، گرگان , (اخبار رسمی): طراحی و اجرای مقاوم سازی ساختمان با روشهای گوناگونی قابل انجام است. در گذشته برای انجام مقاوم سازی در ساختمانها از روشهای مختلفی استفاده شده است که تحت عنوان روشهای متداول مقاوم سازی ساختمان مرسوم هستند.
جداسازی شالوده یا سامانه جداسازی شالوده یکی از روشهای رایج محافظت سازه در برابر نیروهای زلزله است.
طراحی و اجرای مقاوم سازی ساختمان با روشهای گوناگونی قابل انجام است. در گذشته برای انجام مقاوم سازی در ساختمانها از روشهای مختلفی استفاده شده است که تحت عنوان روشهای متداول مقاوم سازی ساختمان مرسوم هستند.
امروزه و با پیشرفت تکنولوژی علاوه بر روشهای متداول از روشها و محصولات نوین نیز مانند، FRP، جداساز لرزهای، مهاربند کمانش تاب و میراگرها در مقاوم سازی ساختمان استفاده میشود. معمولا در صفر تا صد بازسازی ساختمان از چندین روش مختلف استفاده می شود که در ادامه به آنها اشاره خواهیم داشت:
روشهای متداول مقاوم سازی ساختمان
روشهای متداول مقاوم سازی که از گذشته مرسوم بودهاند شامل روشهای گوناگون و بسیاری هستند. مقاومسازی با ژاکت فولادی، مقاومسازی با ژاکت بتنی، افزودن المانهای باربر جانبی مثل بادبند و دیوار برشی به ساختمان و… همگی از جمله روشهای متداول مقاومسازی ساختمان هستند. هرکدام از روشهای متداول مقاومسازی ساختمان دارای مزیتها و معایبی است.
از جمله مزایای بازسازی و مقاوم سازی ساختمان با استفاده از روشهای متداول میتوان به افزایش سختی جانبی سازه، افزایش مقاومت سازه و… همچنین ز جمله معایب مقاومسازی با روشهای متداول میتوان به ایجاد محدودیتهای معماری، مختل شدن کاربری سازه و … اشاره کرد.
بازسازی و مقاوم سازی ساختمان با ژاکت فولادی:
مزایای استفاده از مقاوم سازی با ژاکت فولادی
۱- افزایش شدید مقاومت های مورد نیاز جهت مقاوم سازی المان مورد نظر
۲- بکارگیری این روش در هر بخش و طبقه از ساختمان میسر بوده و نیازی نیست که المان مورد نظر ( مانند ستون) از روی فونداسیون تا طبقه مورد نظر مقاومسازی گردد.
۳- مصالح مقاومسازی ارزان قیمت نسبت به سایر روشهای مقاوم سازی ساختمان
۴- عدم تغییر در ابعاد و اجزا بعد از مقاومسازی و در نتیجه عدم تغییر در فواصل و فضای مورد نیاز معماری
۵- سهولت تقریبی در اجرا نسبت به مقاومسازی با ژاکت بتنی
معایب استفاده از مقاوم سازی با ژاکت فولادی
۱- نیاز به پوششهای ضد حریق در سازههای مهم و افزایش هزینه
۲- زمان زیاد اجرا و عملیات متعدد کاشت آرماتور و جوشکاری در صورت نیاز به افزایش مقاومت خمشی و برشی
۳- هزینه زیاد
۴- نیاز به حجم زیاد گروت و عملیات تزریق
۵- عدم امکان اصلاح اتصالات در قابها
۶- امکان خوردگی و زنگزدگی فولاد
۷- تمایل و امکان کمانش فولاد در اثر بارهای فشاری
بازسازی و مقاوم سازی ساختمان با ژاکت بتنی:
مزایای مقاوم سازی با ژاکت بتنی در سازه ها
۱- همگن و همجنس بودن روش مقاومسازی با المان نیازمند مقاومسازی
۲- مقاوم بودن المان مقاومسازی شده و عدم نیاز به اعمال پوشش ضد آتش بر روی آن.
۳- عدم تغییر در میزان خوردگی و زنگزدگی اجزا مقاومسازی شده.
۴- تقریبا بهترین گزینه برای مقاومسازی دیوارهای برشی و مقاومسازی فونداسیون میباشد.
معایب روش مقاوم سازی با ژاکت بتنی در سازهها
۱- تغییر در ابعاد المان مقاومسازی شده و بزرگتر شدن طول و عرض آن که این امر باعث تغییر در جانمایی المان مقاومسازی شده و در پلان معماری و کوچکتر شدن فضاها و فواصل مورد نیاز میشود.
۲- به دلیل بزرگ شدن ابعاد المان، سختی و مقاومت المان افزایش یافته و میبایست کنترل هایی در خصوص کنترل تیر قوی- ستون ضعیف به عمل آید.
۳- در ارتباط با مقاومسازی ستونهای بتنی با روش ژاکت بتنی نمیتوان به راحتی ستون واقع در طبقات را بدون در نظر گرفتن ستونهای طبقات پایینتر مقاومسازی نمود. (به دلیل ایجاد ستون بزرگتر بر روی ستون کوچکتر)
۴- اجرا تقریبا مشکل نسبت به سایر روشهای مقاومسازی ساختمان به دلیل نیاز به عوامل اجرایی مختلف مانند اکیپ اجرایی، کاشت میلگرد و اکیپ قالب بند، آرماتور بند و بتن ریز می باشد.
روشهای نوین بازسازی و مقاوم سازی ساختمان
مصالح FRP
با پیشرفت علم و تکنولوژی و به وجود آمدن مصالح جدید مثل فیبرهای پلیمری (FRP) تحولی بنیادی در صنعت ساختمان و مقاومسازی ساختمان صورت گرفت. این مصالح که دارای وزن کم و مقاومت کششی بسیار بالا هستند و دارای انواع مختلف الیاف کربن، الیاف شیشه، الیاف آرامید میباشند، در مقابل حرارت و محیطهای اسیدی مقاوم بوده و توسط انواع مختلف چسبها و رزینها به المانهای مختلف ساختمانی میچسبند و مقاومت آنها را افزایش میدهند.
از جمله مزایای استفاده از FRP در صنعت مقاومسازی ساختمان میتوان به وزن کم، مقاومت بالا، گستردگی انواع محصولات پلیمری، عدم ایجاد محدودیت در فضاها و معماریهای ساختمان و … اشاره کرد. این عوامل سبب شده تا در سالهای اخیر و در بازارهای جهانی میزان فروش الیاف کربن و الیاف شیشه که کاربردهای زیادی در صنعت ساختمان دارند رشد چشمگیری پیدا کند.
### پایان خبر رسمی