، تهران , (اخبار رسمی): نمد یک پارچه غیر بافته شده با چگالی بالا است و بدون هیچگونه در هم تابیدن و پیچیدن است.
این قبایل لباس، زین و چادر خیمههای خود را از نمد میساختند زیرا نمد بسیار محکم و مقاوم به آبوهوای مرطوب و بسیار برفی بود
اکثر پارچههای موجود به صورت بافته شدهاند، به این معنی که توسط دستگاههای ریسندگی و بافندگی فیبرها بر روی این دستگاهها با طول متقاطع بافته میشوند و همچنین طناب بافته شده که فیبرهای به صورت درهم تنیده بافته و پیچیده میشوند. الیافها قطعات صاف و یکدست به نام پارچهها را میسازند.
نمد یک پارچه غیر بافته شده با چگالی بالا است و بدون هیچ گونه در هم تابیدن و پیچیدن است، نمد صنعتی از الیاف طبیعی ساخته میشوند، ساخت نمدها از الیاف مات و فشرده ایجاد میشوند با ایجاد فشار و رطوبت و حرارت موجب در هم رفتن الیاف پشمی میشوند. نتیجه یک پارچه بسیار متراکم که شامل فیبرهای متصل شده به طور دائمی است. همچنین این نمدهای صنعتی بسیار نرم هستند.
تاریخچه نمد و نمدهای صنعتی:
نمد ممکن است قدیمیترین پارچه شناخته شده برای انسان باشد، در نوشتههای باستانی ارجاعات بسیاری به نمد شده است. از آنجایی که نمد بافته شده نیست و برای تولید آن به ماشینآلات نیازی نداشت انسان باستانی آن را به راحتی ساخته است. بعضی از اولین باقیماندههای نمد در مقبرههای یخ زده اسب سواران چادرنشین در دره پازیریک در جنوب سیبری به حدود ۷۰۰ سال قبل از میلاد مسیح بر میگردد (دره پازیریک برای ایرانیان بیشتر یادآور فرش پازیریک است).
در ترکیه، نمد باقی مانده از آثار، به دست آمده حداقل ۶۵۰۰ سال قبل از میلاد مسیح میرسد. گفته میشود که قوم نوح با پوست گوسفند خود را پوشانده بودند و ترکیب ادرار و فضولات حیوانی در پشت خود نمد ساخته شده بر جای میگذاشتند.
صحرا نشینها نیز برای اینکه پاهایشان در بیابان بر اثر کلوخهای بیابان زخم نشود پشم به صندهای خود میبستند که این پشم با رطوبت پا و فشرده شدن تبدیل به نمد میشد.
این قبایل لباس، زین و چادر خیمههای خود را از نمد میساختند زیرا نمد بسیار محکم و مقاوم به آب و هوای مرطوب و بسیار برفی بود.
براساس افسانههای قرون وسطی سنت کلمنت که تبدیل به چهارمین اسقف رم شد، زمانی که راهبی سرگردان بود بر اثر یک اتفاق به نحوه تولید نمد پی برد. گفته شده است که او صندلهای خودش را با الیاف کتان پوشانده بود تا این صندلها برای راه رفتن راحتتر باشند، سنت کلمنت کشف کرد که ترکیبی از زوج رطوبت بدن انسان و رطوبت و نم زمین و فشار وارد شده از پاها این الیاف را به هم مالیده و تولید یک پارچه میکند که همان نمد امروزی است، سنت کلمنت پس از اسقف شدن گروهی برای توسعه فرآیند نمد گمارد.
این روش هنوز هم توسط مردم چادرنشین در آسیا برای ساخت چادر، فرش و لباس، از جمله خانههای سنتی و اقلام توریستی بیشتر مانند دمپایی تزئینی، استفاده میشود.
از اواسط قرن ۱۸ تا اواسط قرن نوزدهم، در تولید نمد از جیوه استفاده میشد، این محلول سمی و بخار تولید شده منجر به مسمومیتهای جیوهای شد، که خدمات بهداشت عمومی ایالات متحده استفاده از جیوه در صنعت پارچه را در دسامبر ۱۹۴۱ ممنوع کرد.
لباسهای پشمی که در ماشین لباسشویی که با آب گرم شسته میشوند کوچکتر میشوند، مثالی از چگونگی پیوند فیبرها و همراه شدن با حرکت ماشین لباسشویی، گرما ی آب و افزودن صابون (همان فرآیند تولید نمد!). بنابراین، لباسهای پشمی را فقط باید در دست شست و یا در آب سرد شسته شود.
مراحل ساخت نمد صنعتی:
نمد صنعتی از پشم ساخته شده است، که به راحتی با چنگ زدن و مالیدن و ترکیب یک فیبر مصنوعی ساخته میشود که باعث میشود مقاومت و طول عمر داشته باشد. ترکیبات فیبر معمولی برای نمد عبارتند از پشم و پلی استر یا پشم و نایلون. پشم مصنوعی را نمیتوان به نمد تبدیل کرد، اما میتوان آن را با پشم ترکیب کرد و تبدیل به نمد کرد.
دیگر مواد خام مورد استفاده در تولید نمد صنعتی شامل بخار است که در طول مرحله استفاده میشود که در آن مواد در عرض و طول کاهش مییابد و ضخیمتر میشود. همچنین مخلوط اسید سولفوریک ضعیف در فرآیند ضخیم شدن استفاده میشود. خاکستر سودا (کلرید سدیم) برای خنثی کردن اسید سولفوریک استفاده میشود.
فرآیند تولید نمد صنعتی در کارخانه:
رنگ پشمها به رنگ سفید، خاکستری و قهوهای تقسیم میشود از آنجا گوسفندان حیواناتی هستند که در چراگاهها و مراتع میچرند و از گیاهان و سبزیجات به عنوان غذا استفاده میکنند ممکن است در حین چریدن به پشم آنها شاخ و برگ و کثیفی گیر کند برای حذف این کثیفیها پشم باید شسته شود. با شستشوی آب برخی از این مواد گیاهی و چربی پشم حذف میشود.
با این حال اگر یک رنگ منظمتر با پشم سفید مورد نیاز باشد، میتوان آن را با عمل کربنایز سفید کرد و بیشتر از این ناخالصیها را حذف کرد.
پاک سازی نمد صنعتی:
اولین گام در فرآیند تولید نمد صنعتی، ترکیب کردن، نرم کردن و جدا کردن فیبرها از تودههایی است که به طور طبیعی شکل میگیرند. دستگاه پنبه پاک کنی، پشمها و فیبرها را از هم جدا میکند و دوباره آنها را با هم مخلوط میکند.
کاردینگ الیاف پشم:
عمل کاردینگ در ساخت نمد صنعتی به عمل شانه کردن و کشیدن پشم است، این دستگاه الیافهای درهم رفته را دریافت میکند و آنها را به صورت مرتب و موازی خارج میکند. ابتدا الیاف به فیدر رفته که وظیفه آن ایجاد یکنواختی در تغذیه الیاف به کاردینگ بوده، فیدرها اجازه میدهند وزن خاصی از الیاف به داخل به داخل سیلندر انتقال پیدا کند تا الیاف یک حالت یکنواخت و استاندارد شود و به صورت قلاب شده اوِزان میشوند تا اندازههای همه آنها یکنواخت شود.
عمل مرطوب و فشردهسازی نمد صنعتی: چندین لایه از پشمهای درهم رفته و یکنواخت شده بر روی یک نوار نقاله بخار گذاشته شده رطوبت را به پشم اضافه کرده و آن را برای فرآیند ساخت نمد صنعتی آماده میکند. سپس ورق نمد در زیر یک پرس سخت افزاری قرار میگیرد که یک صفحه بزرگ ۲٫۵ تن روی رولهای نمد صنعتی عمل فشردهسازی، یکنواخت کردن و عمل مات کردن آنها انجام میدهد.
عمل پر کردن یا همان فولینگ در نمد صنعتی:
هنگامی که الیاف نمد در مراحل قبلی به همدیگر اتصال پیدا میکنند ممکن است حجم آن کاهش یابد برای همین به آن تراکم اضافه میکنند تا دوام آن بالاتر رود این رولها نمدی یا بتها از طریق غلطکهای فولادی بالایی و پایینی از الیاف تغذیه میشود و به آنها رطوبت، فشار و گرما وارد میشود هر چه پشم با دستکاری و چکش بیشتر شود، هرچه فیبرها با هم جذب و قفل شوند، محکمتر میشود.
عمل شستشو سازی نمد صنعتی:
شستشوی نمدها و یکنواختتر کردن هر چه بیشتر این نمدها
عمل خشک کردن نمدها:
نمدها در طول عملیات خشکسازی که توسط گرما صورت میگیرد کشیده میشوند تا برای آماده سازی نهایی آماده شوند.
عمل برش کناره:
از آنجا که نمد صنعتی به هم بافته نمیشود بلکه الیاف به همدیگر متصل و مالش پیدا میکنند و رطوبت و صابونهای صنعتی ساخته میشوند ممکن است در کنارههای آن حالت تراکم کم و غیر یکنواخت باشد که آنها را برش میدهند.
عمل پرسینگ در نمد سازی صنعتی:
در طول فرایند تولید، ممکن است نمد صنعتی در وسط ضخیمتر و در لبهها نازکتر باشد. به منظور ارائه یک ضخامت یکنواخت، توسط اندازهگیری و پرسینگ اطمینان حاصل میشود تا یک رول نمد کاملا یکنواختی در سرتاسر محصول حاصل شود.
موارد استفاده از نمد صنعتی :
۱- صنعت خودروسازی: استفاده از نمد صنعتی در فرآیند خودروسازی بسیار متنوع است. این مواد به عنوان بخشی از متریال ضد ارتعاشی و همچنین عایق حرارتی و صوتی استفاده میشود.
۲- در فیلتر سازی: به دلیل متخلخل بودن فیلتر نمدی به عنوان مواد اولیه برای عمل فیلتراسیون استفاده میشود. فیلتر نمدی یک نوع پارچه است که با متراکم کردن و بوریا بافی الیاف تولید میشود. این نمدهای صنعتی را میتوان به صورت نرم متوسط و البته به اندازه ی کافی سخت به شکل مواد ساخت. برای جذب و جلوگیری از ذرات نامطلوب مانند گرد و غبار یا کربن و غیره است. همچنین نمد صنعتی قادر به مقاومت طولانی مدت در برابر تاثیر آب، روغن و سایر مواد شیمیایی است. ویژگیهایی مانند انعطاف پذیری و دوام داشتن، پشم که در خلال پاره شدن و برش در مراکز فولاد مورد استفاده قرار میگیرد نمد صنعتی را بهترین گزینه برای فیلتر کرده است.
۳- نمد پولیش: چون نمد صنعتی ذرات را به خود خوب نگه میدارد، نمد پولیش حاوی ذرات آلومینیوم اکساید که یک پولیش بسیار صاف و مسطح ارائه میدهد.
۴ در صنعت ماشینسازی و ماشینکار : نمد صنعتی برای ساخت واشر، گسکت نمدی، در ماشینهای روغنکاری و درزبندی.
۵- به عنوان ایزولاسیون یا عایق کاری: به علت جذب خوب آب و عایق گرما بودن این نمدها استفاده گستردهای در عایق کاری دارد.
۶- نمد صنعتی به عنوان عایق صدا : نمد صنعتی انتقال صدا را کاهش میدهد، نویز و سر و صدا را جذب میکند و همچنین به عنوان یک مانع صوتی کاربردی و تزئینی استفاده میشود.
### پایان خبر رسمی