، تهران , (اخبار رسمی): حفظ سلامت دستگاه گوارش ارتباط مستقیم با آنچه شخص میخورد، دارد و راهکارهای سادهای مانند مصرف فیبر و پروبیوتیک و کاهش مصرف چربی کمک میکند.
دستگاه گوارش شامل اعضایی است که از نای شروع شده و تا انتهای روده بزرگ ادامه دارد. در صورتی که دستگاه گوارش دارای سلامت لازم باشد، مواد مغذی به راحتی جذب شده و سلامت کلی بدن نیز تامین میشود. سلامت دستگاه گوارش ارتباطی مستقیم با آنچه خورده میشود، دارد. انجام برخی راهکارهای ساده میتواند در حفظ سلامت دستگاه گوارش و جلوگیری از بیماریهایی نظیر یبوست، هموروئید، شقاق و … کمک کند. در ادامه راهکارهای حفظ سلامت دستگاه گوارش بیان میشود:
مصرف فیبر
یکی از سادهترین و موثر ترین راهکارهای حفظ سلامت دستگاه گوارش مصرف کافی فیبر است، فیبر از مواد اساسی برای سلامت گوارش است، زیرا که این ماده در رودهها هضم نشده و با جذب آب به افزایش حجم مدفوع و به حفظ سلامت روده کمک میکند. در واقع مهمترین کاربرد فیبر جلوگیری از یبوست و به دنبال آن جلوگیری از بیماریهای مقعدی نظیر هموروئید (بواسیر) است. غلات کامل، سبزیجات، حبوبات و میوهها سرشار از فیبر بوده و به حفظ سلامت دستگاه گوارش کمک میکند. رژیم غذایی پر فیبر در درمان بیماریهای دیورتیکولوز، هموروئید و سندرم روده تحریک پذیر (IBS) نیز موثر است.
فیبر دارای دو نوع مختلف محلول و غیر محلول است که هر یک از آنها عملکرد مختلفی را ارائه داده و به نحوی مصرف آن ضروری است. فیبر محلول در آب حل شده و توانایی تشکیل ژل در روده را دارد در صورتی که فیبر نامحلول غیر قابل حل بوده و دارای خاصیت هیگروسکوپیک است، این فیبر تا ۲۰ برابر وزن خود آب جذب کرده و به افزایش حجم مدفوع کمک میکند. فیبر نامحلول با مصرف سبوس گندم، سبزیجات و غلات کامل و فیبر محلول با مصرف سبوس جو، آجیل، دانه و حبوبات تامین میشود.
کاهش مصرف چربیها
چربیها از جمله گروههای غذایی مورد نیاز برای بدن است که برای سوخت و ساز بدن ضروری است. اما از طرفی مصرف چربیها موجب میشود، عملکرد دستگاه گوارش با اختلال مواجه شود و فرد به یبوست مبتلا شود. برای جلوگیری از این امر لازم است مصرف چربیها را محدود کرده و آن را همراه با فیبر مصرف کرد تا از بروز بیماریها جلوگیری شود.
همچنین یکی از راهکارهای حل این مشکل مصرف گوشتهای بدون چربی است. زیرا همان طور که همه میدانند مصرف پروتئین برای بدن ضروری است. اما مصرف گوشتهای چرب میتواند دستگاه گوارش را با اختلال مواجه کند. به همین منظور لازم است مصرف گوشتهای بدون چربی و سالم مانند گوشت مرغ را جایگزین گوشتهای چرب کرد.
رعایت نظم در رژیم غذایی
افزون بر نوع غذایی که مصرف میشود، رعایت نظم در مصرف وعدههای غذایی نیز مهم است. به این منظور لازم است تعداد وعدههای غذایی را افزایش داده و به جای آن حجم هر وعده را کاهش داد. به علاوه لازم است وعدهها در ساعات مشخصی از روز مصرف شوند و نظم مشخصی داشته باشند. برای اطلاعات کاملتر میتوان با متخصص تغذیه نیز مشورت کرد.
مصرف پروبیوتیکها
پروبیوتیکها همان باکتریهای مفید روده هستند، که مصرف آنها به حفظ سلامت دستگاه گوارش کمک میکند. زیرا این باکتریها میتوانند سلامت بدن را تضمین کرده با اثرات مصرف غذاهای ناسالم، استرس و … مبارزه کند. اما مهمترین کاربردهای پروبیوتیک شامل کمک به جذب مواد مغذی در بدن، تجزیه لاکتوز، تقویت سیستم ایمنی بدن و کمک به درمان سندرم روده تحریک پذیر (IBS) است. به همین جهت مصرف روزانه منابع پروبیوتیک مثل ماست و شیر توصیه میشود.
نوشیدن آب کافی
نوشیدن آب به میزان کافی و هیدراته نگه داشتن بدن به حفظ سلامت دستگاه گوارش کمک میکند، حجم زیادی از بدن را آب تشکیل میدهد و مصرف کافی آب به بهبود عملکرد روده و دستگاه گوارش کمک میکند. مصرف آب حجم مدفوع را افزایش داده و به نرمی آن کمک میکند، در نتیجه با مصرف آب از یبوست و هموروئید جلوگیری میشود. لازم است هر فرد حداقل روزانه ۸ لیوان آب مصرف کند.
پرهیز از عادات بد
برخی از عادات روزانه وجود دارند که به طور مستقیم با بروز بیماریها در دستگاه گوارش در ارتباط است به طور مثال استعمال سیگار، مصرف مشروبات الکلی و کافئین بیش از حد موجب آسیب به دستگاه گوارش شده و ریسک ابتلا به بیماریهایی نظیر زخم معده و سوزش سر معده را افزایش میدهد در نتیجه باید از انجام آنها پرهیز کرد.
ورزش منظم
ورزش منظم میتواند با بهبود عملکرد روده، سرعت هضم و جذب مواد مغذی در بدن را افزایش دهد و به حفظ سلامت دستگاه گوارش کمک کند. ورزش منظم با کاهش احتمال یبوست به سلامت بدن کمک میکند. از دیگر تاثیر ورزش میتوان به کاهش وزن بدن و سلامت کلی بدن اشاره کرد. لازم است انجام ورزش را در برنامه روزانه خود قرار داد.
مدیریت استرس
یکی از مشکلات اساسی بشریت افزایش استرسهای روزانه و تنشهای عصبی است که به طور مستقیم با عملکرد روده در ارتباط است. به این منظور پیشنهاد میشود هر چه زودتر مشکلات عصبی خود را درمان کند و یا در صورت لزوم با متخصص مربوطه مشورت کند.
### پایان خبر رسمی