، تهران , (اخبار رسمی): آشنایی با سازمان SAY، توضیح زیربنا، اهداف، و برنامههای آینده، شفافسازی مطالب کلیدی (بلاکچین، سازمان خودمختار، ماژول نیاز)
هدف SAY، بنای روش و ساختاری کمتر دیده شده است که از سویی به رفع نیازهای اساسی کودکان میپردازد، و از سوی دیگر شبکهای جهانی و بدون نیاز به اعتماد برای قدم برداشتن به سوی حل مسئلهی فقر بنا میکند.
مسئلهی فقر، کودکان در شرایط سخت، سازمان خودمختار، پایگاه داده، بلاکچین و توکن دیجیتال. در نگاه اول، هیچ یک از این موارد به یکدیگر مرتبط نیستند. اما در برههای از زمان، در جایی از ایران، گروهی از افراد چینش ساختاری را آغاز کردند که تمام این کلمات را به هم پیوند میدهد. نتیجهی این پیوند نوآورانه و غیرمنتظره، پروژهی آزاد SAY است.
آشنایی با SAY: هدف، آغاز، و زیربنا
SAY استارتاپی در زمینهی مسئولیت اجتماعی است که فعالیت خود را در نیمهی دوم سال 1398 آغاز نمود. در این زمان، SAY چند کودک از انجمنهای مردمنهاد را تحت پوشش خود قرار داد تا تعدادی از کالاهای موردنیاز آنها را تامین کند. این نقطهی آغازی بود برای چینش ساختاری خودمختار تا جامعه بتواند همزمان با انجام اقداماتی در جهت تسهیل شرایط برای کودکان، نگاهی به ریشهی اصلی مسئلهی فقر داشته باشد. در ادامهی این مقاله نگاهی بر فعالیتهای حال حاضر و آیندهی SAY میاندازیم.
گام اول: ساخت پایگاه دادهی جهانی
در قدم اول، SAY قصد دارد بانک اطلاعاتی شفاف و قابل دسترسی از کودکان، نیازها و شرایط آنها، و دادههای حیاتی دیگر بنا کند. پژوهشگران، خیرین، فعالان اجتماعی و علاقمندان میتوانند از این طریق اطلاعات موردنیاز خود را کسب کنند و با آگاهی بیشتری به فعالیتهای خود ادامه دهند. پایگاه دادهی SAY، به صورت متنباز طراحی شده و پژوهشگران را تشویق میکند تا برای تحقیقات خود، از دادهها استفاده کنند تا بتوانند به طرزی دقیقتر، و با بهینهسازی وقت و انرژی، فعالیتهای راهبردی جامعه را برای مبارزه با فقر سازماندهی کنند.
با بنای این پایگاه، اطلاعات به شکلی ساده و قابل مدیریت به مخاطبین و فعالان ارائه خواهد شد. در نتیجه این امکان وجود دارد که مسئلهی عظیم فقر و تاثیرپذیری کودکان از آن، به چندین طرح (ماژول) مختلف و کوچکتر تجزیه شود. یکی از این طرحها، که هماکنون بنیان اصلی سازمان SAY است، ماژول نیاز نام دارد.
ماژول نیاز: خشت اصلی بنای SAY
در زمان نگارش این مقاله، SAY با همکاری سازمانهای مردمنهاد، 47 کودک را تحت پوشش خود قرار داده است. به هر یک از این کودکان، نمایهای بر روی نرمافزار و وبسایت SAY اختصاص داده شده که به صورت تصادفی بر سر راه کاربران قرار میگیرد. لازم به ذکر این نکته است که SAY، سازمانی همواره در حال پرورش، تحقیق، و توسعه است و دیدگاهی فراگیر را دنبال میکند که به گسترش زیرساخت و توانایی سازمان، و همکاریهای گستردهتری با انجمنهای مردمی میانجامد.
نمایههای متفاوت: پلی میان ایجاد شفافیت و حفظ حریم خصوصی
با بازدید از نمایهی هر کودک در نرمافزار، افراد میتوانند به صدای واقعی کودک که از اهداف، شرایط، و یا زندگی خود صحبت میکنند گوش فرا دهند و بخشی از داستان زندگی او را بخوانند. اما برای هر کودک آواتاری ساختگی و نامی متفاوت در نظر گرفته شده تا از فاش شدن هویت و صدمه دیدن حریم خصوصی او جلوگیری شود. به مدد این روش، افراد جامعه برای ادای مسئولیت اجتماعی خود، نیازی به شناخت یا برقراری ارتباط با هویتی انحصاری نخواهند داشت. در عین حال، امکان برپایی خانوادهی مجازی برای هر کودک، کمک خواهد کرد تا حس همدلی و صمیمیت فعالان اجتماعی نسبت به کودکان تقویت شود.
عنوانی تازه: خانوادهی مجازی برای کودک واقعی
سازمان SAY در تلاش است تا با بهکارگیری سیستمی تحت عنوان «خانوادهی مجازی»، شکلی خاص را از ارتباط میان مسئولان اجتماعی و کودکان ارائه دهد. با استفاده از بستر SAY، افراد میتوانند به طور مجازی، نقش پدر، مادر، خاله، دایی، عمه، و یا عموی کودکی را برعهده بگیرند. تحت این نقشها است که افراد میکوشند تا نیازهای کودکان را برطرف کنند.
نیازهای کودکان: از کالا تا خدمات
لازم به ذکر نیست که هر کودک در هر سن و شرایط، نیازهای مخصوص به خود را دارا است. مددکاران هر انجمن همکار با SAY، به طور هفتگی نیازهای خاص هر کودک را بر روی نرمافزار ثبت میکنند. این نیازها در حال حاضر دو دستهی کالا و خدمات را در برمیگیرند و به تامین وجوه مختلفی از زندگی کودک مانند خوراک، پوشاک، سلامت، بهداشت، آموزش و تفریح کمک میکنند.
هر فرد از خانوادهی مجازی، میتواند هزینهی پرداخت یک یا چند نیاز کودک را برعهده گیرد. همچنین، این امکان وجود دارد که هزینهی هر نیاز به طور کامل، یا به صورت اشتراکی با سایر اعضای خانوادهی مجازی کودک پرداخت شود. کالاها از طریق فروشگاههای آنلاین و توسط افرادی به نام «میانجی» خریداری خواهند شد.
اما برای بار دیگر در طول تاریخ طولانی برپایی و دوام سازمانهای مردم نهاد، به پرسشی تکراری برمیخوریم: «چگونه میتوان شفافیت مالی و صداقت عمل این سازمانها را تضمین نمود؟»
فناوری نوین بلاکچین: تضمین حداکثر شفافیت و امنیت
در اینجا به نقطهی عطفی برمیخوریم که نحوهی کار SAY را از سایر پروژههای مشابه متمایز میکند. فناوری بلاکچین که انقلابی تازه را در زمینهی مدیریت اطلاعات رقم زد، در سالیان اخیر در زمینههای مختلفی مانند انتقالات مالی یا زنجیره تامین مورد استفاده قرار گرفته است. SAY نیز سازمان و نرمافزار خود را بر روی بستر بلاکچین بنا کرده تا با حذف نیاز به مرجعی مرکزی برای کنترل فعالیتها، آگاهی و شفافیت از اقدامات خود را به حداکثر برساند.
سازمان خودمختار بر بستر بلاکچین: نسل جدید حکمرانی اجتماعی
سازمانی را تصور کنید که نیازی به واسطه یا مدیر مرکزی ندارد و تمام تصمیمات مالی، اداری، و راهبردی آن با رایگیری از اعضای سازمان و بر طبق قوانین قراردادهای هوشمند انجام میشود. سازمانهای خودمختار غیرمتمرکز بر بستر بلاکچین، که SAY نمونهای از آنها است، به چنین شکل خودکار و کنترلشدهای عمل میکنند که امکان تقلب را به حداقل میرساند. با توجه به زمانگیر بودن فرآیند برنامهریزی قراردادهای هوشمند، متخصصان سازمان SAY همچنان سخت مشغول تکمیل این ساختار بر بستر بلاکچین هستند. اما بهکارگیری مکانیزم قراردادهای هوشمند تمامی اهداف سازمان خودمختار و رایگیریهای اجتماعی لازم را به شیوهای اتوماتیک و آسان پیش خواهد برد. در نتیجه، کلیهی اقدامات سازمان در کمال شفافیت و با نیاز به مشارکت جامعه در تصمیمگیریهای لازم صورت خواهد گرفت.
امضاهای دیجیتال: تضمین امنیت و صحت تراکنشها
در خصوص شفافسازی تراکنشهای مالی، از مفهومی با نام «امضای دیجیتال» استفاده خواهد شد. اتصال کیف پول اتریوم به مددکاران، اعضای خانوادههای مجازی، و افراد میانجی این امکان را میدهد تا پس از پرداخت یک نیاز، امضای دیجیتال خود را بر روی آن ثبت کنند. مهمترین ویژگی امضاهای دیجیتال، تایید صحت تراکنشها و اثبات انجام تراکنشها است؛ به صورتی که اطلاعات هر تراکنش و اعتبار آن، به شکلی شفاف برای عموم قابل دسترسی خواهد بود.
توکنهای دیجیتال: نشانی از کاربردهای بیانتها
توکنها، به زبانی ساده، نشانی از اعتبار هستند برای افرادی که در رفع نیازهای کودکان مشارکت داشتهاند. هر فرد به ازای مشارکت خود در رفع یک نیاز، تعدادی توکن دریافت خواهد کرد. در ساختار فعلی سازمان، این توکنها به فرد اختیار رایدهی و مشارکت در تصمیمگیری برای اقدامات و مسیر آیندهی SAY را اهدا خواهند نمود. پس واضح است که با مشارکت بیشتر، هر فرد اختیار گستردهتری برای بیان رای و نظر خود در سازمان خواهد داشت.
موارد ذکر شده تنها بخشی از اقدامات SAY در جهت بنای سازمانی غیرمتمرکز، خودمختار، و شفاف در جهت ادای مسئولیت اجتماعی اعضای جامعه بود. در برابر سازمان SAY، همچنان مسیری دور و دراز قرار دارد.
کلام آخر: هدف نهایی SAY
بستر آزاد و غیرانتفاعی SAY به وجود آمده تا با مشارکت افراد جامعه ارتقا پیدا کند. با ساخت پایگاه دادهای گسترده از اطلاعات و نیازهای کودکان در شرایط سخت، و بنای رابطهای شفاف میان سازمانهای مردمنهاد، مددکاران، فعالان اجتماعی، پژوهشگران و هر فرد علاقمند دیگری در جامعه، SAY امید دارد که در حین کمک به رفع نیازهای فعلی کودکان تحت پوشش، برنامهای بلندمدت و عملگرایانه برای توانمندسازی افراد و کودکان در طیفهای گوناگون پایهگذاری کند که در انتها به خروج این کودکان و افراد از چرخهی فقر منتهی شود.
هدف SAY، بنای روش و ساختاری کمتر دیده شده است که از سویی به رفع نیازهای اساسی کودکان میپردازد، و از سوی دیگر برای قدم برداشتن به سوی حل مسئلهی فقر، شبکهای جهانی و بدون نیاز به اعتماد بنا میکند.
### پایان خبر رسمی