، (اخبار رسمی): ترازوی آزمایشگاهی از دقیقترین انواع ترازوهایی است که تولید و روانهی بازار میشود. مهمترین وظیفهی این ترازو اندازهگیریهای دقیق و قابل اعتماد در محیط آزمایشگاه یا سایر صنایعی است که به ابزارهای وزنکشی با دقت بالا نیاز دارند.
اولین قدم برای انتخاب و تهیهی ترازوی آزمایشگاهی این است که نیاز خود را بشناسید و بعد به مرور تمام سبکهای مختلف ترازوهای آزمایشگاهی، با توجه به کاربری و بودجهی مورد نظر، بهترین تصمیم ممکن را بگیرید.
ترازوی آزمایشگاهی چیست؟
ترازو یکی از تجهیزات مهم و جدانشدنی آزمایشگاهها است. اما در این محیط از ترازوهای معمولی - شبیه چیزی که احتمالا در آشپزخانهی همهی ما هست - استفاده نمیشود. ترازوی آزمایشگاه باید کاملا دقیق و بدون خطا باشد. البته این دقت بالا مسائلی را با خود به همراه دارد. مثلا این که برای جلوگیری از تاثیر محیط مثل ذرات گرد و غبار یا فشار هوای محیط بر عملکرد توزین، در طراحی این ترازوها (البته نه همهی آنها) یک محفظهی مخصوص در نظر گرفته میشود تا برآورد وزن کاملا دقیق باشد. دقت کنید ظرفیت توزین در ترازو با دقت رابطه عکس دارد. هرچه دقت بالاتر، ظرفیت کمتر.
شرایط نگهداری ترازو
در آزمایشگاه ترازوهای حساس آزمایشگاهی باید روی یک سطح کاملا صاف و ضد لرزش قرار بگیرند. بعضی از انواع این ترازوها دارای محفظه شیشهای هستند، برای سایر انواع ترازوها پیشنهاد میکنیم مسئول آزمایشگاه یک شیشه مجزا در نظر بگیرد تا احتمال خطا ناشی از جریان هوا و ذرات معلق موجود در آن به حداقل برسد.
در ضمن برای ترازوهایی که روند کالیبره کردن آنها به صورت دستی انجام میشود، وزنههای دقیق مخصوص کالیبره در کلاسهای بالا باید وجود داشته باشد. به دلیل اهمیت بسیار بالای کالیبراسیون، این وزنهها از ملزومات مهم نگهداری ترازوهای آزمایشگاهی محسوب میشوند.
به یاد داشته باشید که ترازوهای آزمایشگاهی به شدت به دما حساس هستند؛ بنابراین نباید در مجاورت پنکه، کولر یا حتی پنجره قرار گیرند. نور آفتاب نباید مستقیما به این ترازوها بتابد چون در درازمدت بر دقت اندازهگیری آنها تاثیر منفی میگذارد. ترازوی آزمایشگاهی را از محیطهای مرطوب یا جایی که امکان دارد ناخواسته خیس شود، دور کنید و محیط اطراف آن را کاملا خشک نگه دارید.
انواع ترازوهای آزمایشگاهی
در این بخش با انواع مختلف ترازوهای آزمایشگاهی آشنا میشویم. شما عزیزان میتوانید این ترازوها را از شرکتهای ارائه دهنده ترازوهای آزمایشگاهی مثل مجموعه Sadratozin.com تهیه کنید.
ترازوی آنالیتیکال یا تحلیلی (Analytical Balance)
اکثر آزمایشگاهها برای توزین دقیق کارهای معمولی از ترازوی آنالیتیک استفاده میکنند. محدوده اندازهگیری ترازوی تحلیلی بین 0.01 میلیگرم تا 1 میلیگرم است و برای آنکه ترازو نتیجهی درست و قابل استنادی نشان دهد، باید روی سطحی صاف و کاملا تمیز قرار گیرد. این ترازوها عمولا از ظرفیت توزین بالایی برخوردار هستند.
ترازوی آزمایشگاهی رطوبتی (Moisture Balance)
از این ترازو در آزمایشگاهها برای سنجش میزان رطوبت موجود در مواد مختلف مثل گندم، ذرت، کره، شیر، نان و حتی انواع پودر و داروها استفاده کرد. این ترازوها در کار خود بسیار دقیق، سریع و آسان هستند و محدودهی اندازهگیری آنها بین 1 تا 0.1 میلیگرم است.
ترازوی دقیق (Precision Balance)
یکی از رایجترین انواع ابزار توزین مورد استفاده در آزمایشگاهها، ترازوی دقیق است که میتواند مواد مختلف را تا دقت دو رقم اعشار وزن کند. معمولا از این ترازو برای وزن کردن مقادیر کم با دقت زیاد استفاده میشود و مهمترین مزیت آن، امکان اندازهگیری مواد در محدودههای وزنی با سطوح دقت مختلف است.
ترازوی مایکرو (Microbalance)
این ترازوها با دقت بین 10 میکروگرم (0.00001 گرم) تا 0.1 میلیگرم (0.0000001 گرم) دقیقترین ترازوهای دنیا هستند. معمولا از این ترازوها در آزمایشگاه به منظور توزین ذرات معلق، آنالیز عنصری شیشه، کالیبراسیون پیپت، توزین استنت و موارد دیگر استفاده میشود و نسبت به سایر ترازوها قیمت بالاتری دارند. دقت فوقالعاده بالای این ترازوها ایجاب میکند که وزنکشی با آنها در محیطهایی کاملا محصور انجام گیرد.
ترازوی پزشکی (medical balance)
ترازوهای پزشکی از جمله ترازوهای آزمایشگاهی محسوب میشوند که برای وزن کردن بیماران در کلینیکها کاربرد دارند. این ترازوها به صفحه نمایش السیدی با نور پس زمینه مجهز هستند و با استفاده از متر متصل به آنها میتوان قد بیماران را نیز اندازه گرفت.
ترازوی تک کفهای
این ترازوها در قالب ترازوهای فنری ساده یا الکترونیکی برای وزنکشی مستقیم یا مقایسهای مورد استفاده قرار میگیرند. اینها نسل قدیمیتر ترازوهای آزمایشگاهی محسوب میشوند که البته با وجود نمونههای پیشرفتهتری که در بازار امروز وجود دارد، دیگر جایگاه قبل را ندارند.
ترازو دوکفهای
از این ترازوها برای مقایسه وزن دو شئ استفاده میشوند و از آنجا که دو کفه برای قرار دادن اجسام دارند، به آنها ترازوهای دو کفهای گفته میشود.
ترازوی آزمایشگاهی سه صفر
این ترازو معمولا برای اندازهگیری مواد سبک و گرمی به کار میرود و دور سینی توزین یک محفظه محافظ دارد.
ترازوی آزمایشگاهی قابل حمل
این ترازوها همانطور که از نام آنها پیدا است در ابعاد کوچک و قابل حمل تولید میشوند و با همین اندازه کوچک از دقت و خوانایی بالایی برخوردار هستند.
مهمترین ویژگیهای ترازوهای آزمایشگاهی
ترازوهای آزمایشگاهی برندهای معتبری مثل شرکت متلر تولدو یا Sartorius در انواع صنایع تولیدات مواد شوینده، نمک، روغن، لوازم آرایشی و بهداشتی، کشاورزی، آب و فاضلاب، تولید دارو و سایر بخشها کاربرد دارند و میزان دقت آنها مستقیما بر کیفیت مواد غذایی و محصولاتی که هر روز با آنها سروکار داریم، تاثیر میگذارد. بنابراین دقت توزین این ترازوها یک فاکتور فوقالعاده مهم در انتخاب آنها است.
ترازوی آزمایشگاهی باید از دقت و حساسیت بالایی برخوردار باشد و همواره نیز کالیبراسیون آن انجام شود تا هر زمان تنظیمات ترازو از حالت تعادل خارج شد، کاربر دچار خطای اندازهگیری نشود.
موارد دیگری مثل جنس بدنه فولاد ضد زنگ و مقاوم در برابر خوردگی از ویژگیهای مطلوب این ترازوها محسوب میشود. حتی برخی از ترازوها برای عملکرد در محیطهایی طراحی شدهاند که در آنها پیوسته از مواد منفجره و سایر ترکیبات ناپایدار استفاده میشود.
کلام آخر
اکنون پس از مطالعه این مقاله میدانیم که چندین نوع ترازوی مختلف با کاربردهای متفاوت در ردیف ترازوهای آزمایشگاهی تولید و به بازار عرضه میشوند. دقت این ترازوها به تناسب کاربرد آنها تعیین میشود و هر کدام در یک بخش مجزا از عملیات آزمایشگاهی استفاده میشوند. قبل از خرید ترازوهای آزمایشگاهی باید اطلاعات کافی نسبت کاربری، دقت و شرایط استفاده از هر یک از ترازوهای مختلف داشته باشیم تا بتوانیم از میان آنها بهترین گزینه را انتخاب کنیم.
### پایان خبر رسمی