، تهران , (اخبار رسمی): قبل از اینکه از خانه خارج شوید، عطر میزنید؛ طی روز، دوستان و همکاران در مورد عطرِ خوشایندی که زدهاید، نظر میدهند؛ اما خودتان، عطری که زدهاید را متوجه نمیشوید.
به گزارش لوکس بایر، حتی اگر اطرافیان به عطرِ شما توجه کنند؛ بازهم با خودتان میگویید عطری که برایش هزینه کردهاید ارزشش را نداشت. علت چیست؟ چرا بینی شما باعث میشود فکر کنید که عطرتان بیشتر از 10 دقیقه دوام نمیآورد؟ چطور دیگران میتوانند عطر شما را استشمام کنند، اما خودتان نمیتوانید؟ پخش شدنِ اتمهای عطرتان در هوا، علتِ این موضوع نیست. بلکه علت، خستگی بینی پس از چند دقیقه بوییدنِ عطر است.
سیستم بویایی چگونه کار میکند؟
هنگامیکه هوای حاوی مولکولهای عطر را تنفس میکنید، گیرندههای بویایی درون بینی، مولکولهای معطر را دریافت میکنند. این مولکولها از طریق گیرنده بویایی به حباب بویایی میروند و در این قسمت نوتهای بویایی ثبت میشوند. سیگنالهای خارجی از حباب بویایی، بوسیله سلولهای میترال به کرتکس بویایی مغز میروند؛ جایی که رایحه بصورتِ آشنا، غریبه، تهدیدکننده یا امن درک میشود.
ارتباط میان بوییدن و کوری بویایی
"کوری بویایی" اصطلاحی به معنای از دست دادن کامل توانایی درکِ روایحی که دیگران به راحتی آنها را استشمام میکنند، است. این اتفاق زمانی میافتد که مغز شما رایحه مورد نظر را به عنوان یک بوی آشنا و غیر تهدیدکننده شناسایی میکند.
در فرآیند شناسایی روایح، هنگامیکه سلولهای میترال، سیگنالهای یک رایحه خاص را به کرتکس بویایی مغز میفرستند، سلولهای میترال این سیگنالها را به قسمتهای خاصی از سیستم لیمبیک نیز میفرستد. سیستم لیمبیک، مسئولیت اولیه ترشح هورمونها، واکنشهای عاطفی و حافظه را بر عهده دارد. علاوه بر این، بخشی از سیستم لیمبیک مغز، هنگامی که آدرنالین و نورادرنالین ترشح میکند، تعیینکننده واکنش ستیز-گریز است. هنگامیکه این اتفاق میافتد، مغز توانایی پردازش رایحه و شناسایی آن را دارد. چنانچه مغز رایحه را ایمن و غیر خطرناک شناسایی کند، به راحتی رایحه را پس میزند، وقتی مغز این سیگنال را به بدن میفرستد، بدن نیز آن را به راحتی رد میکند.
حساسیت بویایی و بقا
یکی از شاخصهای بقا در انسان، حساسیت و توانایی بویایی است. در جوامع ابتدایی، اجداد ما از این توانایی خارقالعاده استفاده میکردند تا تشخیص دهند که آیا غذا هنوز قابل مصرف هست یا خیر. بوی گوشت پوسیده حیوانات، سیگنالهایی به مغز میفرستاد که انسان متوجه بد بودن آن میشد و بدین ترتیب، آن را غیرقابل مصرف و خطرناک درک میکرد.
همچنین، ما به صورت غریزی به بوهای بد حساس هستیم. مغز در امتداد دریافت این بوها، سیگنالهایی به بدن میفرستند که متوجه شویم چیزی غیر طبیعی در محیط وجود دارد. هیپوکامپ و آمیگدالا دو بخشِ سیستم لیمبیک مغز است که یک رایحه را با یک خاطره منفی یا یک فکر منفی مرتبط میسازد. بدین ترتیب، برخی از روایح و نوتهای عطری برایمان خوشایند و برخی نامطلوب هستند.
عطرِ شما و آنچه بدنتان فکر میکند!
کوری بینی ارتباط مستقیمی با مکانیزم بقا در سیستم بویایی دارد. مغز و سپس بدن شما، عطر و رایحه مورد نظر را بی خطر استنباط میکند و نیازی نمیبیند که شما نگران خطر یا تهدید خاصی باشید؛ به همین دلیل محرک واکنشهای منفی در ذهن نخواهد بود و بدین ترتیب، بدنتان آن رایحه را رد میکند.
سیستم بویایی بر خلاف سیستم شنوایی که قادر به انتخاب از سیگنالهای صوتی محیط است، نمیتواند انتخاب کند که برکدام رایحه متمرکز شود و تمامی آنها را دریافت میکند. اما گوشهای ما قادرند در تلفیقی از صداهای متفاوت، یکی را انتخاب و باقی را رد کنند. بدین ترتیب، از لحاظ شنوایی میتوانیم روی یک صدا متمرکز شویم؛ اما سیستم بویایی اینگونه نیست و نیاز دارد تا همه روایح را استشمام کند.
### پایان خبر رسمی