، تهران , (اخبار رسمی): در هفتههای اخیر خبری مبنی بر تصویب مالیات اجاره مسکن منتشر شد. این بند مالیاتی در شرایطی به تصویب رسید که بازار اجاره مسکن حال خوبی ندارد و سیاستگذاران برای تصمیمی درست برای ساماندهی این بازار تحت فشار هستند. حال در این مقاله به این مبحث پرداخته میشود که تکنولوژی چگونه به این بازار کمک میکند؟
البته پیشنهاداتی همچون ایجاد مجتمعهایی برای اجارهداری حرفهای و پرداخت تسهیلات به انبوهسازان برای ساختوساز به قصد اجاره دادن مطرح شد، ولی به دلایل متعددی این طرح به مرحله اجرا نرسید و همچون سایر طرحها نیمه کاره ماند و به سرانجام نرسید.
بازاری که در حال حاضر در آشفتگی به سر میبرد و همچنان قیمتگذاری مالکان با توجه به نرخ تورم و افزایش قیمتها در کالاهای مختلف بسیار بیشتر از ارزش واقعی آنهاست. به طوری که قیمت خرید آپارتمان در مناطق میانی شهر در 5 سال گذشته برابر با قیمت اجاره آپارتمان در قیطریه یا حتی اجاره آپارتمان در شمس آباد شده است.
به گفته برخی از کارشناسان دریافت مالیات از خانههای خالی، یکی از بهترین راههای کنترل بازار اجاره است تا به واسطه افزایش تقاضای مصرفی، فضای بازار اجاره در بین مالکان رقابتی شود، تا در نهایت خانههای بدون استفاده وارد بازار اجاره شوند.
از طرفی دو ونیم میلیون خانه خالی وجود دارد و طبق آماررسمی اعلام شده از سوی نهادهای متولی بازار مسکن، سالانه یک میلیون خانه مورد احتیاج است تا نسبت عرضه و تقاضا متعادل شود. با این آمار موجود آیا دریافت مالیات از اجاره و خانههای خالی میتواند بازار اجاره مسکن را ساماندهی کند؟
اما راهکار کاربردی چیست؟ بند مالیاتی که به تازگی تصویب شده و آن هم دریافت مالیات از موجران است که آنها را موظف به پرداخت 15 درصد از عایدی اجاره میکند راهکار موثری است یا بالعکس باعث میشود 15 درصد افزایش اجاره بها صورت بگیرد؟ البته راهکاری برای این امر در نظر گرفته شده و آن هم معافیتهای مالیاتی، برای موجرانی که از مبلغ تعیین شده توسط کارگروه تعیین سقف اجاره بها اجاره کمتری دریافتکنند در نظر گرفته شده است.
این عوامل به صحیح کار کردن سامانه ملی املاک و اسکان بستگی دارد که بتواند به بهترین شکل، خانههای خالی را شناسایی کرده و سایر ملزوماتی که برای دریافت مالیات و شناسایی وضعیت بهرهوری مالکان از خانه لازم است را در خود جای داده باشد، تا فرق سوداگران و مالکانی که به درستی به اجارهداری میپردازند را تشخیص دهد. به گفته معاون وزیرراه و شهرسازی این سامانه تا پایان امسال به مرحله اجرا میرسد.
اما این سامانه صرفا برای شناسایی است و نمیتواند در بحث خرید و فروش، ارزشگذاری و تخمین قیمت مسکن و سایر مباحثی که میتواند به تعادل قیمتها کمک کند نقش داشته باشد. یکی از عوامل تاثیرگذار در نرخ اجارهبها، قیمت تمام شده مسکن و ارزشی است که مالک روی آن میگذارد. قیمتها نیز که امروزه به دلایل مختلف همچون نرخ تورم و افزایش قیمت در سایر کالا افزایش چشمگیری داشته تاثیر مستقیمی در نرخ اجاره گذاشته است.
این افزایشها بیش از تورمی است که در سایر کالاها روی داده و میتوان گفت بسیاری از مالکان قیمتهای نجومی برای ملک خود درنظر گرفتهاند. به عنوان مثال برای اجاره آپارتمان در امیرآباد باید حداقل ماهیانه 5 الی 7 میلیون تومان پرداخت شود و این قیمت دو برابر قیمت واقعی اجاره در این منطقه است. زیرا مبنای صحیحی برای تعیین نرخ وجود ندارد و تعیین سقف اجاره بها که چندی پیش مطرح شد نمیتواند همه را ملزم به دریافت اجاره متناسب با این سقف تعریف شده کند.
یکی از اصولیترین راهحلهای ممکن، دریافت مالیات اسکان است که تعریف آن در این مقاله نمیگنجد. اما آگاهی مردم از قیمتها و ارزش واقعی املاک و قبول نکردن پرداخت مبالغ بیشتر از ارزش واقعی یک ملک، میتواند موجران را در فضای رقابتی برای اجاره دادن ملک خود قرار داده و تا حدودی بازار اجاره متعادل شود.
اما برای همه مقدور نیست با مراجعه حضوری به ملکهای مورد نظرشان برای خرید یا اجاره، قیمت واقعی آن ملک را ارزیابی کنند تا از پرداخت اجاره بهای زیاد مصون بمانند. در نتیجه به تکنولوژی و فنآوری روز دنیا احتیاج پیدا کرده و سامانهای با عنوان کیلید وارد بازار مسکن شد. این سامانه دادهمحور، هوشمصنوعی را وارد بازار مسکن ایران کرد تا در بخشهای مختلف این حوزه از آن بهره ببرد. یکی از این اهداف و ابزارهای مفید و کاربردی کیلید، تخمین قیمت ملک است.
گفتنی است همان کاری که انسان برای تخمین و ارزیابی ارزش یک ملک انجام میدهد، برای این ابزار تعریف شده و هوش مصنوعی با در نظر گرفتن آن مولفهها قیمت واقعی ملک را به کاربران ارائه میدهد. برای دریافت این قیمت نیز لازم نیست فعالیت زیادی صورت بگیرد و تنها با واردکردن کدپستی ده رقمی تمام این اطلاعات به کاربر ارائه میشود. اطلاعاتی همچون میانه و میانگین قیمت، سال ساخت بنا، نوع ساخت و آخرین زمان معامله به کاربر ارائه میشود. از طرفی کاربران میتوانند با مراجعه به بخش فرصتهای سرمایهگذاری، روند رشد یا کاهش قیمتها در آن منطقه را در قالب نمودار مشاهده کنند.
تخمین قیمت خانه ورای اینکه به خریدار یا مستاجران کمک میکند تا انتخاب صحیحی داشته باشند، به مردم نیز کمک میکند ارزش واقعی ملک و سرمایه خود را بدانند و از آخرین تغییرات آن با خبر شوند. البته این یکی از ابزارهای این سامانه است و بخشهای دیگر کیلید باعث میشود دید باز و سرعت بیشتری برای خرید یا اجاره خانه داشت.
این سامانه داده محور، علاوه بر اینکه به مشاورین املاک و کاربران عادی کمک میکند واحدهای خود را برای عرضه بارگذاری کنند و متقاضیان آن فایلها را برای خرید یا اجاره بررسی کنند، در بخشهای مختلف ارزش افزودههای مفیدی به کاربران ارائه میدهد. بخشهایی همچون فرصتهای سرمایهگذاری که با در نظر گرفتن روند رشد یا کاهش قیمت یک ملک در منطقه قدرت تصمیمگیری را دو چندان میکند و اطلاعات مفیدی از روند معاملات آن خانه با نمودار تغییرات قیمت ارائه میدهد.
### پایان خبر رسمی