، تهران , (اخبار رسمی): گمرک ایران در واکنش به برخی اظهارنظرها، کارنامه تحول نظام گمرکی در دولت یازدهم را در چند بند به طور مختصر منتشر کرد.
به گزارش اخباررسمی به نقل از روابط عمومی گمرک ایران، تراز بازرگانی ایران از سال 1388 تا پایان سال1391 در مجموع 90میلیارد دلار کسری داشت اما با روی کار آمدن دولت یازدهم روند واردات کاهش و با حمایت از صادرات غیرنفتی و مدیریت ارزی دولت شاهد بودیم که این میزان کسری تراز تجاری در سال 92 به 7و در سال 93 به 3میلیارد دلار کاهش یافت و خوشبختانه با اجرای سیاستهای اقتصاد مقاومتی در سال 94 تراز بازرگانی ایران برای اولین بار مثبت شد و ما سال گذشته 924 میلیون دلار مازاد تراز تجاری داشتیم و این در حالی است مازاد تراز تجاری ایران در پنج ماهه ابتدایی امسال با همت و تلاش فعالان اقتصادی و دولت به 2میلیارد و 399میلیون دلار میلیون دلار رسیده است.
پیشبینی میشد که با مدیریت بهینه واردات و کاهش قابل توجه واردات درآمدهای گمرک هم با کاهش چشمگیری همراه شود، اما این اتفاق نیفتاد و نه تنها درآمدهای گمرکی کاهش پیدا نکرد بلکه افزایش چشمگیری یافت و از رقم 76000 میلیارد ریال سال 1391 به 140000 میلیارد ریال رسید. اکنون این پرسش مطرح است که گمرک چگونه توانست با وجود کاهش واردات درآمدهای خود را افزایش دهد؟ آیا جدا از این است که با اقداماتی که به عمل آمد و سامانههای الکترونیکی که راهاندازی شد، شاهد افزایش قابل توجه درآمدهای گمرکی بودهایم؟ آیا افزایش درآمدهای گمرکی محصول راهاندازی سامانه جامع گمرکی و پنجره واحد تجارت فرامرزی نبود؟مهمترین نکته اینکه سامانه جامع گمرکی و پنجره واحد تجارت فرامرزی به دست توانمند جوانان و دانشپژوهان جوان دانشگاه تهران و پیادهسازی و راهاندازی شده و این موضوع نیز در جای خود قابل تقدیر است که گمرک ایران هماکنون در بالاترین سطح همکاری و مشارکت با دانشگاه قرار دارد.
بزرگترین دستاورد گمرک در دولت یازدهم راهاندازی گمرک الکترونیک در ایران بود، به نحوی که با استفاده از دانشپژوهان داخلی موفق شد با راهاندازی و اجرای سامانه جامع گمرکی 34عملیات گمرکی را الکترونیکی کند.
راهاندازی بزرگترین بانک اطلاعات تجارت خارجی کشور، پنجره واحد تجاری مجازی، کیف پول الکترونیکی، پروانه الکترونیکی، سامانه آنلاین ارزش، دوراظهاری واردات، دوراظهاری صادرات، دوراظهاری ترانزیت، طرح کارشناسی مجازی، مانیفست الکترونیکی، صندوق الکترونیکی، کنترل الکترونیک بدهیها، سامانه جامع بازبینی، توزین هوشمند، بایگانی دیجیتال، اعمال بخشنامهها به صورت الکترونیکی، سامانه ثبت و دریافت شماره سریال گوشیهای تلفن همراه، سامانه هوشمند بیمه و تیر الکترونیکی از جمله مهمترین دستاوردهای گمرک الکترونیک در دولت یازدهم بود.
کاملترین بسته حمایتی گمرک از تولید و صادرات در دولت یازدهم تدوین و اجرایی شد و برای اولین بار ارائه خدمات و تسهیلات به تولیدکنندگان و صادرکنندگان با کمک سامانه جامع گمرکی هوشمند شد.
دیپلماسی گمرکی ایران در دولت یازدهم بسیار فعال بود و علاوه بر توسعه همکاریها با سازمان جهانی گمرک و امضای 5 موافقتنامه همکاریهای گمرکی با کشورهای چین، ترکیه، کره جنوبی، آذربایجان و روسیه، شاهد فصل جدیدی از روابط گمرکی با روسیه از طریق امضای کریدور سبز گمرکی و چین از طریق موافقتنامه مشارکت راهبردی بودیم و علاوه بر مذاکرات فنی با سفرای دهها کشور طرف معامله شاهد آغاز گفتوگوهای ایران و اتحادیه اروپا درخصوص مسائل گمرکی بودهایم. این موضوع همزمان با افزایش 35 درصدی صادرات غیرنفتی ایران به اروپا در سالجاری بسیار حایز اهمیت است.
برای نخستین بار در دولت یازدهم برای شرکتهای دانشبنیان تسهیلات گمرکی در نظر گرفته شد و امروز گمرک در 19بند به شرکتهای دانشبنیان تسهیلات ویژه گمرکی ارائه میکند.
گمرک در دولت یازدهم برای نخستین بار در اقدام و عمل به صورت جدی وارد موضوع مبارزه با قاچاق کالا و ارز شد، علاوه بر ده برابر شدن کشفیات کالای قاچاق در گمرک اقدامات مهم گمرک در مبارزه با قاچاق کالا و ارز در 10بند شامل موارد ذیل بود؛ صدور پروانه الکترونیکی، ارتباط الکترونیکی با بانک مرکزی، دسترسی نیروی انتظامی به اطلاعات پروانهها با ارسال پیامک و همچنین دسترسیهای بیشتر از طریق تبادل الکترونیک دادهها به نحوی که نیروی انتظامی میتواند در کمتر از یک دقیقه از صحت و سقم محمولهها اطلاع حاصل کند، بارگذاری بارنامههای الکترونیکی، ایجاد تلههای الکترونیکی، سامانه دریافت شماره سریال گوشیهای تلفن همراه، راستی آزمایی عملکرد تجار و بازرگانان به صورت هوشمند، کنترل الکترونیکی کارتهای بازرگانی یکبار مصرف، تجهیز گمرکات به امکانات کنترلی پیشرفته و مانیتورینگ الکترونیکی کالاهای ترانزیتی از دیگر اقدامات مهم گمرک برای مبارزه با قاچاق کالا و ارز بود.
در دولت یازدهم شاهد رکوردشکنی کشفیات مواد مخدر و پیشسازها سنتی و صنعتی و همچنین انواع روانگردانها در گمرک بودهایم، به نحوی که فقط در سال گذشته 290 تن انواع مواد مخدر و پیشساز کشف کردیم و این روند ادامه دارد، گمرک جمهوری اسلامی ایران علاوه بر دریافت نشان ویژه مرکز اطلاعات و امنیت یا رایلو سازمان جهانی گمرک در مبارزه با مواد مخدر و پیشسازها در سال 2016 میلادی از سوی سازمان جهانی گمرک رتبه چهارم را در مبارزه و کشف انواع مواد مخدر و پیشسازها در میان سایر گمرکات جهان کسب کرد.
### پایان خبر رسمی