، تهران , (اخبار رسمی): خونریزی دستگاه گوارش یکی از مشکلات شایعی است که بیماران را به وحشت میاندازد، این مشکل میتواند ناشی از عوامل مختلفی باشد اما نیاز به بررسیهای بیشتری دارد.
خونریزی از دستگاه گوارش میتواند از دستگاه گوارش فوقانی و یا تحتانی باشد و به صورت استفراغ خونی، خون در مدفوع به رنگ خون قرمز و تازه و یا مدفوع قیری رنگ نمایان شود.
علت خونریزی دستگاه گوارش
- خون در مدفوع
- استفراغ خونی
- تشخیص خونریزی دستگاه گوارش
درمان خونریزی دستگاه گوارش
خونریزی دستگاه گوارش میتواند به علتهای مختلفی روی دهد، که نیاز به بررسیهای بیشتری دارد. اما نباید نسبت به این علامت بی تفاوت بود، زیرا علت این خونریزی میتواند بیماریهای خوشی خیمی مانند هموروئید یا بواسیر باشد و یا از بیماریهایی کشنده مانند سرطان نشات گیرد. مهمترین علل خونریزی از دستگاه گوارش عبارتند از :
- زخم گوارشی
- التهاب معده
- واریس مری
- آسیب مری
- التهاب زخمی روده بزرگ
- تودههای سرطانی
- هموروئید
خون در مدفوع
خون در مدفوع یکی از اشکال خونریزی از دستگاه گوارش است. که شایعتر از موارد دیگر است. این مشکل نیز باید جدی گرفته شود، با این حال در اغلب موارد علت خون در مدفوع بیماریهای بی خطری نظیر هموروئید است. از دیگر علل این مشکل میتوانیم به این موارد اشاره کرد:
- پولیپ روده بزرگ
- سرطان
- بیماری کرون
- کولیت اولسراتیو
خونریزی معده یا دوازدهه
خونریزی از معده از علل شایع خون در مدفوع در افراد بالای ۶۰ سال است. البته اگر خونریزی از معده سریع و زیاد باشد، به صورت خون در مدفوع نمایان میشود، ولی اگر این خونریزی آهسته باشد، موجب تیره شدن رنگ مدفوع میشود، البته تیره شدن رنگ مدفوع میتواند ناشی از مصرف مکمل آهن و یا شیرین بیان باشد.
استفراغ خونی
استفراغ خونی میتواند از علتهای متعددی نشات گیرد، این خونریزی از قسمتهای فوقانی دستگاه گوارش نشات میگیرد. این قسمتها عبارتند از :
- معده
- مری
روده کوچک (دوازدهه)
خونریزی از نواحی پایینتر از قسمت دوازده روده به سمت بالا باز نمیگردد، بلکه وارد روده بزرگ شده و از طریق مدفوع دفع میشود. اگر خون موجود در استفراغ خونی به رنگ روشن باشد، نشانگر این است که خونریزی کمی قبلتر صورت گرفته است اما اگر این خونریزی به رنگ تیره باشد، یعنی مدت طولانی از خونریزی گذشته و خون چندین ساعت در معده باقی مانده است.
تشخیص خونریزی دستگاه گوارش
خونریزی دستگاه گوارش بسته با محل خونریزی با روشهای متعددی انجام میشود که عبارتند از :
خونریزی دستگاه گوارش فوقانی: در صورتی که خونریزی دستگاه گوارش به شکل استفراغ خونی باشد، پزشک از روش آندوسکوپی (شامل وارد کردن لوله فیبر نوری کوچک از طریق مری به معده) برای تشخیص دقیق محل خونریزی استفاده میکند.
خونریزی دستگاه گوارش تحتانی: در صورتی که خونریزی دستگاه گوارش به شکل خون در مدفوع و یا مدفوع قیری رنگ باشد، پزشک از روش کولونوسکوپی (شامل وارد کردن لوله فیبر نوری کوچک از مقعد به روده) استفاده میکند. البته وجود خون در مدفوع در اغلب موارد با چشم قابل مشاهده نبوده زیرا مقدار این خونریزی انقدر کم بوده که با چشم قابل مشاهده نیست.
درمان خونریزی دستگاه گوارش
درمان خونریزیهای دستگاه گوارش بسته به علت و محل خونریزی متفاوت است، برخی از درمانهای پیش بینی شده به این شرح است:
خونریزی با منشا دیورتیکول: برای توقف این خونریزی پزشک به طور مستقیم به داخل سرخرگ تغذیه کننده آن دارو تزریق میکند.
خونریزی با منشا گاستریت (التهاب معده): درمان این خونریزی با درمان علت زمینهای انجام میشود
خونریزی با منشا هموروئید: درمان این خونریزی با درمان علت زمینهای انجام میشود
در برخی موارد نیز برای توقف خونریزی از لیزر استفاده میشود. در مواردی که خونریزی به درمانها پاسخ ندهد. عمل جراحی لازم است.
### پایان خبر رسمی