، تهران , (اخبار رسمی): دبیر شورای ارزشیابی هنرمندان، نویسندگان و شاعران کشور از بررسی سالانه بیش از 400 پرونده توسط این شورا در دولت یازدهم خبر داد و گفت: در سه سال گذشته بیش از یکهزار و 200 پرونده بررسی شده است.
به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ، سید محمد مجتبی حسینی با تشریح فعالیت های این شورا افزود: برای سهولت رسیدگی به پرونده ها هر ماه 18 کمیته تخصصی جلسات خود را به صورت مستمر زیر نظر روسای کمیته ها تشکیل می دهند و در بعضی از رشته ها در هر ماه دو یا سه جلسه برگزار می شود و شورای ارزشیابی معمولاً هر هفته یکبار تشکیل جلسه می دهد.
وی یادآور شد: در دو سال گذشته هر سال بیش از 42 جلسه توسط این شورا برگزار شده و به طور میانگین در دولت یازدهم سالانه بیش از 400 پرونده در دو مرحله و با دقت نظر و بحث های تخصصی و کارشناسی ارزشیابی شده اند.
مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: با توجه به بررسی دو نوبته تک تک پرونده ها و اظهارنظر اعضا و کارشناسان نکته سنج و دقیق این شورا، می توان گفت داوری و ارزشیابی این شورا در شمار کارشناسی ترین داوری های هنری است و عملاً شائبه امکان رایزنی برای کسب درجات بالاتر توسط هنرمندان منتفی است.
دبیر شورای ارزشیابی هنرمندان، نویسندگان و شاعران کشور تاکید کرد که شورای ارزشیابی با استقلال رای و نگاه تخصصی عمل می کند.
حسینی اظهار داشت: در نمونه برگه های ارزشیابی کسب جوایز ملی یا بین المللی نمره خود را دارد، اما به آن معنی نیست که صِرف کسب یک جایزه ملی و بین المللی ملاک اعطا و صدور درجات هنری قرار گیرد.
نحوه رسیدگی به پرونده هنرمندانِ متقاضی:
دبیر شورای ارزشیابی هنرمندان، نویسندگان و شاعران کشور در تشریح نحوه رسیدگی به پرونده هنرمندان متقاضی هم گفت: هنرمندان متقاضی ارزشیابی در چهار گروه اصلی هنرهای زیبا، شعر و داستان، سینما و هنرهای سنتی که دارای حداقل پنج سال فعالیت مستمر باشند با معرفی استادانِ هنر یا انجمن ها و صنوف هنری یا معرفی از سوی نهادها و دستگاه ها می توانند با مراجعه به ادارات کل استانی یا دبیرخانه های کمیته های تخصصیِ مستقر در معاونت های تخصصی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با تکمیل نمونه برگ ها، ارائه سوابق و آثار تشکیل پرونده می دهند.
حسینی افزود: دبیرخانه های کمیته های تخصصی پس از بررسی اولیه و دسته بندی پرونده ها، پرونده ها را در کمیته های تخصصی مطرح می کنند.
داوری پرونده ها توسط هجده کمیته تخصصی با رشته های مختلف
دبیر شورای ارزشیابی هنرمندان، نویسندگان و شاعران کشور گفت: هم اکنون 18 کمیته تخصصی در رشته های مختلف پرونده ها را داوری می کنند، در هر کمیته دست کم پنج عضو حضور دارند که اعضاء حقیقی کمیته ها از میان هنرمندان طراز اول و استادانِ مسلم هر رشته با پیشنهاد روسای کمیته های تخصصی (معاونان تخصصی وزیر) و با تائید رئیس شورای ارزشیابی (وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی یا نماینده تام الاختیار ایشان) انتخاب می شوند.
وی ادامه داد: صورتجلسات کمیته های تخصصی بهمراه پرونده و آثار هنرمندان جهت بررسی شورای ارزشیابی هنرمندان در اختیار این شورا قرار می گیرد و شورای ارزشیابی با 11 عضو ضمن بررسی رای و نظر کمیته های تخصصی رای و ارزشیابی قطعی خود را پس از بررسی اعلام می کند.
ترکیب شورای ارزشیابی هنرمندان
مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، ترکیب شورای ارزشیابی هنرمندان را نمایندگان تام الاختیار وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، وزارت علوم، تحقیقات و فن آوری، فرهنگستان های هنر و زبان و ادب فارسی، سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور، سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری، سازمان صدا و سیما، روسا و دبیران کمیته های تخصصی و کارشناسان حقیقی معرفی کرد.
شورای ارزشیابی مسئول اعطا درجات هنری
دبیر شورای ارزشیابی هنرمندان، نویسندگان و شاعران کشور گفت: شورای ارزشیابی مسئول اعطا درجات هنری است و طبق آئین نامه پنج درجه دارد که از هم طراز دیپلم تا دکتری است، اما اعطای نشانِ هنری امر دیگری است که براساس آئین نامه اعطای نشان هاست و در اختیار شورای ارزشیابی نیست و نباید درجات هنری را مترادف نشان های هنری دانست.
مزیت درجه های هنری
حسینی تصریح کرد: نکته مهمی که گاه از نظر دور می ماند اینکه هنر امر کیفی است، کیفیتی که نظر متخصصان و خرد جمعی مخاطبان و علاقمندان آن را جمع بندی و داوری نهایی خواهند کرد به تعبیر درست و آشنا 'مشک آن است که خود ببوید'.
به گفته وی هنرمند برای آفرینش هنری و ارائه اثر خود ممکن است به جواز و پروانه احتیاج داشته باشد اما به ارزشیابی نیازی ندارد به عنوان مثال آیا شنیده اید که در ایران یا هر کجای جهان به کتابِ شعری مجوز نشر ندهند به دلیل اینکه سراینده اشعار دکترای ادبیات ندارد یا کسی برای انتشار اشعار شهریار مدارک تحصیلی این اعجوبه غزل را طلب کند؟ یا ساخت فیلم منوط به ارائه دانشنامه کارشناسی یا کارشناسی ارشد باشد؟
وی افزود: اثر هنری خود زبان گویا و روشنِ میزان مهارت و معرفت هنرمند است و بالعکس اگر به کسی که فاقد مهارت و معرفت لازم است دهها مدرک دکترای دانشگاهی یا درجات هنری داده شود اما اثر هنری وی فاقد ویژگی ها و صفات هنرمندانه باشد، متخصصان و علاقمندان به اجبار اقبالی به آن هنرمند نخواهند داشت.
بازپس دادن درجات هنری
دبیر شورای ارزشیابی هنرمندان، نویسندگان و شاعران کشور اظهار داشت: از آنجاکه ارزشیابی هنرمندان با تقاضای هنرمندان و تشکیل پرونده آغاز می شود طی 32 ماه اخیر در شورای ارزشیابی، یک مورد هم رخ نداده است که هنرمندی گواهینامه خود را پس بفرستد.
به گفته حسینی، مواردی که سهواً در ذهن پرسشگر نشسته مربوط به ارزیابی های درون صنفی یا داوری جشنواره هاست که در حوزه مسئولیت شورای ارزشیابی هنرمندان قرار ندارد.
مدت زمان رسیدگی به تقاضاها
دبیر شورای ارزشیابی هنرمندان، نویسندگان و شاعران کشور گفت: مدت زمان رسیدگی به تقاضاها در سه سال گذشته کاهش قابل توجهی داشته که حاصل همکاری تمام همکاران و اعضای کمیته های تخصصی و شورای ارزشیابی بوده است.
حسینی افزود: تشکیل منظم جلساتی که با حضور نمایندگان دستگاه ها و کارشناسان صاحب نام رسمیت می یابد با کمترین تعداد غایب و بیشترین دقت و تامل، نشان دهنده میزان مسئولیت شناسی و علاقمندی اعضا است
### پایان خبر رسمی