، تهران , (اخبار رسمی): سرطان روده بزرگ یا همان سرطان کولورکتال به علت رشد غیرطبیعی سلولها و ایجاد تومور در بخش انتهایی دستگاه گوارش ایجاد میشود، این سرطان اغلب با ایجاد پولیپ یا تودههای خوش خیم در سطح روده شروع شده و در بعضی موارد به سرطان روده منتهی میشود.
ممکن است سرطان کلورکتال به دیگر بافتهای بدن حمله و آنها را نیز سرطانی کند. از همین روی پزشکان توصیه میکنند به خصوص بعد از سن ۵۰ سالگی، مرتباً برای تست و غربالگری سرطان مراجعه شود تا قبل از تبدیل پولیپ به سرطان از آن آگاه شد.
دلایل ایجاد سرطان کولورکتال
علت دقیق سرطان روده مشخص نیست اما عواملی وجود دارند که ریسک ابتلا به این سرطان را افزایش میدهند، از جمله این عوامل میتوان به این موارد اشاره کرد:
رژیم غذایی: استفاده از رژیم نامناسب یکی از مهمترین علتهای این سرطان است، رژیم غذایی پرچرب، فاقد فیبر و مصرف خوراکیهای کنسرو شده خطر ابتلا به این بیماری را افزایش خواهند داد.
سن: سن خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را افزایش میدهد اما این بیماری ممکن است در هر سنی ایجاد شود.
پولیپها : رشد تودههای خوش خیم میتواند احتمال ایجاد سرطان را افزایش دهد.
سابقه خانوادگی و شخصی: ابتلا به بیماریهای گوارشی و سرطانهای دیگر (به خصوص اگر خانمها به سرطان تخمدان، رحم یا پستان مبتلا بوده باشند.) در شخص ریسک خطر را افزایش داده همچنین اگر یکی از اعضای خانواده به این سرطان مبتلا باشد به خصوص در سنین زیر ۵۰ سال احتمال انتقال از طریق ژن آلوده وجود دارد.
کولیت اولسروز: ابتلا به بیماری کولیت به علت ایجاد التهاب در بافت روده خطر ابتلا به این سرطان را افزایش خواهد داد.
از سایر عللی که با ایجاد این بیماری در ارتباط است میتوان به چاقی، استعمال دخانیات و مصرف الکل اشاره کرد.
علائم جدی سرطان روده بزرگ
ایجاد سرطان روده بزرگ علائم مختلفی را ایجاد میکند که مهمترین آنها به این شرح است :
- تغییر در عادات دفعی مانند اسهال، یبوست یا کاهش قطر مدفوع
- خونریزی از راست روده یا خون در مدفوع
- درد معده و استفراغ
- ضعف و خستگی مداوم
- یرقان
در برخی موارد این سرطان هیچ علامت و نشانه خاصی را ایجاد نمیکند و تنها از طریق تست غربالگری قابل تشخیص است. از آنجایی که اغلب نشانههای این عارضه با سایر بیماریهای دستگاه گوارش مانند بواسیر و بیماریهای التهابی روده و …مشابه است جهت تشخیص دقیقتر لازم است با پزشک مشورت شود.
سرطان روده بزرگ چگونه تشخیص داده میشود؟
این سرطان را میتوان از طریق روشهای زیر شناسایی کرد:
آزمایش خون: این آزمایش به تنهایی در تایید این عارضه موثر نیست اما از طریق سلامت بدن بیمار قابل شناسایی است در ضمن ابتلا به سرطان کولورکتال آنتی ژن را در بدن ایجاد کرده که در برخی مواقع از طریق آزمایش خون قابل شناسایی است.
پروکتوسکوپی: این آزمایش به وسیله این دستگاه صورت گرفته که پزشک توسط آن داخل راست روده را به طور مستقیم مشاهده میکند. حدود نیمی از سرطانها با این روش قابل تشخیص هستند. در این حالت بیمار دردی را احساس نمیکند اما حس فشار در طی آزمایش طبیعی است. در برخی از موارد این روش همراه با بی حسی موضعی انجام میشود.
کولونوسکوپی: از روشهای رایج تشخیص بیماریهای دستگاههای دستگاه گوارش است که به پزشک اجازه مشاهده و معاینه راست روده و داخل روده بزرگ را میدهد.
بیوپسی: بیوپسی به نمونه برداری از بافت روده یا پولیپ آن به منظور تشخیص این سرطان گفته میشود. بیوپسی همزمان با پروکتوسکوپی و یا کولونوسکوپی انجام میشود.
روشهای درمان و پیشگیری از سرطان کولورکتال
سه روش متداول برای درمان سرطان روده بزرگ به شرح زیر است:
جراحی: متداول ترین روش درمان این سرطان این است که در طی آن بافتهای سرطان برداشته شود. عوارض این جراحی بستگی به محل توده و نوع جراحی متفاوت است.
پرتو درمانی: در این روش از پرتوهای پر قدرت برای درمان بیمار استفاده میشود، تولید این اشعه از طریق مواد خاص در بیرون از بدن بیمار انجام میشود به علاوه پرتو درمانی میتواند همراه با سایر روشها و یا به تنهایی انجام شود. عوارض پرتو درمانی معمولاً کاهش اشتها، مشکلات پوستی و … است.
شیمی درمانی: در این روش از داروهای خاص برای از بین بردن سلولهای سرطانی استفاده میشود. داروهای شیمی درمانی از طریق خون به بافتهای مختلف بدن فرستاده میشود تا بافتهای ایجاد شده را از بین ببرد. شیمی درمانی به سلولهایی با رشد بالا حمله میکند اما از آنجایی که سلولهای فولیکول مو و پوشش سیستم گوارش سرعت رشد بالایی دارند، موجب آسیب موقتی به آنها نیز میشود از همین روی از عوارض این روش میتوان به احساس خستگی، ریزش موها، زخمهای دهانی و … اشاره کرد.
برای پیشگیری از سرطان روده انجام به موقع آزمایشات غربالگری به خصوص بعد از ۵۰ سالگی، مصرف ویتامین D، رعایت رژیم غذایی صحیح ( مصرف فیبر، خوراکیهای سالم و تازه) عدم مصرف الکل و دخانیات، پرهیز از مصرف زیاد گوشت قرمز و قند زیاد و… توصیه شده است.
### پایان خبر رسمی