، بندر عباس , (اخبار رسمی): نام ماهی ساردین خشک، برگرفته شده از جزیره ساردنی ایتالیا است. این نوع ماهی در زمانهای قبل در این جزیره بسیار فراوان بود به همین علت به این اسم، نامگذاری شده است. این ماهیها دارای پروتئین و ویتامینهای بالایی هستند و در دریای جنوب خلیج فارس در نزدیکی ساحل و قسمتهای کم عمق دریا صید میشود.
ماهی ساردین از ماهیهای روغنی دارای پروتئین و ویتامینهای بالایی هستند و جزو خانواده شاه ماهی شمالی به حساب میآیند. ماهی ساردین در ایران هم وجود دارد و در دریای جنوب خلیج فارس در نزدیکی ساحل و قسمتهای کم عمق دریا صید میشود.
ویژگیهای ماهی ساردین خشک به شرح زیر است:
- دارای کیل شکمی فلس دار
- دارای باله کوتاه
- فلسهای سوراخدار
- یک خال در باله پشتی خود
- دارای باله مخرجی کوتاه
فصل صید ماهی ساردین خشک از اول مهر تا نیمه دوم اردیبهشت ماه است. شهرستانهای پارسیان، بندرلنگه، قشم و جاسک عمده مناطق صید این ریز ماهی هستند.
جاسک بعد از شهرستان قشم رتبه دوم صید ساردین ماهی را در هرمزگان دارد. از جمعیت ۵۱ هزار نفری جاسک در ۳۰۰ کیلومتری بندرعباس، ۵۰۰۰ نفر با بهره گیری از ۸۰۰ فروند لنج و قایق به صید و صیادی مشغول هستند.
صید ماهی ساردین به روش صیادی پرساین دو قایقی انجام میشود. در این روش دو قایق در کنار یکدیگر با استفاده از ابزار صیادی و تلاش ملوانان اینگونه آبزی را صید میکنند و این شیوه صیادی سنتی موجب اشتغال ملوان بیشتری نسبت به سایر روشهای صید میشود.
ماهی ساردین به صورت خشک شده هم مصرف میشود. از نکاتی که باید در خشک کردن ماهی ساردین رعایت کرد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ماهی ساردین به دلیل داشتن لطافت و ظرافت بافت، در مقابل عوامل ایجاد کننده فساد بسیار حساس است. در صورتی که فرآیند خشک کردن ماهی یا حمل و نقل آن سریع انجام نشود کیفیت غذایی خود را از دست میدهد.
- ماهی باید تازه باشد بنابراین ماهی فاسد جهت خشک کردن مناسب نیست چون باعث خرابی و فساد ماهی سالم مجاور خود می شود.
- برای خشک کردن کامل ماهی معمولا از دو روش زمینی و هوایی استفاده میشود. این ماهی کوچک برای خشک شدن به مدت ده روز باید زیر نور مستقیم آفتاب قرار بگیرد. در این مدت ماهی را زیر و رو میکنند تا عمل خشک شدن ماهی سریعتر و با کیفیت انجام شود.
کاربرد ماهی ساردین خشک:
ماهی ساردین خشک نسبت به جثه بسیار کوچک، کاربرد بسیار زیادی دارند که میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کارخانههای تولید پودر ماهی: ماهی ساردین خشک در این کارخانهها پودر شده و جهت تولید غذای دام و طیور و کود برای کشاورزیها و باغات استفاده میشود.
- مصارف خوراکی: ماهی ساردین خشک در تهیه بسیاری از مواد غذایی از جمله سس خوراکی، مهیاوه، بله ماهی، سور و … استفاده میشود. یکی از بهترین غذاهای سنتی این منطقه که بهواسطه این ماهی به دست میآید مهیاوه است. مَهوه یا مهیاوه که به عربی مِشاوَه گفته میشود، به جز مناطق ساحلی بندرلنگه از خوردنیهای شهرستانهای جنوب استان فارس و استان هرمزگان به شمار میآید.
- مصارف حیوانی: ماهی ساردین خشک به دلیل ارزش غذایی و پروتئین بالایی که دارد پس از فرآوری به عنوان خوراک دام و طیور، خوراک آبزیان، استفاده میشود.
- روغن ماهی: روغن ماهی ساردین خشک برای موارد بهداشتی و آرایشی و تهیه کود کشاورزی و غیره استفاده میشود.
### پایان خبر رسمی