، کرج , (اخبار رسمی): عملیات پرچ کردن دارای سه مرحله اساسی است. مرحله اول ایجاد سوراخ در قطعات است. این سوراخ باید دارای عمقی مناسب باشد تا پرچ از آن عبور کند. همچنین میزان آن باید مقداری باشد که پرچ حالت لغ نداشته باشد.
مراحل پرچ کاری کدام است؟
عملیات پرچ کردن دارای سه مرحله اساسی است. مرحله اول ایجاد سوراخ در قطعات است. این سوراخ باید دارای عمقی مناسب باشد تا پرچ از آن عبور کند. همچنین میزان آن باید مقداری باشد که پرچ حالت لغ نداشته باشد.
مرحله دوم پرچ انجام می گیرد یعنی قطعه سوم که به عنوان اتصال دهنده یا همان پرچ است، آن ها را به هم متصل کند. یعنی از این سوراخ های ایجاد شده، رد می شود.
سرانجام در مرحله نهایی یعنی مرحله سوم، فشرده سازی سرقفل از طریق ابزار مخصوص پرچ کاری که به آن دستگاه پرچ کن می گویند، صورت می گیرد و اینگونه دو قطعه کاملا به هم متصل می شوند.
یکی از امتیازات پرچ کاری نسبت به اتصال میخ یا پیچ، دائمی بودن آن است. این نوع اتصال قوی و یا فشرده سازی عمیق موجب می شود تا قطعات به هیچ عنوان از هم جدا نشود و تضمینی برای عدم جداسازی قطعات خواهد بود.
معرفی انواع میخ پرچ
بعد از اینکه با نکات مهم در مورد انتخاب میخ پرچ آشنا شدید، به معرفی انواع میخ پرچ می پردازیم این میخ ها عبارتند از :
- میخ های پرچ شانه دار
- میخ های پرچ افشان
- میخ های پرچی ضد زنگ
- میخ های توپُر
- میخ های نصف خالی و نصف پر
- میخ های پرچ کور
هر یک از میخ های پرچ نام برده با کیفیت عالی طراحی شده اند و در موارد خاصی استفاده می شود. به عنوان نمونه میخ پرچ شانه دار دارای قابلیت های زیر می باشند:
- سرعت بالای مونتاژ
- چرخش آسان بعد از مرحله پرچیدن
- اتصال بسیار قوی و غیر قابل جدا شدن
- قیمت مناسب و مقرون به صرفه
منبع: پرچ و پرچ کاری
### پایان خبر رسمی