اطلاعات تماس
[نمایش اطلاعات]
کد: 13950614111925735

وزیر علوم:

دولت یازدهم عرصه فرهنگ را دگرگون کرد

کد: 13950614111925735

http://goo.gl/x1L5hB

، تهران , (اخبار رسمی): وزیر علوم گفت: فرهنگ و سیاستگذاری فرهنگی یکی از مهم ترین اولویت های دولت تدبیر و امید است و این دولت با تلاش و تدبیر موفق شده است تا با دمیدن فضای امید و نشاط فضای کلی عرصه فرهنگ را دگرگون کند.

دولت یازدهم عرصه فرهنگ را دگرگون کرد

به گزارش اخبار رسمی به نقل از روابط عمومی وزارت علوم، محمد فرهادی ،وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در همایش تبیین دستاوردهای فرهنگی دولت تدبیر و امید با  گرامیداشت یاد و نام تمامی شهیدان انقلاب اسلامی بویژه شهیدان رجایی و باهنر گفت: تقویت هویت اسلامی-ایرانی، ارتقای آگاهی و افزایش امید و نشاط اجتماعی بر اساس وعده های ریاست محترم  دولت تدبیر و امید از مهم ترین محورهای سیاست فرهنگی دولت یازدهم است. 

وی افزود: راهبرد اساسی ما برای تحقق اهداف  فرهنگی  در دولت  یازدهم و بویژه در وزارت علوم که مخاطبان آن نخبگان علمی و نسل جوان هستند، ارتقای مشارکت و تقویت گفتگوی همدلانه و سازنده با شعار امید، آگاهی و نشاط است ما به جامعه دانشگاهی و دانشجویی کشور نه به مثابه تهدید، بلکه به مثابه فرصت و سرمایه نگاه می¬کنیم و باور داریم که قاطبه نسل جوان دانشگاهی ما معتقد به آرمان¬های والای نظام و مصالح عالیه کشور هستند .

وی تاکید کرد:  راه درست مقابله با تهدیدهای فرهنگیِ خارجی نه تنگ¬کردن و محدودکردن عرصه بر جوانان کشور بلکه برعکس گشودن فضا، تسهیل¬گری، تقویت اعتماد به نفس، اعتماد کردن به جامعه دانشگاهی و ارتقای مشارکت اجتماعی است و شاهد این مدعا برگزای سالانه بیش  از یکصد هزار برنامه فرهنگی در دانشگاههای تحت پوشش وزارت علوم است به گونه ای که فقط در سال  1394 بیش از 110 هزار برنامه اجرا شده است.

عضو کابینه دولت یازدهم افزود: ما انقلابی هستیم و امام رضوان الله تعالی علیه این انقلاب را با اتکاء به مشارکت همین مردم به پیش برد. همین مردم قهرمان ایران و نخبگان علمی آن بودند که یاری¬گر انقلاب خواه در هنگام پیروزی و خواه در عرصه های بعدی چون دفاع مقدس و پس از آن بودند. 

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی تاکید کرد: اتکای به مردم و اعتماد به مردم جزئی از رویکرد انقلابی ماست که از امام راحل و مقام معظم رهبری آموخته¬ایم و جامعه دانشگاهی نیز به گواه مطالعات و پیمایش¬های موجود یکی از سالم¬ترین و توانمندترین اقشار جامعه هستند. اگرچه متاسفانه در برخی دوره¬ها به سبب سیاست¬های نادرست اتخاذ شده، جامعه نتوانسته است آنچنان که شایسته است از توانمندی¬ها و پتانسیل موجود در نهاد علم در کشور بهره¬مند شود، از این روست که این دولت تلاش کرد تا با دمیدن فضای امید در دانشگاه و تامین آرامش جهت کارهای علمی و فرهنگی، نواقص پیش آمده را برطرف کند که بحمدالله تاکنون توفیق¬های زیادی به دست آمده و فضای دانشگاه به شکل محسوسی تحول یافته است.

وزیر علوم گفت: وزارت علوم برای دستیابی به اهداف دولت تدبیر و امید در دانشگاه¬ها در چند محور فعالیت کرده است که یکی از مهم¬ترین آنها، توسعه کرسی¬های آزاداندیشی است که در این زمینه، وزارت علوم با اصلاح آیین¬نامه، تغییر رویکردها، کارهای تبلیغی و ترویجی و همچنین حمایت¬های مادی و معنوی از کارهای ابتکاری مانند جریان «مناظرات دانشجویی»، فضای گفتگو را در دانشگاه¬ها تقویت کرده و توانسته است فرصت¬های مناسبی در محیط¬های دانشگاهی برای صاحب¬نظران جهت طرح دیدگاه¬های خویش فراهم آورد، به¬گونه¬ای که شاهد رشد 20 درصدی برگزاری کرسی‌های آزاداندیشی در سال 94 نسبت به سال 93 بودیم و تنها در این دو سال 735 کرسی آزاداندیشی در دانشگاه¬های مختلف کشور برگزار شده است. 

وی افزود: نشریات دانشجویی نیز در دولت یازدهم  به عنوان بستری برای گفتگوی نوشتاری مورد حمایت و پشتیبانی ویژه قرار گرفته و هم اکنون قابل مقایسه با سه سال پیش نیستند و وزارت علوم در این زمینه از طریق فعال¬سازی جشنواره¬ نشریات دانشجویی هم در سطح مناطق و هم در سطح ملی توانسته است تحولی جدی را در عرصه مطبوعات دانشجویی ایجاد کند که خود را در جشنواره نهم، هم به جهت کمی و هم کیفی نشان داد و با رشد 37 درصدی که در نشریات دانشجویی در سال 94 نسبت به سال 92 اتفاق افتاد، هم اکنون بیش از 4300 نشریه در دانشگاه¬های سراسر کشور وجود دارد که خود سرمایه فرهنگی ارزشمندی محسوب می¬شود.

فرهادی گفت: کانون¬های فرهنگی و هنری عرصه دیگری بود که وزارت علوم آن را مورد توجه ویژه قرار داد و در طول سه سال با برگزاری «جشنواره رویش» و حمایت¬ها و تسهیل¬گری¬های صورت گرفته در این عرصه سبب شکوفاسازی کانون¬ها شد. به¬گونه¬ای که رشد بیش از 90 درصدی در آثار و دستاوردهای کانون¬ها در سال 94 نسبت به سال 92 رخ داد.

 وی اظهار داشت: تقویت روحیه خلاقیت و مسئولیت¬پذیری دانشجویان، ارتقای مهارت¬های زندگی و کاهش ناهنجاری¬های اجتماعی هدف بنیادی¬ای بوده که از این طریق  کانون های فرهنگی  دنبال ¬شده است و هم اکنون با رشد 47 درصدی که در تعداد کانون¬ها طی سال¬های 92 تا 94 شکل گرفته است، شاهد فعالیت بیش از 3100 کانون فرهنگی، هنری، اجتماعی و مذهبی در دانشگاه¬های کشور هستیم که خود سرمایه¬ای اجتماعی برای دانشگاه¬ها محسوب می¬شود. 

وزیر علوم با اعلام اینکه در انجمن¬های علمی دانشجویی نیز به سبب سیاست¬های اتخاذ شده تحول جدی رخ داده است گفت:  هم اکنون رقابت سازنده¬ای بین دانشجویانی که کارها و تولیدات علمی دارند شکل گرفته است و در حال حاضر 8555 انجمن علمی در دانشگاه‌ها به ثبت رسیده است و به ازای هر رشته تحصیلی یک انجمن علمی در دانشگاه‌ها داریم و از جهت تعداد انجمن¬ها، بین سال¬های 92 تا 94 شاهد رشد متوسط 37 درصدی بودیم و 2850 انجمن علمی دانشجویی جدید در دانشگاه¬های کشور در این مدت تاسیس شده است

فرهادی افزود: «جشنواره ملی حرکت» که ویژه این کانون¬ها برگزار می¬ شود به خوبی تحول در زمینه انجمن های علمی را نشان می¬دهد، همچنین از جشنواره هشتم رویش که در مشهد برگزار شد شاهد شرکت انجمن¬های دانشجویی بین¬المللی هستیم و گروه¬های خارجی از کشورهای اسلامی، منطقه و اروپا در این جشنواره شرکت کردند و امسال هم از طریق یونسکو از دانشگاه¬های مختلف دنیا دعوت کردیم که شاهد موجی از استقبال در سطح بین المللی هستیم. اقدام مهم دیگر وزارت علوم حمایت از شکل-گیری اتحادیه انجمن¬های علمی دانشجویی بود به¬گونه¬ای که رشد 340 درصدی در سال 94 نسبت به سال 93 رخ  داده است.

وزیر علوم گفت: در حوزه فعالیت¬های سیاسی و تشکل¬ها نیز دولت موفق شده است به سمت فضای وعده داده شده توسط آقای رئیس جمهور حرکت  کند،  به نحوی که رشد قابل¬ملاحظه¬ای نه تنها به جهت کمّی بلکه از جهت پوشش سلائق مختلف صورت گرفته است و سلائق مختلف درون نظام می¬توانند در چارچوب قوانین در دانشگاه مشارکت داشته باشند.

وی تاکید کرد: رویکرد تسهیل¬گرایانه اتخاذ شده توسط وزارت علوم سبب شد تا تصویر امروز دانشگاه به جهت مشارکت و امید و نشاط غیرقابل مقایسه با سه سال قبل باشد و در سال تحصیلی پیش¬رو نیز این روند ادامه داشته و ان¬شاءالله شاهد جهش خوبی در این زمینه خواهیم بود. احترام به آزادی بیان و اندیشه، قانون¬مداری، حفظ کرامت و حقوق دانشگاهیان و پایبندی به فرهنگ نقد و نقدپذیری و حمایت از تشکل¬های انقلابی اصولی بوده¬اند که سرمشق وزارت علوم در این حوزه بوده¬اند.

وی افزود: یکی از جلوه¬های این فضای امید و نشاط را هرساله در مراسم 16 آذر شاهد هستیم که با مشارکت شخص آقای رئیس جمهور جناب آقای دکتر حسن روحانی رقم می¬خورد و  16 آذر در سه سال اخیر جلوه و نمایش مناسبی از مردم¬سالاری و مشارکت در جمهوری اسلامی ایران است. فضای نقادانه، پرشور و گفتگویی این مراسم در حضور مقام عالی ریاست جمهوری بی¬شک یکی از نشانه¬های بارز توفیقات بدست آمده در زمینه دگرگونی فضای دانشگاه و سپری کردن فضای نامناسب در دوره قبلی است.

 وزیر علوم تاکید کرد: در حوزه فعالیت¬های دینی و انقلابی هم به¬رغم برخی تبلیغات غیرمنصفانه رشد و شکوفایی بی¬سابقه¬ای را شاهد بوده¬ایم و وزارت علوم توانسته است به ترویج و تعمیق فضای دینی و اخلاقی دانشگاه¬ها کمک  کند. 

او ادامه داد: یکی از اقدامات ابتکاری این وزارت اجرای طرح نهضت رضوی است. که موجی از فعالیت¬های هنری، فرهنگی علمی و زیارتی را در دانشگاه¬ها برانگیخته است. فعالیت¬ها و جشنواره¬های متعدد علمی و هنری که در ذیل طرح نهضت رضوی ایجاد شد حرکت بزرگی را در دانشگاه ایجاد کرده است. به¬گونه¬ای که تقدیر ویژه جشنواره بین¬المللی امام رضا علیه¬السلام را سبب گشته و معاون فرهنگی وزارت علوم به عنوان خادم رضوی معرفی و مورد تقدیر ویژه قرار گرفته است. 

وی افزود: در ذیل  طرح  اصلی چشنواره رضوی، 45 جشنواره ملی علمی- فرهنگی و هنری رضوی در دانشگاه¬های سراسر کشور برگزار شده و برای اولین بار کانون¬های رضوی در سراسر کشور شکل گرفته¬اند. همچنین دو طرح طریق رضوی(پیاده¬روی تا حرم در ایام خاص مذهبی) و تشرف رضوی(اعزام ده¬ها هزار دانشجوی دانشگاه¬های سراسر کشور به زیارت رضوی) نیز در این دوره اجرا شده است.

وی گفت: همچنین در دولت یازدهم شاهد بودیم که  برنامه ابتکاری بزرگداشت شهدای دانشجو در قالب یک کنگره ملی به نام کنگره ملی شهدای دانشجو که  در  500 دانشگاه دولتی و آزاد در 30 استان کشور برگزار شد.

رئیس قرارگاه دانشجویی راهیان نور کشور گفت: در حوزه «راهیان نور» نیز نه تنها حمایت  وزارت علوم به میزان قابل¬ملاحظه¬ای نسبت به قبل افزایش یافته، بلکه سیاست¬های فرهنگی اتخاذ شده توسط این وزارت سبب ساماندهی ساختار مدیریت اردوها و جذب مخاطبان با سلائق متنوع به اردوهای راهیان نور شده است، به¬گونه¬ای که مورد تقدیر ویژه سازمان بسیج کشور و ستاد مرکزی راهیان نور کشور قرار گرفته است. 

وزیر علوم با اشاره به نامگذاری سال جاری با نام "اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل" گفت: در حوزه اقتصاد مقاومتی بیش از 60 نشست علمی در دانشگاههای مختلف برگزار شده که  یکی ازخروجی های آن چاپ دو جلد کتاب در این زمینه است. 

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: برنامه¬های و طرح¬های متعددی نیز در زمینه قرآن و عترت انجام گرفته است که نمونه متاخر آن جشنواره سراسری قرآن و عترت است که در همین هفته با مشارکت بالای جامعه دانشجویی کشور در زاهدان برگزار می¬ شود. بنابراین بحمدالله شاهد رشد کمی و کیفی در حوزه فعالیت¬های دینی در دانشگاه¬ها هستیم. برای نمونه هم¬اکنون 254 کانون مذهبی توسط دانشجویان در دانشگاه¬های کشور فعال است و یا شاهد رشد 14 درصدی در آثار دریافت شده در جشنواره¬ پایان¬نامه¬های قرآنی در سال 94 نسبت به سال 92 بودیم. جشنواره قرآن و عترت نیز در سال 94 با رشد 27 درصدی تعداد شرکت‌کنندگان، نسبت به سال 93 همراه بود. همچنین در جشنواره غدیر در سال 94 در قیاس با سال 92 ، شاهد رشد 54 درصدی در آثار دریافت شده هستیم.

وزیر علوم اظهار کرد:  از دیگر سیاست¬های اتخاذ شده توسط وزارت علوم در دولت یازدهم ، توجه جدی به مسئولیت اجتماعی دانشگاه بود که  یکی از اقدامات مورد توجه در این زمینه تشکیل اتاق¬های فکر استانی بود. این اقدام به شکل‌گیری شبکه نخبگان در استان¬ها در قالب اتاق¬های فکر استانی به مرکزیت دانشگاه مادر هر استان، با حضور بیش از دو هزار نفر از فرهیختگان اعم از نخبگان دانشگاهی، بخش خصوصی، فعالان مدنی و بخش دولتی، منجر شد. برونداد این اتاق¬های فکر «گزارش¬های مسئله¬شناسی» برای استان¬های کشور است که در بالاترین سطوح اجرایی کشور مورد توجه قرار گرفته و سبب پیوند بخش¬های دولتی، خصوصی و مدنی با دانشگاه شده است.

فرهادی در پایان سخنان خود تاکید کرد: اطمینان دارم فضای فرهنگیِ دانشگاه¬های کشور به ویژه در سال تحصیلیِ پیش¬رو که رویدادهای سیاسی مهمی را نیز تجربه خواهد کرد، فضایی زنده، ¬مشارکت-جویانه و البته آرام و عقلانی خواهد بود و همکاران من در دانشگاه¬های سراسر کشور با عزم و جدیتی جهادی در پی تحقق آرمان¬های فرهنگی انقلاب اسلامی و وعده¬های ارائه شده توسط دولت تدبیر و امید خواهند بود. 

### پایان خبر رسمی

اخبار رسمی هویت منتشر کننده را تایید می‌کند ولی مسئولیت صحت مطلب منتشر شده بر عهده ناشر است.

پروفایل ناشر گزارش تخلف
درباره منتشر کننده:

وزارت علوم، تحقیقات و فناوری

لازم است در هر زمان تحلیل دقیق و صحیحى از وضعیت و جایگاه تاریخى آموزش عالى داشته باشیم. این علم و آگاهى به دلیل اینکه براى تعیین نحوه و خط مشى حرکت آتى این بخش ضرورى است، موجب وحدت نظر و تحلیل همگان با دست‏اندرکاران آموزش عالى کشور مى‏شود. ما براى سهولت، تاریخ آموزش عالى ایران را به سه دوره باستانى، میانى و اخیر یا معاصر تقسیم نموده‏ایم. بر مبناى اطلاعات در دست، در زمان داریوش، مدرسه پزشکى «سائیسم» جهت تربیت طبیب با کتابخانه‏اى معتبر دایر بوده است. مجمع علمى همدان نیز در آن زمان با 100 نفر عالم و دانشمند به فعالیت مشغول بوده است. علاوه بر اینها از فرهنگستان اردشیر نیز در شهر سارد ذکر به میان آمده است. مدارس دوره ساسانى مثل ریواردشیر به انتقال معارف آن عصر و تربیت دانشمند مشغول بوده‏اند. شاخص‏ترین سابقه آموزشى موجود و در دسترس در دوران باستانى را مى‏توان تشکیل و تأسیس مدرسه «جندى شاپور» در شرق محل فعلى شوش توصیف نمود. این مدرسه که 500 سال عمر کرده، پایدارترین مدرسه عالى در تاریخ ایران بوده است.

اطلاعات تماس
[نمایش اطلاعات]
منتشر شده در سرویس های:

علم و آموزش | تبلیغات و روابط عمومی