اطلاعات تماس
[نمایش اطلاعات]
کد: 139709143317110095

بیماری کرون چیست؟

کد: 139709143317110095

https://goo.gl/M3VEhC

، تهران , (اخبار رسمی): هنوز علت اصلی بسیاری از بیماری‌ها از جمله بیماری کرون روده مشخص نشده است. آمار دقیقی از تعداد مبتلایان این بیماری در دست نیست ولی محققان متوجه شده‌اند که این بیماری در 16 الی 40 سالگی افراد، بیشتر خود را نشان می‌دهد و ژنتیک نقش تعیین کننده‌ای در بروز آن دارد.

بیماری کرون چیست؟
بیماری کرون چیست؟

روش‌های درمانی متعددی وجود دارند که می‌‌توانند این بیماری را مدیریت کنند و با کنترل علائم و نشانه‌های آن از پیشرفت بیشتر بیماری جلوگیری کنند

بیماری کرون یکی از بیماری‌های گوارشی است که در دسته بیماری‌های التهابی دستگاه گوارش IBD قرار دارد. این نوع بیماری‌ها می‌توانند در نقاط مختلف دستگاه گوارش از دهان تا مقعد به شکل التهابات مزمن و دوره‌ای خود را نشان دهند.

بیماری کرون باعث ایجاد التهاب در قسمت‌های مختلف دستگاه گوارش می‌شود ولی خاستگاه اصلی آن انتهای دیواره‌ی روده کوچک شناخته شده است و به شکل مزمن می‌تواند تا پایان عمر همراه بیمار باشد.

علائم و نشانه‌های بیماری کرون پایدار و همیشگی نیستند و بیشتر به صورت دوره‌ای خود را نشان می‌دهند. ممکن است بیماران مبتلا به کرون تا مدت‌ها بدون هیچ علائم و نشانه خاصی به زندگی خود ادامه دهند و این بیماری به اصطلاح در حالت خاموش قرار داشته باشد ولی در دوره‌هایی نامشخص و با قرارگیری در برابر برخی عوامل پر خطر مثل استرس و تغییرات رژیم غذایی این بیماری عود می‌کند و علائم خود را نشان می‌دهد.

علت اصلی بیماری کرون هنوز سوالی بی‌پاسخ برای پزشکان است ولی مطالعات محققان نشان می‌دهد که این بیماری تا حد زیادی تمایلات ژنتیکی دارد و چیزی در حدود 160 ژن مرتبط با این بیماری در بدن کشف شده است. در شرایطی که تنش‌های عصبی و محیطی افزایش می‌یابد یا رژیم غذایی فرد به سمت مصرف پروتئین‌های حیوانی گرایش پیدا می‌کند به طرز چشمگیری احتمال عود مجدد آن افزایش می‌یابد. همین نشانه خوبی است از این که با رعایت نکاتی ساده در طول زندگی می‌توان از عود مجدد و پیشرفت عوارض آن جلوگیری کرد.

انواع کرون

بیماری کرون به یک شکل نیست و به 5 گروه مختلف زیر تقسیم بندی می‌شود.

1- کرون نادری که از قسمت‌های معده و اثنی عشر آغاز می‌شود و در ابتدای روده کوچک قرار دارند.

2-کرون ژژوئوایلیئیت که در دومین قسمت روده کوچک با نام ژژونوم به وجود می‌آید.

3- کرون ایلیتیس که در بخش انتهایی روده کوچک به نام ایلئوم ایجاد می‌شود.

4- کرون ایلئوکولیتیس که بر قسمت ایلئوم و قسمت‌هایی از روده بزرگ تاثیر می‌گذارد. 50 درصد از موارد بیماری کرون را همین نوع به وجود می‌آورد.

5- کرون کولیتیس که فقط در قسمت‌های مختلف روده بزرگ به وجود می‌آید و 20 درصد از موارد بیماری کرون را به خود اختصاص داده است.

علائم و نشانه‌های کرون

علائم و نشانه‌های کرون بر حسب قسمتی از دستگاه گوارش که تحت تاثیر قرار گرفته است متفاوت است. الگوی مشخصی برای ایجاد علائم کرون وجود ندارد در برخی افراد به طور ناگهانی خود را نشان می‌دهند و در برخی دیگر علائم بیماری با گذشت زمان به مرور شکل شدیدتری به خود می‌گیرند و همراه با خونریزی از مقعد گسترش پیدا می‌کنند.
علائم و نشانه‌های کرون در دوره بیداری و فعال آن به شرح زیر است:

- اسهال

- وجود خون در مدفوع

- تب

- احساس دل پیچه و درد در ناحیه شکم

- خستگی و ضعف

- بی اشتهایی

- کاهش وزن

- احساس دفع ناقص مدفوع پس از هر بار اجابت مزاج

- مراجعه مکرر به دستشویی در طول روز

- زخم‌های دهانی به شکل آفت

از علائم و نشانه‌های شدیدتر کرون می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

- فیستول مقعدی

- به وجود آمدن مشکلات متعدد در اطراف ناحیه مقعد از جمله بواسیر یا هموروئید

- التهاب چشم، مفاصل، پوست، کبد و مجاری صفراوی

- خونریزی مقعدی

نحوه تشخیص بیماری کرون

در صورتی که با علائمی مانند اسهال، مدفوع خونی و قیری رنگ، احساس ورم و درد در ناحیه شکم یا تب بالا مواجه شده‌اید و اگر در خانواده سابقه بیماری کرون وجود دارد باید معاینات و بررسی‌های دقیق پزشکی را زیر نظر بهترین پزشک متخصص در زمینه بیماری‌های گوارشی آغاز کرد.

هیچ آزمایش مشخصی برای تشخیص دقیق بیماری کرون روده وجود ندارد و پزشک با کمک بررسی‌ها و معاینات بالینی و با کمک پروسیجرها با رد سایر احتمالات، بیماری کرون را تشخیص می‌دهد.

برای تشخیص بیماری کرون پزشک با کمک یکی از روش‌های زیر یا در صورت نیاز به بررسی‌های دقیق‌تر با تلفیقی از چند روش که در زیر آورده شده است وجود بیماری کرون را در بدن فرد بررسی می‌کند.

- آزمایش خون

- آزمایش مدفوع

- آندوسکوپی

- کولونوسکوپی

- سیگموئیدوسکوپی

- سی تی اسکن

- سی تی انتروگرافی

- بررسی با MRI

- بیوپسی

بیماری کرون باعث ایجاد چه بیماری‌هایی در افراد می‌شود؟

بیماری کرون می‌تواند به مرور زمان و با تکرار علائم و نشانه‌ها پیشرفت کند و عوارض و بیماری‌های متعددی را در سایر نقاط بدن از خود به جای بگذارد. بررسی و مطالعات محققان نشان می‌دهد که بین موارد زیر و بیماری کرون ارتباط معناداری وجود دارد و بیماری کرون می‌تواند زمینه ساز علت آنها باشد.

- اختلالات کبد و صفرا مانند التهاب کبد و سنگ صفرا

- مشکلات بینایی مانند تاری دید

- کم خونی

- سنگ مثانه

- سرطانی شدن ضایعات و التهابات

- سرطان روده

- آرتروز

- کمر درد

- افسردگی

- اضطراب

- انسداد روده‌ها

- فیستول مقعدی

- آبسه‌های مکرر

- پوکی استخوان

- بواسیر یا هموروئید

- شقاق

- یبوست

درمان بیماری کرون

در اولین مرحله از شناخت این بیماری درمان آن با داروها آغاز می‌شود که می‌تواند به شکل موثری به بهبود علائم و نشانه‌های کرون کمک کنند. در شرایطی که علائم و نشانه‌های کرون وخیم‌تر شوند و خطر انسداد روده‌ها بیمار را تهدید کند گزینه عمل جراحی مطرح می‌شود که با برداشتن ضایعات و بافت‌های تخریب شده روده از پیشرفت بیشتر بیماری جلوگیری می‌کنند.

البته برخی نسخه‌های طبیعی و سنتی هم برای درمان کرون وجود دارند که دارای خواص ضد سرطان و تسکین‌دهنده هستند و به عنوان درمان‌های تکمیلی در کنار درمان اصلی می‌توان از آنها استفاده کرد.

درمان دارویی کرون

درمان دارویی کرون اولین خط درمان برای این بیماری است که بر حسب نوع بیماری کرون و شدت علائم آن از داروهای زیر برای کنترل علائم آن استفاده کرد:

- داروهای ضد التهاب

- داروهای آنتی بیوتیک

- داروهای بیولوژیک

- داروهای تعدیل کننده سیستم ایمنی

- روش جراحی بیماری کرون

روش جراحی یکی دیگر از روش‌های درمانی برای بیماری کرون است که در موارد زیر انتخاب می‌شود:

- بیماری کرون به درمان دارویی مقاومت نشان دهد.

- تعداد و شدت فیستول‌ها افزایش یابند.

- خطر انسداد روده‌ها وجود داشته باشد.

در طی این عمل جراحی پزشک بافت‌های آسیب دیده روده‌ها را که بر اثر بیماری کرون تخریب شده‌اند به طور کامل از بدن خارج می‌کند و قسمت‌های سالم را به یکدیگر متصل می‌کند.

درمان گیاهی بیماری کرون

بیماری کرون از بیماری‌هایی است که در درجه اول به درمان‌های پزشکی و رسیدگی‌های جدی در این زمینه نیاز دارد و صرفا به وسیله درمان‌های گیاهی قابل درمان نیست ولی اثربخشی برخی خوراکی‌ها برای کنترل علائم و نشانه‌ها و بهبود شرایط بیماری کرون ثابت شده است که به عنوان درمان‌های تکمیلی می‌توان از آنها در کنار درمان اصلی استفاده کرد.

- محصولات پروبیوتیک

- چای سبز

- زردچوبه

- گل ختمی

- کندر

- روغن ماهی

- زنجبیل

- هویج

- آلوئه ورا

- دمنوش نعناع

- میوه‌های تازه

- مواد غذایی کم فیبر

- شیر و موز

- سیب زمینی شیرین

- آجیل

برای جلوگیری از عوارض بیماری کرون چه کار باید کرد؟

از آنجایی که در حال حاضر هیچ روش درمانی قطعی و مشخصی برای بیماری کرون کشف نشده است و این بیماری به شکلی است که به صورت دوره‌ای خود را نشان می‌دهد با تکرار علائم در هر بار عود آن طبیعی است که شدت آن افزایش یابد و عوارض گوناگونی در بدن به وجود بیاورد.

شاید مهمترین موضوعی که بتوان در حال حاضر جایگزین درمان قطعی کرون کرد کنترل و مدیریت علائم و نشانه‌های این بیماری توسط انتخاب رژیم غذایی صحیح برای جلوگیری از عوارض آن است:

رژیم غذایی و مدیریت مصرف فیبر غذایی مصرفی ضروری‌ترین موضوعی است که باید مورد توجه قرار بگیرد. یک رژیم غذایی سالم و اصولی برای چنین بیمارانی می‌تواند در جلوگیری از عوارض آن فوق العاده کارآمد و موثر باشد.

-  کنترل فیبر غذایی مصرفی

- محدود کردن مصرف لبنیات

- محدود کردن مصرف چربی

- مصرف ویتامین‌ها و مکمل‌ها

- نوشیدن آب کافی

- عدم مصرف نوشیدنی‌های الکلی

-  پرهیز از مصرف گوشت قرمز

-  پرهیز از مصرف غذاهای تند و ادویه دار

سیگار به عنوان عامل خطر بسیاری از بیماری‌ها شناخته شده است هنوز ارتباط واضح و مشخصی بین کشیدن سیگار و ابتلا به بیماری کرون کشف نشده است ولی سیگار می‌تواند احتمال عود مجدد این بیماری و بروز عوارض ناشی از آن را به شدت افزایش دهد.

مصرف حداقل 1500 میلی گرم کلسیوم و حداقل 800 واحد بین المللی ویتامین D در طول روز می‌تواند برای جلوگیری از عوارض بیماری کرون بر روی بینایی بسیار موثر باشد.
مصرف داروهای ضد افسردگی برای جلوگیری از ایجاد افسردگی در حین حملات بسیار موثر است.

علاقه‌مندان می‌توانند برای اطلاعات بیشتر به سایت کلینیک مهنا مراجعه کنند.

### پایان خبر رسمی

اخبار رسمی هویت منتشر کننده را تایید می‌کند ولی مسئولیت صحت مطلب منتشر شده بر عهده ناشر است.

پروفایل ناشر گزارش تخلف
درباره منتشر کننده:

کلینیک مهنا

کلینیک مهنا مرکز تخصصی درمان بیماری های نشیمنگاهی از جمله: فیستول مقعدی، کیست مویی، شقاق، بواسیر (هموروئید) و زگیل تناسلی با به روز ترین متد جراحی (لیزر درمانی)

اطلاعات تماس
[نمایش اطلاعات]
منتشر شده در سرویس:

بهداشت و درمان