، تهران , (اخبار رسمی): در این مطلب قصد داریم تا به شما از سیر تا پیاز طراحی ساختمان و اجرای ساختمان را شرح دهیم.
قصد نداریم از سیر تا پیاز طراحی ساختمان و اجرای ساختمان را به زبان سخت و پیچیدهی دانشگاهی توضیح دهیم؛ بلکه با توجه به نیازی که بازار کار ما دارد میخواهیم نکات این موضوع را تشریح کنیم. در درجهی اول به مفهوم اصلی یعنی ساختمان بپردازیم و ببینیم که هر واحد ساختمانی شامل چه مواردی میشود:
گرایشها؟
فرقی ندارد مهندس عمران باشید یا معماری یا حتی مکانیک یا ساختمانی که در حال ساخت و درست کردنش استیم کاربری مسکونی دارد یا اداری؛ هر سازهی ساختمانی به سه بخش سازه، معماری و تاسیسات تقسیم میشود. در واقع اصول طراحی ساختمان، از هر کاربریی که باشد تقریبا یک چیز است و این مورد دقیقا در اصول اجرای ساختمان هم به همین ترتیب و به همین منوال است.
عمران یا معماری؟
هر ساختمانی به ۲ بخش عمرانی و معماری تقسیم میشود و بخش تاسیسات بعدا اضافه میشود. هر دو بخش عمران و معماری مکمل یکدیگر در کار ساختمانی هستند. میدانیم که کار هر دو قشر مکمل یکدیگر است و اگر یکی نباشد، کار آن یکی هیچ ارزشی ندارد. پس دعوای همیشگی بین مهندسان عمران و معماری را یک بار برای همیشه کنار میگذاریم. ساخت یک سازهی ساختمانی از طراحی ساختمان تا اجرای ساختمان به هر دو گروه نیاز دارد و سهم کار هر کدوم هم ۵۰ درصد است. با گروه و قسمتهای سازهای کارمان را شروع میکنیم:
انواع سازه ساختمانی:
به صورت خلاصه میشود گفت ما چهار دستهی سازه ساختمانی داریم: ساختمان فولادی ، ساختمان بتنی ، ساختمان چوبی و سازههای بنایی.
انتخاب نوع مصالح کاملا مرتبط با شرایط جوی و منطقهای است و بعد هم نیروی اجرای و قیمت اجرای آن از عوامل موثر است. حالا به بررسی ساختمانها میپردازیم:
ساختمانهایی که مصالح ساخت آنها از فولاد است و مصالح فولادی نرمتر هم عملکرد بهتری دارند؛ چون در کشش بیشتر کش میآیند. (مثل آدامس یا پنیر پیتزا که کش آمدن آنها باعث دیرتر افتادن و از هم گسیختگی از هم میشود)
سیستمهای ساختمانی سازههای فولادی؛ (سیستمهای سازهای ساختمان فولادی) معمولا به ۳ دسته تقسیم میشود:
سیستم قاب خمشی:
در این سیستمهای سازهای کل نیروهای زلزله و بارگذاری ثقلی (دیوارها و کف سازی و …) بر عهدهی تیرها و ستونها است. مزیت این ساختمانها این است که محدودیتی در قرار دادن درها و پنجرهها ندارند و به راحتی میتوان از کل فضای نور گیر در آنها استفاده کرد تا نور وارد واحد ساختمانی شود؛ ولی عیب این دست از سازهها بزرگ بودن مقاطع تیر و ستون است و دلیل آن این است که تحمل بار ثقلی و زلزله به عهدهی تیر و ستونها است.
قابهای ساده به همراه مهاربند و قاب ساده به همراه دیوار برشی:
این دست از ساختمانها دارای اتصال مفصلی استند (یعنی نیروی زلزله را تیرها تحمل نمیکنند و توسط مهاربندها یا دیوارها کنترل میشود) و در کشور ما هم معمولا بسته به نوع ساختمان در یک جهت از این سیسم سازهای استفاده میکنند و هوادران زیادی هم بین مهندسین دارند؛ توصیه میشود که در جهتی که بعد کوچکتری دارد از این سیستم استفاده شود.
قاب خمشی به همراه مهار بند و قاب خمشی به همراه دیوار برشی بتنی:
در این سازهها نیروی زلزله و بارهای ثقلی توسط قابهای خمشی به همراه مهاربندها یا دیوارها تحمل میشود. این دست از سازهها دارای مقاومت بیشتری نسبت به سایر سازههای ساختمانی استند و میتوانیم در ساختمانهایی با ارتفاع بلندتر هم از آنها استفاده کنیم و بزرگترین مزیت آنها نسبت به ساختمانهای بالا هم همین مورد است.
قاب خمشی به همراه دیوار برشی فولادی:
این ساختمانها مثل ساختمانهای دستهی بالا استند، منتهی به جای این که از دیوار برشی که مصالحی با وزن بالا و اجرای سخت استفاده شود، از مصالح فولادی با صورت ورقهایی با ضخامتهای مشخص به عنوان دیوار برشی استفاده میشود که هم هزینهی ارزانتری نسبت به سایر سیستمها دارد و هم این که سختی بالاتری نسبت به دیوار برشی بتنی دارد. بعد از آشنایی با سیستم ساختمانها فولادی به این مورد میرسیم که:
چگونه ساختمان را طراحی کنیم؟ (اصول طراحی سازه)
به صورت کلی طراحی ساختمان دارای مراحل مختلفی است که در ادامه به آنها پرداختهایم:
استفاده از نرم افزار مناسب و شخصی که به صورت کامل مسلط باشد در وهلهی اول از ضروریات کار طراحی ساختمان است. آموزش طراحی سازه برای مهندسین از حساسیت بالایی برخوردار است و در صورت نا آگاهی ممکن است که باعث مرگ تعداد زیادی از افراد بشود.
چک لیست طراحی سازه:
چک لیست طراحی سازه به صورت کلی شامل موارد زیر میشود:
- انتخاب درست و بهینه ی سیستم ساختمانی
- تعریف متریالها
- تعریف مقاطع تیر و ستون و مهاربند (به این اعضا در اصطلاح اعضای خطی گفته میشود)
- تعریف کفها و دیوارها (به این اعضا نیز اعضای سطحی گفته میشود)
- تعریف بارها و ترکیبات بارگذاری برای ساختمانهای فولادی
- ترسیم اولیهی سازهی فولادی و اختصاص مقاطع فولادی تعریف شده به همراه ترسیم کفها
- بارگذاری ثقلی سازه بر اساس دیتیلها اجرایی
- اختصاص دیافراگم صلب به کفها
- اختصاص نواحی صلب انتهایی (Rigid zone factor)
- اعمال کردن شرایط و ضرایب آیین نامهای
- تحلیل اولیهی سازه
- طراحی سازه و اصلاح مقاطع
- تیپبندی نهایی مقاطع
- تحلیل نهایی
- طراحی نهایی
- بررسی کنترلهای آیین نامهای و در صورت نیاز تغییر دوبارهی مقاطع و تحلیل و طراحی دوباره سازه
- خروجی گرفتن از سازه و بردن فایلها به نرم افزار سیف برای طراحی پیها یا اصول طراحی فونداسیون (شالوده)
- ترسیم و ارائهی نقشههای اجرایی به کارفرما
### پایان خبر رسمی