، ارومیه , (اخبار رسمی): شرکت بلدرچین دماوند از تولیدکنندگان قدیمی دستگاههای جوجه کشی در ایران است که در سال ۱۳۸۸ در تهران تاسیس شده است. با توجه به این که محصولات تولیدی این کارخانه در بازار دستگاههای جوجه کشی در ایران شناخته شده هستند بررسی محصولات آنها خالی از لطف نیست.
ثبات شرکت بلدرچین دماوند یکی از نکات مثبت این شرکت است.
سیستم تامین و تنظیم رطوبت دستگاههای جوجه کشی بلدرچین دماوند
به عنوان اولین مسئله میتوان سیستم تامین و تنظیم رطوبت این دستگاههای جوجهکشی را بررسی کرد. در دستگاههای جوجه کشی بلدرچین دماوند رطوبت از طریق تغییر و تلرانس دمای خیس و دمای خشک تنظیم میشود. در دستگاههای جوجه کشی این کارخانه دو سنسور LM35 موجود است که هر دو در داخل یک کپسول از جنس استیل استنلس قرار گرفتهاند.
یکی از سنسورها در مجاورت هوا و دمای خشک قرار گرفته است و دومی با استفاده از یک فتیله به یک منبع آب وصل است و داخل کپسول که سنسور در آن قرار دارد کشیده میشود. فتیله به دلیل این که به منبع آب متصل است کاور سنسور را خیس نگه میدارد. به دمای سنجیده شده فتیله دمای خیس گفته میشود.
این روش در ایران توسط شرکت بلدرچین دماوند و در بین رقبای خارجی توسط شرکتهای پیترسام و جیمزوی به کار گرفته میشود که در آن با محاسبه دمای خشک و دمای خیس و با استفاده از جدول استوکیومتری میتوان رطوبت دستگاه را با دقت خوبی حدس زد. در این روش رطوبت با تلرانس ۱ الی ۲ درصد تغییر نشان داده میشود که برای دستگاه جوجه کشی مناسب است زیرا رطوبت اهمیت کمتری نسبت به دما در جوجهکشی دارد و تلرانس چند درصدی نمیتواند راندمان جوجهکشی را کاهش دهد.
یکی از مزیتهای به کارگیری این روش عدم استفاده از سنسور رطوبت برای سنجش رطوبت است. همانطور که میدانید سنسورهای دما طول عمر بیشتری دارند در حالی که طول عمر سنسورهای رطوبت بین ۴ تا ۵ سال است. استفاده از سنسورهای دما به جای سنسور رطوبت کاهش هزینه های ناشی از خراب شدن سنسورهای رطوبت را به دنبال دارد.
اما معایب این شیوه سنجش رطوبت چیست؟ همانطور که اشاره شد در این دستگاه از دو سنسور برای محاسبه دمای خشک و دمای خیس جهت تنظیم رطوبت استفاده می شود و اگر یکی از سنسورها از کالیبره خارج شود مقدار رطوبت محاسبه شده خطای قابل ملاحظه ای خواهد داشت. برای مثال خارج شدن یک درجهای هر یک از سنسورهای فتیله یا بالن از کالیبره میتواند باعث اشتباه بسیار زیاد دستگاه در سنجش میزان رطوبت شود. به طوری که ممکن است رطوبت هوا ۳۰ درصد باشد اما توسط دستگاه ۴۰ یا ۴۵ درصد محاسبه شده و یا حتی تفاوت بسیار فاحشتر باشد.
نکته دیگری که در این زمینه باید به آن اشاره کرد این است که شرکتهایی که از سیستم دمای خشک و دمای خیس برای محاسبه رطوبت استفاده میکنند به هیچوجه از سنسورهای LM35 استفاده نمیکنند. این سنسور از ارزان قیمتترین و کم دقتترین سنسورهای موجود در جهان است. کم دقت بودن این سنسور به معنی خارج شدن راحت و سریع آن از کالیبره است که به دلیل خراب شدن دیودها و یا تلورانس برد و سیمهای اتصال برد به سنسور رخ میدهد.
تمامی سنسورها به غیر از سنسور SHT سوئیس پس از مدتی از کالیبره خارج میشوند. معمولا کارخانه سازنده یک سنسور SHT و یا یک دماسنج تستو با سنسور SHT را در داخل دستگاه قرار میدهد. کارخانه بلدرچین دماوند با استفاده از سنسور SHT دستگاههای ساخت خود را در کارخانه با دقت بالایی کالیبره میکند اما سنسور NTC پس از چند دوره جوجهکشی از کالیبره خارج میشود.
خارج شدن سنسور از کالیبره باعث محاسبه اشتباه دما و رطوبت توسط سنسور شده و دستگاه در تنظیم دما و رطوبت دچار اشتباه میشود. به طوری که گاهی اوقات نتایج فاجعهآمیزی را به دنبال دارند. بسیاری از استفادهکنندگان اذعان میکنند که در بارهای اول و دوم جوجه کشی راندمان بالایی از دستگاه گرفتهاند اما راندمان از دوره های بعدی به نحو قابل توجهی کاهش پیدا کرده است. مشکل اینجا است که کاربران همانند کارخانه نمیتوانند با دقت بالایی سنسور را کالیبره کنند و یا تجهیزات لازم برای کالیبره کردن سنسور را در اختیار ندارند.
مثلا شخصی که با قیمت کمتر از یک میلیون تومان دستگاه جوجه کشی ۲۱۰ تایی بلدرچین دماوند را خریداری میکند ، توانایی خرید یک دماسنج دقیق تستو (مجهز به سنسور SHT) با قیمت ۲٫۵ میلیون تومان را ندارد تا هر ماه یک بار و یا هر دو ماه یک بار با استفاده از آن سنسور را کالیبره کند و یا اصلا تخصص انجام این کار را ندارد.
اگر یک دماسنج تستو یا کوموهو (که با افزایش قیمت دلار اکنون چیزی حدود ۲ تا ۳ میلیون قیمت دارند) و البته تخصص لازم برای کالیبره کردن سنسور را داشته باشید میتوانید سنسور دستگاه را به دقت کالیبره کرده و از دستگاه برای سالیان سال استفاده کنید.
بنابراین یکی از ایراداتی که برای سیستم کنترل دما و رطوبت دستگاههای جوجه کشی بلدرچین دماوند گرفته میشود این است که سنسورهای به کار رفته در آنها کیفیت قابل قبول را ندارد و از کالیبره خارج میشود و چون روشی که برای سنجش رطوبت در این دستگاه به کار گرفته شده است وابسته به سنجش دما است، با خارج شدن سنسورهای سنجش دما از کالیبره، سنجش و تنظیم رطوبت نیز با خطا مواجه شده و راندمان دستگاه به میزان قابلتوجهی کاهش پیدا میکند.
با توجه به این که برای سالیان بسیار زیاد از سنسور LM35 کار کردهام، برایم ثابت شده است این سنسور یک سنسور بادوام است تا یک سنسور دقیق. همانطور که اشاره کردم اگرچه این دستگاه از شیوه بسیار مناسبی برای سنجش دما و رطوبت استفاده میکند، اما سنسور به کار رفته در دستگاه کیفیت قابل قبول را ندارد و ای کاش از سنسور گرانقیمتتری در دستگاه استفاده میکردند.
بدنه دستگاههای جوجه کشی بلدرچین دماوند
اگر بخواهیم دستگاه جوجه کشی بلدرچین دماوند را از لحاظ بدنه بررسی کنیم باید عرض کنیم که همانند سایر قطعات به کار رفته در دستگاه، نحوه ساخت بدنه این دستگاه نیز دارای مزایا و معایب خاص خود است. نقطه قوت این شرکت در ساخت بدنه این است که خم کاری و برش کاری بدنه را به نحو مناسبی انجام میدهد.
اگر به بدنه دستگاههای جوجه کشی بلدرچین دماوند توجه کنید، به این مساله پی خواهید برد که بدنه دستگاهها بدون خط و خش هستند و با سلیقه خاصی خم کاری و برش کاری شدهاند. از لحاظ کارشناسی نمیتوان ایراد خاصی به مونتاژ و پیچکاری بدنه دستگاههای جوجه کشی این شرکت گرفت.
اما ایراد کلاسیک بدنه دستگاههای جوجه کشی شرکت بلدرچین دماوند دوجداره بودن آنها است که در وسط آنها را از یونولیت به عنوان عایق استفاده شده است. علاوه بر این پس از دو سه دوره جوجه کشی وسط این دو دیواره پر از آلودگی و باکتری میشود که با جریان هوا وارد دستگاه میشوند. وسط این دو جداره مکان مناسبی برای رشد و نمو انواع آلودگی و باکتری است.
### پایان خبر رسمی