، مشهد , (اخبار رسمی): این مقاله به تغذیه کودکان دارای اختلال طیف اوتیسم اختصاص دارد. با استفاده از اطلاعات گردآوری شده و اجرای پیشنهادهای مطرح شده می توان عادات غذایی کودک را شناخته و تغییرات ضروری را در آن اعمال کرد.
تذکر مهم: منظور از «اوتیسم» در این متن، تمامی اختلالات قرار گرفته در طیف اوتیسم است.
چرا تغذیه مهم است؟
حتما شنیدهاید که میگویند آن چه که میخوریم تا حد زیادی شخصیت ما را نیز منعکس میکند. گذشته از درستی و یا نادرستی چنین باوری باید یادآور شد که تغذیه به عنوان تأمین انرژی بدن چه برای افراد دارای اوتیسم و چه افرادی که رشد عادی دارند، امری مهم و قابل توجه است. حتما از این که افراد دیگری در جوامع دیگر غذاهایی میخورند که چندان به ذائقه ما خوش نمیآید تعجب کردهاید. شاید به این امر توجه کردهاید که محل زندگی شما، گاه تعیین کننده نوع غذایی است که مصرف میکنید.
مثلا اگر در کنار دریا زندگی میکنید، توجه به غذاهای دریایی به عنوان بخش بزرگی از برنامه غذایی امری غیر قابل اجتناب است. البته با توسعه صنعت بستهبندی و حملونقل، دیگر مانند گذشته این مسئله چندان مطرح نیست. دیگر میتوان از دریا دور بود، اما هر روز غذای دریایی مصرف کرد. اما در هر حال عامل محل و سهولت دستیابی را به عنوان امری مهم در انتخاب مواد غذایی نباید فراموش کرد. خوردنیها ممکن است باعث شفای ما و رهایی از چنگ بیماریها شود. یعنی کیفیت و نوع غذایی که میخوریم فارغ از شکل رشدی که داریم (اوتیسم یا غیر اوتیسم)، نقش مهمی در سلامتی ما ایفا میکند. در مورد اوتیسم نیز مشاهده شده است که نوع مواد مصرفشده اثر قابلتوجهی بر بروز و یا شدت بعضی از علایم داشته است.
گزارشهایی که دربارهی حذف موادغذایی خاص و اثر قابل توجه آن بر کاهش علایم در تعدادی از افراد دارای اتیسم وجود دارد، اهمیت موضوع را دو چندان میکند. گذشته از آن، تحقیقات نشاندهنده وجود مشکلات گوارشی در افراد دارای اوتیسم است. بنابراین نوع تغذیه میتواند نقش برجستهتری را نیز در این گروه از افراد داشته باشد. سیستم گوارشی افراد دارای اوتیسم میتواند بهبودی یافته و تغذیه میتواند اثر مثبتی بر علایم این اختلال داشته و علایم رفتاری، خلقی و عملکردهای کلی فرد را تا حدودی بهبود بخشد.
انتظارات واقع بینانه
ایجاد تغییر در رژیم غذایی کودک دارای اوتیسم میتواند برای کمک به او در کاهش علایم اختلال مفید واقع شود، اما اگر این روش برای یک نفر مفید بود به این معنی نیست که به درد شما هم میخورد و برای کودک شما نیز مفید خواهد بود.
هر فرد دارای اوتیسم در علایمی که از خود نشان میدهد و در نتیجه در شیوههای درمانی و مداخلهای مورد نیاز خود منحصر به فرد است و به هیچ فرد دیگری شبیه نیست. پس از امتحان روشهای مختلف رژیم غذایی، بسیاری از والدین گزارشهایی مبنی بر بهبودی عملکردهای کلی فرزندشان ارایه کردهاند.
برخی از گزارشها فواید بسیار زیادی را نشان داده است در حالی که تعدادی از والدین هیچ نتیجهای از آن نگرفتهاند. تا زمانی که شاهد تغییرات مشخص و عینی در کودک خود نباشید، نمیتوان نتیجه گرفت که حساسیتهای غذایی و یا رژیم غذایی خاص، نقشی در پیدایش علایم اوتیسم او بازی کرده باشد. هم چنین باید متوجه این موضوع باشید که برخی از تغییرات ممکن است بلافاصله رخ دهند، درحالی که برای مشاهده تغییرات دیگر باید ماهها صبر کرد.
برخی از راهنماییهای ارایه شده در این فصل، مانند اجتناب از قندهای تصفیه شده و شیرین کنندههای مصنوعی، مواردی هستند که هر فرد دارای عقل سلیم، چه اوتیسم داشته باشد و چه فاقد اوتیسم، باید از آنها اجتناب کند. اما خوراکیهای دیگری هم وجود دارند که تصمیمگیری درباره سودمندی آنها پیچیدهتر بوده و ممکن است لازم باشد در باورهای متعارف درباره مفید بودن آنها برای فرزندتان تجدید نظر کنید. برای مثال، شیر گاو؛ در بین ما عرف است که شیر به عنوان یک ماده غذایی بسیار خوب و سالم مخصوصا برای کودکان و بیماران توصیه میشود. اما در برنامه غذایی فردی که دارای حساسیت به موادلبنی است، شیر مادهای مورد نیاز برای حفظ سلامتی در نظر گرفته نمیشود. می توانید مواد مورد نیاز درون یک لیوان شیر مانند کلسیم را که مورد نیاز فرزندتان است از منابع دیگر تامین کنید و با D و ویتامین ارایه شیر، سیستم ظریف گوارش کودک را با آسیب روبه رو نکنید.
غذاهای مشکلآفرین را شناسایی کنیم حذف قند تصفیه شده و غذاهای فرآوری شده از رژیم غذایی کودک به افزایش سلامت جسمی او کمک میکند. این کار باعث میشود تا عملکردهای او به شکل غیر قابل باوری تغییر کند.
### پایان خبر رسمی