، تهران , (اخبار رسمی): معدن جایگزین مناسبی برای نفت است و این یعنی توسعه یافتگی معدن در سال های آتی در برنامه ها و استراتژی های اقتصادی بیش از گذشته جدی گرفته می شود.
به گزارش اخباررسمی و به نقل از روابط عمومی اتاق بازرگانی تهران، مجید سرایداریان رییس انجمن مدیریت سبز ایران با اشاره به نیاز در توسعه یافتگی معادن کشور اظهار کرد: واقعیت این است که معادن ایران از این منظر توسعه یافته نیست و از روش های جدید و معمول در دنیا استفاده نمی کند و از سوی دیگر نسبت به جنبه های زیست محیطی فعالیت هایش بی توجه است. متاسفانه هنوز فرایند اکتشاف و استخراج در معادن ایران به روش های سنتی که پیش از این در دنیا معمول بوده است انجام می شود.
وی ادامه داد: این مسئله باعث شده است که بطور تقریبی از 100 درصد مواد معدنی استخراج شده تنها از 1 تا 6 درصد به عنوان محصول تمام شده مورد استفاده قرار بگیرد و نزدیک به 96 درصد از خروجی معادن به ضایعات تبدیل می شود.
سرایداریان با اشاره به اینکه روش های استخراج و اکتشاف در معادن ضعیف است، افزود: در حوزه های محیط زیستی معادن ضعیف عمل می کنیم، در سال های اخیر هیچ تحولی در این حوزه صورت نگرفته است و منابع زیادی از معادن ما دچار هدررفت شده است ؛ ماشین آلات مورد استفاده در معادن بطور معمول قدیمی اند و در بحث انفجار معادن هنوز از دینامیت استفاده می شود و حمل و نقل مواد معدنی در معادن به روش های قدیمی انجام می شود ضمن آنکه عدم نوسازی فرایند اکتشاف و استخراج در ایران باعث تولید ضایعات قابل توجه در معادن شده است.
رییس انجمن سبز ایران در اشاره به راه حل های کاهش ضایعات در بخش معدن گفت: به نظر من با هدایت شرکت های دانش بنیان به سمت معادن و تمرکز این شرکت ها بر فرایند اکتشاف و استخراج می توانیم از تبعات ناگوار فعالیت های معدنی در محیط زیست کم کنیم.
رییس انجمن مدیریت سبز در پاسخ به سوالی در این باره که سهم بخش خصوصی و دولت در حل مشکلات زیست محیطی معادن چقدر است گفت: بیشتر معادن کشور توسط دولت یا شرکت های شبه دولتی نه بخش خصوصی واقعی مدیریت می شود و سهم بخش خصوصی از معادن کشور اندک است و این در حالی است که این بخش به دلیل تمرکز بیشتر بر استفاده بهینه از منابع و افزایش سودآوری بحث مدیریت سبز را بیش از شرکت های دولتی جدی می گیرد.
وی خاطرنشان کرد: اتفاقات مثبت در حوزه مدیریت سبز بیشتر در بدنه بخش خصوصی اتفاق می افتد به این دلیل که صاحبان سرمایه برای کاهش بهای تمام شده تولید و خدمات به کاهش ضایعات و استفاده بیشتر از منابع تکیه می کنند و اصل مطلب در حوزه مدیریت سبز معادن عدم توسعه یافتگی معادن و استفاده از روش های سنتی است که سهم ضایعات را افزایش داده است. در صنایع ملی مس، سنگ آهن، شن و ماسه و گچ از ماشین آلات فرسوده استفاده می کنیم که هزینه تولید را افزایش داده و اثرات مخربی بر محیط زیست برجای می گذارد.
### پایان خبر رسمی