استفاده شود. نحوه رفرنسدهی به کتاب و کنگرهها و وبسایتها با مقالات متفاوت است، اما هر کدام از سبکهای بالا میتوان در خصوص این منابع نیز استفاده شود. در زیر مثالهای مربوط به رفرنسدهی به کتاب آورده شده است.
Book Title: The cancer book
MLA: ooper, Geoffrey M. The cancer book: A guide to understanding the causes, prevention, and treatment of cancer. Jones & Bartlett Learning, 1993
APA: Cooper, G. M. (1993). The cancer book: A guide to understanding the causes, prevention, and treatment of cancer. Jones & Bartlett Learning
Chicago: Cooper, Geoffrey M. The cancer book: A guide to understanding the causes, prevention, and treatment of cancer. Jones & Bartlett Learning, 1993
Harvard: Cooper, G.M., 1993. The cancer book: A guide to understanding the causes, prevention, and treatment of cancer. Jones & Bartlett Learning
Vancouver: Cooper GM. The cancer book: A guide to understanding the causes, prevention, and treatment of cancer. Jones & Bartlett Learning; 1993
شیوه رفرنسدهی به کتاب، مقاله، وبسایت، پایاننامه و… متفاوت است. در برخی دانشگاهها از یک شیوه ارجاع استاندارد نظیر APA، MLA، شیکاگو، ونکوور و … استفاده میکنند. در برخی دانشگاههای دیگر شیوه مربوط به خود را دارند. در این دانشگاهها با استفاده از یکی از شیوههای استاندارد استفاده میکنند. اما جزییات و شخصیسازی مربوط به خود را در این زمینه ذکر میکنند.
نحوه چینش رفرنسها در انتهای پایان نامه
به طور کلی باید هر منبعی که در درون متن ذکر میکنید باید در لیست رفرنسهای انتهای متن نیز ذکر شود. معمولا در ابتدا شیوه ارجاع به رفرنسنویسی در پایاننامه به صورت نابع فارسی، سپس منابع انگلیسی و سایر زبانها قرار میگرفت و سپس به ترتیب حروف الفبا مرتب میشدند (مانند سبک APA). در بعضی از موارد لازم نیز ترتیب رفرنسها تفکیک میشد. به این ترتیب که ابتدا منابع کتاب، سپس مقاله و … دستهبندی میشد. اما امروزه بیشتر از ترتیب عددی و یا سبک ونکوور استفاده میشود. در این روش اعداد میتواند در انتهای جمله در داخل [ ] قرار بگیرد و یا به صورت عدد کوچک در بالای جمله بدون کروشه نمایش داده شود. معمولا در رفرنسنویسی پایان نامه از حالت [ ] استفاده میشود. مثل حالت زیر:
- سیگار شایعترین علت رخداد سرطان سینه در جمعیت جهان است [2].
نحوه رفرنس نویسی در پایان نامه
لازم به ذکر است که رفرنسنویسی پایان نامه به صورت دستی و یا با نرم افزار رفرنسدهی endnot انجام میشود. در شیوه دستی احتمال رخداد خطا بسیار بالا است و هر بار که میخواهید متن پایان نامه را ویرایش کنید و یا بخشی از متن را حذف یا به آن اضافه کنید مجبور خواهید بود کل ترتیب رفرنس پایان نامه به هم میخورد. اما در روش endnot این اتفاق نمیافتد و برای رفرنسهای پایان نامه یک کتابخانه درست میشودد که در صورت ویرایش متن پایان نامه و حذف یا اضافه کردن یک رفرنس به متن، هیچ اتفاقی در متن نمیافتد و برنامه به صورت خودکار ترتیب رفرنسها را اصلاح میکند.
### پایان خبر رسمی