، تهران , (اخبار رسمی): فونداسیون(foundation) یا پی یک عضو سازهای است که وظیفهی انتقال بار از سازه به زمین را بر عهده دارد. در این مقاله به معرفی انواع مختلف فونداسیون میپردازیم.
فونداسیون (foundation) یا پی یک عضو سازهای است که وظیفه انتقال بار از سازه به زمین را بر عهده دارد. در این مقاله به معرفی انواع مختلف فونداسیون میپردازیم.
تعریف پی:
مقررات ملی ساختمان ایران پی را به صورت ذیل تعریف میکند:
مجموعه بخشهایی از سازه و خاک در تماس با آن که انتقال بار بین سازه و زمین از طریق آن صورت میپذیرد (پی) نام دارد.
تعریف شالوده:
شالوده عضوی بتنی است که در زیر ستون قرار دارد و بار را به زمین منتقل میکند. پی یا شالوده قسمتی از یک سازه است که غالباً زیر تراز سطح زمین قرار میگیرد و نیروهای ناشی از سازه را به خاک یا بستر سنگی انتقال داده است. تقریباً تمام خاکها به واسطهی تاثیر نیرو به مقدار قابل توجهی فشرده میشوند که این مساله باعث نشست سازه متکی بر آن میشود.
به طور کلی پیها را به چهار گروه عمده میتوان تقسیم کرد:
- پیهای سطحی(shallow foundation)
- پیهای عمیق(deep foundation) مانند شمعها
- پیهای نیمه عمیق(pier foundation)
- پیهای ویژه(special foundation) مانند مهارها
به یاد داشته باشید تقسیم بندی فوق بر اساس عمق شالوده به عرض شالوده(D/B) صورت گرفته است.
پیهای سطحی:
پیهایی هستند که در عمق کم و نزدیک سطح زمین اجرا میشوند و بارهای سازه را به زمین منتقل میکنند لازم به ذکر است در مبحث هفت نسبت عمق به عرض این پیها کوچکتر مساوی ۳ در نظر گرفته شده است و جنس آنها میتواند از سنگ، بتن یا بتن آرمه باشد.
پیهای سطحی از لحاظ شکل به انواع زیر تقسیم بندی میشوند:
- پی نواری
- پی منفرد(بالشتکی)
- پی باسکولی یا پاشنه اردکی
- پی مرکب
- پی گسترده
پی نواری:
این پیها از نوار پیوسته بتنی تشکیل میشود که برای گستردن بار یکنواخت دیوارهای آجری، بنایی یا بتنی و هکچنین چند ستون که در یک ردیف قرار دارند، بر سطح کافی از خاک زیرین طراحی میشوند.
### پایان خبر رسمی